Sat, Oct 5, 2024

Επικεφαλής αρωγής του ΟΗΕ: Απάντηση σε αχαρτογράφητο έδαφος στην Ουκρανία

Επικεφαλής αρωγής του ΟΗΕ: Απάντηση σε αχαρτογράφητο έδαφος στην Ουκρανία

Ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας (ERC), Μάρτιν Γκρίφιθς, μίλησε σήμερα στο BBC σχετικά με την ανθρωπιστική απάντηση στην Ουκρανία. Εξήγησε ότι η απάντηση «λειτουργεί, αλλά έρχεται σε αντίθεση με αχαρτογράφητη περιοχή».

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις του ERC με το BBC World Service Radio και το BBC Radio 4:

Ανθρωπιστική κατάσταση

Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που θα έλεγα είναι ότι ο αριθμός αυτών που βρίσκονται σε κίνηση ξεπερνούν τις χειρότερες προσδοκίες μας. Υπολογίζεται ότι έχουμε 2,3 εκατομμύρια πρόσφυγες μέχρι στιγμής, αλλά πιθανώς άλλα 2,4 [εκατομμύρια] μέχρι να τελειώσουμε τη συζήτηση.

Υπολογίσαμε, εντυπωσιακά, 1,8 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους. Και ανέφερα αυτούς τους αριθμούς γιατί ακόμη και την περασμένη εβδομάδα, όταν ξεκινήσαμε το Flash Appeal μας, φανταζόμασταν ότι θα υπήρχαν περίπου 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία. Άρα, τα νούμερα είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα.

Νομίζω ότι η ταχύτητα με τον οποίο η σύγκρουση εξαπλώθηκε ιογενώς σε ολόκληρη την Ουκρανία είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί τώρα.

Ανθρωπιστική απάντηση

«Αποστέλλουμε το προσωπικό μας στα ανατολικά, σε κόμβους, σε αποθήκες για να φέρουμε τρόφιμα και φάρμακα πιο κοντά σε όσους έχουν ανάγκη. Χρησιμοποιούμε μετρητά για να λάβουμε διανομές εντός αυτών των περικυκλωμένων πόλεων, ακόμα κι αν δεν τις περάσετε οδικώς. Άρα η ανθρωπιστική ανταπόκριση λειτουργεί. Αλλά είναι αντιμέτωπος με αχαρτογράφητη περιοχή.

Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι μια συγκεκριμένη ομάδα που προφανώς έχει ανάγκη και δημιουργούμε κέντρα υποδοχής και τους παρέχουμε βοήθεια. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη δυτική Ουκρανία αυτή τη στιγμή.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έστειλε αλεύρι σίτου στο Κίεβο με τρένο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει στείλει ιατρικές προμήθειες και στην πρωτεύουσα. Χρησιμοποιούμε μετρητά, τα οποία μπορούν να πάνε απευθείας σε δικαιούχους ή σε τοπικούς οργανισμούς σε αυτές τις πόλεις, σε αυτές που είναι περικυκλωμένες, για να τους επιτρέψουμε να πάνε και να λάβουν δωρεάν φυλλάδια από τα τοπικά σούπερ μάρκετ ή αρτοποιεία στο Χάρκοβο, όπου το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει κανονίσει να παρέχουν δωρεάν ψωμί σε όσους έχουν ανάγκη.

Και εδώ, η έμφαση και η διασφάλιση της λογοδοσίας είναι η παρουσία των τοπικών ΜΚΟ [μη κυβερνητικών οργανώσεων]. Και πράγματι, ο Ερυθρός Σταυρός της Ουκρανίας, όπως γνωρίζετε, 4.000 και πλέον ηρωικοί εθελοντές, οι οποίοι τραγικά έχουν ήδη μεγάλη εμπειρία με αυτού του είδους τις συγκρούσεις. Και είναι αυτοί που ξέρουν ποιοι έχουν ανάγκη στις κοινότητές τους.

Προτεραιότητες

Είναι οι άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι στο σπίτι που μας ανησυχούν. Εν μέρει επειδή δεν μπορούν να φύγουν επειδή οι συμφωνίες για τους διαδρόμους δεν ισχύουν επαρκώς, εν μέρει επειδή δεν έχουν τους πόρους να φύγουν. Η παροχή βοήθειας σε αυτούς - πού βρίσκονται, πού ζουν - είναι, για κάποιον στη θέση μου, η κύρια ενασχόληση.

Παγκόσμια ανταπόκριση

Είναι εμπνευσμένο να βλέπεις την εξαιρετική γενναιοδωρία του πνεύματος των ανθρώπων στις γειτονικές χώρες πιο μακριά.

Οι κυβερνήσεις ήταν γενναιόδωρες στις δεσμεύσεις τους στην έκκλησή μας την περασμένη εβδομάδα. Φυσικά, ανησυχούμε για το αν θα υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα για τη χρηματοδότηση για τις υπάρχουσες κρίσεις στο Αφγανιστάν ή την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΟΝ OCHA

Listen Live