Tue, Oct 22, 2024

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ

ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥ ΑΦΓΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Προσφατη ειδησεογραφικη ενημερωση που λαβαμε απο τον ΟΗΕ και ειδησεογραφικα πρακτορεια αναλυει τις ελπιδοφορες εξελιξεις για την επιβιωση των αμαχων και των εκτοπισμενων λογω του πολεμου στο Αφγανισταν

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΟΗΕ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Το ψήφισμα – ένα πρώτο βήμα από τον ΟΗΕ μετά από μήνες διαμάχης για το πώς να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης στο Αφγανιστάν – χαιρετίστηκε από τους ισλαμιστές ως «καλό βήμα».

Η ΠΑΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΦΓΑΝΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Από τότε που οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία τον Αύγουστο, δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει από τη Δύση, σε αυτό που ο ΟΗΕ έχει περιγράψει ως «άνευ προηγουμένου δημοσιονομικό σοκ» για την οικονομία του Αφγανιστάν που εξαρτάται από τη βοήθεια.

Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΙΚΡΟΣ ΑΦΓΑΝΙΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Εδώ και μήνες, οι παρατηρητές προειδοποιούν ότι εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια επιλογή μεταξύ της πείνας ή της μετανάστευσης κατά τη διάρκεια μιας συνδυασμένης κρίσης τροφίμων, καυσίμων και μετρητών καθ' όλη τη διάρκεια του πικρού χειμώνα.

ΡΟΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας επιτρέπει τη ροή βοήθειας στη χώρα για ένα χρόνο χωρίς να παραβιάζονται οι διεθνείς κυρώσεις που στοχεύουν στην απομόνωση των Ταλιμπάν, το καθεστώς των οποίων δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΑΛΙΠΑΝ
"Το εκτιμούμε (καθώς) μπορεί να βοηθήσει την οικονομική κατάσταση του Αφγανιστάν", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η διεθνής κοινότητα θα "επιταχύνει" την άρση των ακρωτηριαστικών οικονομικών και τραπεζικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε οντότητες που συνδέονται με την οργάνωση.

Ο ΘΕΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Ωστόσο, η βοήθεια "δεν είναι μια λευκή επιταγή για οποιονδήποτε οργανισμό να αγνοήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις", δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Ντε Λαουρέντις, αναφερόμενος στους Ταλιμπάν .
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσης πρόσθετα μέτρα την Τετάρτη για χαλάρωση των κυρώσεων κατά των Ταλιμπάν για να επιτραπεί η βοήθεια, επικαιροποιώντας τις οδηγίες για να καταστήσει σαφές ότι οι εξαγωγές αγαθών και οι μεταφορές μετρητών επιτρέπονται εφόσον δεν απευθύνονται σε άτομα που αποτελούν στόχο των αμερικανικών κυρώσεων.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
«Κρίσιμη» επισιτιστική βοήθεια
Στο Αφγανιστάν, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας ενδέχεται να συμμετέχουν σε οικονομικές συναλλαγές με υπουργεία με επικεφαλής άτομα υπό κυρώσεις. Το ψήφισμα του ΟΗΕ διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι στην αρωγή δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις.
Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης παρακολούθηση του προορισμού της βοήθειας, καθώς και έκθεση του ΟΗΕ για τη λειτουργία της βοήθειας κάθε έξι μήνες
Αναμεναμε για μήνες αυτή την εξέλιξη η οποία στηριζει τους τοπικους εργαζόμενος του Ερυθρου Σταυρου,του Παγκοσμιου Επισιτιστικου Προγράμματος του ΟΗΕ της UNAS και της Γιουνισεφ που παρεμηναν στην πρωτη γραμμη σωτηριας βοηθειας στα συνορα Πακισταν Αφγανισταν ,στην Καμπουλ ,στην Κανταχαρ και στην πεινασμενη ορεινη ενδοχωρα ενεργωντας και επιχειρωντας με ελικοπτερα.
Η διασωση του δυσπραγουντος απλου αφγανου εχει ενισχυθει το τελευταιο δεκαπενθημερο με ενα οπλοστασιο εργαλειων και διευκολυνσεων δρασης

ΕΡΕΥΝΑ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live