Sun, Sep 29, 2024

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Μόσχα (ICRC) – Ο Peter Maurer, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου συνέχισε τις συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές συζητήσεις με τις ρωσικές αρχές. Ως ουδέτερος, αμερόληπτος ανθρωπιστικός παράγοντας, η ΔΕΕΣ έχει εντολή να μιλήσει με όλες τις πλευρές μιας σύγκρουσης για να υποστηρίξει τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή του δικαίου των ένοπλων συγκρούσεων, για την προστασία της ζωής των πολιτών και για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια είναι σε θέση να φτάσει σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη .

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Maurer συναντήθηκε με τον Sergey Lavrov, Υπουργό Εξωτερικών. Γενικός Συνταγματάρχης Alexander Fomin, Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας. Συνάντησε επίσης τον Pavel Savchuk, Πρόεδρο του Ρωσικού Ερυθρού Σταυρού, και την κ. Moskalkova, Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Οι συνομιλίες μου με τις ρωσικές αρχές αποτελούν μέρος ενός υπάρχοντος και διαρκούς διμερούς διαλόγου μεταξύ της ΔΕΕΣ και της Ρωσίας σχετικά με τις ανθρωπιστικές ανάγκες και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Την περασμένη εβδομάδα ήμουν στο Κίεβο και αυτή την εβδομάδα ήμουν στη Μόσχα. Έχω επισκεφθεί επίσης την περιοχή Donbas αρκετές φορές. Μιλάμε σε όλες τις πλευρές με τον ίδιο στόχο: να σώσουμε ζωές και να μειώσουμε τον πόνο κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων", είπε ο κ. Maurer. Μπροστά στις τεράστιες ανάγκες, η ΔΕΕΣ επεκτείνει γρήγορα την ανθρωπιστική μας βοήθεια σε όλους όσους έχουν πληγεί από την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι συναντήσεις επικεντρώθηκαν στην ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία αλλά περιελάμβαναν και ανθρωπιστικά ζητήματα στη Συρία. Για την Ουκρανία, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε πιεστικές ανθρωπιστικές ανησυχίες, όπως:

Ασφαλείς διελεύσεις: Ο κ. Maurer τόνισε ότι τα μέρη πρέπει να διευκολύνουν τις μετακινήσεις αμάχων έξω από τις πόλεις όπου διεξάγονται μάχες, καθώς και την ανάγκη να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικών προμηθειών. Η ΔΕΕΣ προτρέπει τα μέρη να συμφωνήσουν σε πιο ασφαλή περάσματα και συγκεκριμένες λεπτομέρειες για να πραγματοποιηθούν - όπως η ώρα έναρξης, η διάρκεια, η τοποθεσία - για να επιτραπεί στους πολίτες να ξεφύγουν από τις μάχες.

Προστασία αμάχων και πολιτικών υποδομών:Η ΔΕΕΣ ανησυχεί για τα δεινά που προκαλούνται στους αμάχους όταν εκτίθενται σε καταστροφικά επίπεδα βίας. Όπου κι αν βρίσκονται, οι άμαχοι και όσοι δεν συμμετέχουν πλέον άμεσα στις εχθροπραξίες παραμένουν προστατευμένοι από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Όλα τα πολιτικά αντικείμενα και οι υποδομές πρέπει να προφυλαχθούν από επίθεση, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων, συστημάτων ύδρευσης και ηλεκτρικής υποδομής. Οι αρχές της αναλογικότητας, της διάκρισης και της προφύλαξης πρέπει να ακολουθούνται και να εφαρμόζονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις για τον περιορισμό του πόνου των πολιτών.

Listen Live