Fri, Oct 11, 2024

ΕΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Τελευταία ενημέρωση στη Μαδαγασκάρη

Ενα άλλο τροπικό καιρικό σύστημα, την τροπική καταιγίδα Dumako, που αναμένεται.

Η ομάδα του ΟΗΕ για την αξιολόγηση και τον συντονισμό καταστροφών (UNDAC Action], αναπτύχθηκε στη Μαδαγασκάρη την περασμένη εβδομάδα.

Ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται μία εβδομάδα μετά τον τροπικό κυκλώνα Μπατσιράι που έπληξε τη νοτιοανατολική ακτή της χώρας.
Τουλάχιστον 121 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 87 ανθρώπων που φέρεται να έχασαν τη ζωή τους μετά από κατολισθήσεις στην ορεινή περιοχή Ikongo, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι εκτοπίζονται [σε 79 διαφορετικές τοποθεσίες] και σχεδόν 19.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, πλημμυρίσει ή υποστεί ζημιές.

Η πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση έχει επηρεαστεί σημαντικά. Περισσότερα από 133.600 παιδιά έχουν χάσει την πρόσβαση στα μαθήματα και περισσότερες από 4.500 αίθουσες διδασκαλίας έχουν καταστραφεί, με τις στέγες να ανατινάζονται ή να έχουν υποστεί άλλες ζημιές. Ομάδες
ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές όπου εργάζονται σε συνεργασία με την κυβέρνηση για να κλιμακώσουν την ανταπόκριση.

Η ομάδα του ΟΗΕ για την αξιολόγηση και τον συντονισμό καταστροφών (UNDAC), που αποτελείται από εμπειρογνώμονες του OCHA και της μη κυβερνητικής οργάνωσης [Télécoms sans Frontières, Atlas Logistique and Map Action], αναπτύχθηκε στη Μαδαγασκάρη την περασμένη εβδομάδα. Η
ομάδα υποστηρίζει το εθνικό γραφείο διαχείρισης κινδύνου καταστροφών σε εθνικό επίπεδο και τα κέντρα επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές.

Οι συνεργάτες επισιτιστικής ασφάλειας παρέχουν τόσο χρηματική βοήθεια όσο και επισιτιστική βοήθεια σε είδος. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού διανέμει άνευ όρων μεταφορές μετρητών μέσω χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου για να βοηθήσει τις πληγείσες οικογένειες για τους επόμενους τρεις μήνες. Οι εταίροι στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν την επανέναρξη των υπηρεσιών υγείας και την αποκατάσταση ιατρικών εγκαταστάσεων που υπέστησαν ζημιές από τον κυκλώνα. Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, η UNICEF, έχει παράσχει φάρμακα για τη θεραπεία σχεδόν 50.000 περιπτώσεων ελονοσίας και υποστηρίζει την επισκευή των αλυσίδων ψύξης για εμβόλια και βασικά φάρμακα.

Εν τω μεταξύ, οι τοπικές κοινότητες και οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για ένα άλλο τροπικό καιρικό σύστημα, την τροπική καταιγίδα Dumako, που αναμένεται να φτάσει στη βορειοανατολική ακτή της Μαδαγασκάρης την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live