Mon, Oct 28, 2024

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Ο ΘΕΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Ο Peter Maurer Προέδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ομιλησε στην Υπουργική Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου για την Ανθρωπιστική Κατάσταση στο Αφγανιστάν στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 στο Palais des Nation.Παραθετουμε κάποια αποσπασματα για να κατανοηθει η προσφορά του Διεθνους Ερυθρόυ Σταυρου σε συνεργασια με την Ερυθρα Ημισεληνο για τριάντα πέντε χρόνια στην εμπολεμη ζώνη του Αφγανισταν με αυτοθυσια και κοινωνική ευαιθησια"

Μόλις επέστρεψα από το Αφγανιστάν , όπου συναντήθηκα με την ηγεσία των Ταλιμπάν και επισκέφθηκα τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ICRC, οι οποίες συνεχίστηκαν σε μεγάλο βαθμό αδιάκοπα.

Σε όλη τη χώρα, το μέγεθος της ανάγκης είναι εμφανές - από τις κοινωνικές υπηρεσίες έως την προστασία. Ταξιδεύοντας από την Καμπούλ στο Lashkar Gah και το Kandahar είδα απομεινάρια πολέμου: φρεσκοκαμμένα νεκροταφεία στην άκρη του δρόμου, κατεστραμμένα σπίτια και υποδομές."

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος παρουσιάζει τη δύσκολη ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ πραγματικότητα της εστευρωμενης χώρας"

Η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, οι υπηρεσίες ύδρευσης αποτυγχάνουν, οι τιμές των τροφίμων είναι υπερβολικές.

Οι Αφγανοί χαιρετίζουν το τέλος των συγκρούσεων: ωστόσο ανησυχούν βαθιά για το μέλλον της διαφορετικότητας σε μια κατακερματισμένη κοινωνία - γυναίκες και μειονοτικές ομάδες πρώτα και κύρια."

Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ
Ο ηγέτης του Παγκοσμιου κινήματος του Ερυθρόυ Σταυρου ανελυσε και το αίσθημα της προδοσιας που διακατεχει πλήθος Αφγανων"
Οι άνθρωποι μου είπαν ότι αισθάνονταν προδομένοι: με το όραμα της διεθνούς κοινότητας να εστιάζει στους υπηκόους τους σε βάρος των Αφγανών ... αμφισβητούν την ειλικρίνεια και την ουδετερότητα της βοήθειας που άφησαν οι διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας την ώρα της ανάγκης τους.
Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής είναι πραγματικός. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός - ούτε των γειτονικών χωρών ούτε της διεθνούς κοινότητας συνολικά.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Είναι κρίσιμο να βρούμε έκτακτα μέτρα, έστω και προσωρινά, για να διασφαλίσουμε τη συνεχή και κλιμακούμενη ανθρωπιστική υποστήριξη και να επισκευάσουμε το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας, όπου οι επενδύσεις εξαρτώνται από την πολιτική αναγνώριση της κυβέρνησης, θα οδηγήσει μόνο σε μια ακόμη βαθύτερη ανθρωπιστική κρίση.
Συνάδελφοι, σήμερα ακούω επίσης μια προειδοποίηση για τον "υπό όρους ανθρωπισμό". Η ανθρωπιστική δράση δεν πρέπει να εξαρτάται από πολιτικά, ανθρώπινα δικαιώματα ή άλλους όρους. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Αποδυναμώνει τον σεβασμό για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τους ανθρωπιστικούς παράγοντες. και διαβρώνει τις αρχές της ουδέτερης, ανεξάρτητης και αμερόληπτης ανθρωπιστικής δράσης.

Αντ 'αυτού, η ανθρωπιστική δράση μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, σταθερότητας και συμμόρφωσης με πιο φιλόδοξα νομικά πλαίσια.

Ο σεβασμός της διαφορετικότητας συμβάλλει στον ανθρωπιστικό αντίκτυπο, δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για ανθρωπιστική δράση."

Η παρεμβαση του κορυφαιου ακτιβιστη σε θέματα ανθρωπιστικης δράσης και παρεμβασης φαίνεται ότι επιρεασε την τελική θέση του ΟΗΕ που αποφάσισε τη συνεχιση της πολυποικιλης βοηθειας στο λαό του Αφγανισταν αφού αποδεχτηκε γραπτη δεσμευσης των ΤΑΛΙΠΑΝ για προστασία και υποστηρίξω των ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ αποστολων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ Γιάννης Πεγειωτης από πηγές του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και του ΟΗΕ

Listen Live