Sun, Sep 29, 2024

Αφγανιστάν: Οι ελλείψεις τροφίμων κλιμακώνονται καθώς τα χωράφια παραμένουν γυμνά

Αφγανιστάν: Οι ελλείψεις τροφίμων κλιμακώνονται καθώς τα χωράφια παραμένουν γυμνά

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) εγείρει σοβαρούς φόβους για εκατομμύρια Αφγανούς και αγροτικές κοινότητες, καθώς τα χωράφια παραμένουν γυμνά από τις ετήσιες ανοιξιάτικες καλλιέργειες.

Η συνεχιζόμενη ξηρασία σημαίνει ότι η έκταση που φυτεύεται με χειμερινό σιτάρι είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο. Οι αναφορές στο χωράφι δείχνουν ότι το ήμισυ του εδάφους που συνήθως σπέρνονταν με σιτάρι ήταν αγρανάπαυση στο τέλος του παραθύρου φύτευσης τον Δεκέμβριο. Η
πείνα επιδεινώνεται στο Αφγανιστάν, με το 95 τοις εκατό του πληθυσμού να μένει χωρίς αρκετό φαγητό για φαγητό κάθε μέρα σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι λίγες καλλιέργειες που φυτεύτηκαν είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σκληρές συνθήκες, με το La Nina να αναμένεται να φέρει πιο ξηρές από τις κανονικές συνθήκες τους επόμενους μήνες, επεκτείνοντας τη σοβαρή ξηρασία σε δεύτερο χρόνο.

Ο Mawlawi Mutiul Haq Khales, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αφγανικής Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε:

«Εκατομμύρια οικογένειες βασίζονται στη γεωργία, αλλά έχουν ήδη χάσει τις καλλιέργειες του περασμένου έτους από τη σοβαρή ξηρασία, αφήνοντάς τες χωρίς σιτηρά για να περάσουν τον σκληρό χειμώνα ή σπόρους για να σπείρουν στα χωράφια.

«Χωρίς σπόρους στο έδαφος, δεν θα υπάρξει συγκομιδή την άνοιξη και το καλοκαίρι, δημιουργώντας πραγματικό κίνδυνο πείνας σε όλο το Αφγανιστάν, όπου σχεδόν 23 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν ήδη να τραφούν καθημερινά.

«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να υποστηρίξουμε αυτές τις κοινότητες με ανακούφιση καθώς προετοιμάζονται για ένα δεύτερο έτος ξηρασίας και ελλείψεων τροφίμων, ενώ εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε τα προς το ζην που είναι τόσο σημαντικά για οικογένειες και ολόκληρες κοινότητες».

Η κρίση της ξηρασίας τροφοδότησε μια οικονομική κρίση σε μια χώρα όπου η γεωργία είναι κρίσιμης σημασίας για τα προς το ζην των ανθρώπων και το στήριγμα της οικονομίας. Πάνω από το 70 τοις εκατό του πληθυσμού του Αφγανιστάν ζει σε αγροτικές περιοχές και περίπου το 80 τοις εκατό των προς το ζην εξαρτώνται από τη γεωργία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IPC για την επισιτιστική ασφάλεια του Αφγανιστάν.
Η Αφγανική Ερυθρά Ημισέληνος, με την υποστήριξη της IFRC, συνεργάζεται με τις αγροτικές κοινότητες για να έχει πιο βιώσιμες πηγές νερού, ανθεκτικές στην ξηρασία καλλιέργειες και άλλες ευκαιρίες δημιουργίας εισοδήματος για τις γυναίκες σε περιφερειακά μέρη της χώρας.

Η Johanna Arvo, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της IFRC για το Αφγανιστάν, δήλωσε:

«Οι καταστροφές της κλιματικής αλλαγής σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες εκτοξεύονται για τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν. Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν δύο σοβαρές ξηρασίες μέσα σε τέσσερα χρόνια, προκαλώντας καταστροφικές αποτυχίες των καλλιεργειών
και καταστροφικές ελλείψεις τροφίμων.

«Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οδηγώντας σε μειωμένη κάλυψη χιονόπτωσης, λιώσιμο χιονιού και παροχή νερού. Οι βροχοπτώσεις γίνονται όλο και πιο ασταθείς, αποδεκατίζοντας τη γεωργία στο Αφγανιστάν.

Εκτός από την άμεση ανακούφιση, πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερα στο μέλλον βοηθώντας τους Αφγανούς να δημιουργήσουν πιο βιώσιμα αποθέματα νερού και ανθεκτικές στην ξηρασία καλλιέργειες, υποστηρίζοντας παράλληλα τη δημιουργία εισοδήματος για όσους
κινδυνεύουν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των ηλικιωμένων.

Ως μέρος αυτής της συνεχιζόμενης υποστήριξης, η IFRC απευθύνει επειγόντως έκκληση στη διεθνή κοινότητα για περισσότερα από 65 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για να στηρίξει την αφγανική Ερυθρά Ημισέληνο για παροχή υπηρεσιών υγείας, βοήθειας έκτακτης ανάγκης και βοήθειας ανάκαμψης σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στις επαρχίες που πλήττονται από πολλαπλές κρίσεις.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) είναι το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο. Η γραμματεία μας υποστηρίζει την τοπική δράση του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου σε περισσότερες από 192 χώρες, συγκεντρώνοντας σχεδόν 14
εκατομμύρια εθελοντές για το καλό της ανθρωπότητας.

Listen Live