Sat, Oct 12, 2024

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

Μετα τον τροπικό κυκλώνα Μπατσιράι

Πρώτη εναέρια αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε σήμερα με πτήση της Ανθρωπιστικής Αεροπορικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Μαδαγασκάρη

Ο τροπικός κυκλώνας Μπατσιράι που έφτασε στην ξηρά ως Έντονος Τροπικός Κυκλώνας (κατηγορία 3 ισοδύναμο) στην ανατολική ακτή της Μαδαγασκάρης το βράδυ του Σαββάτου, τοπική ώρα. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 43.000 εκτοπίστηκαν σε 180 τοποθεσίες εκτοπισμού. Τουλάχιστον 211 σχολεία έχουν πληγεί, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κινδύνων και Καταστροφών. Αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν καθώς λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες.

Η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει κέντρα έρευνας, διάσωσης και εκκένωσης και επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης σε εθνικό και υποεθνικό επίπεδο.

Η πρώτη εναέρια αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε σήμερα με πτήση της Ανθρωπιστικής Αεροπορικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ. Θα ακολουθήσουν και άλλες
αξιολογήσεις αναγκών που θα πραγματοποιηθούν από ομάδες επί τόπου για μια πιο ολοκληρωμένη επισκόπηση για την ενημέρωση των προτεραιοτήτων ανταπόκρισης τις επόμενες ημέρες. Η ανταπόκριση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με την κυβέρνηση να μεταφέρει μετρητά σε ευάλωτα νοικοκυριά που επλήγησαν από τον κυκλώνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικοί μας εταίροι - σε στενό συντονισμό με τους ομολόγους της κυβέρνησης - έχουν αναπτύξει ομάδες στηριξης και εντείνουν την ανταπόκριση.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού διανέμει ζεστά γεύματα σε άτομα που έχουν εκκενωθεί και εκτοπιστεί σε καταφύγια. Το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά και άλλοι εταίροι προστασίας παρέχουν κιτ για τη δημιουργία χώρων φιλικών προς τα παιδιά και την εκπαίδευση των κοινωνικών λειτουργών σχετικά με τη βία με βάση το φύλο και την πρόληψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

Το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών και οι συνεργάτες του παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και πακέτα αξιοπρέπειας για γυναίκες και κορίτσια που πλήττονται από βία λόγω φύλου, καθώς και ιατρική περίθαλψη σε επιζώντες σεξουαλικής βίας. Οι εταίροι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και παραδίδουν κιτ κουζίνας και πλαστικά σεντόνια σε οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΑΠΟ ΚΑΛΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

Listen Live