Sat, Oct 26, 2024

ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΣΤΙΚΑ ΣΙΤΗΡΕΣΙΑ

ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΣΤΙΚΑ ΣΙΤΗΡΕΣΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ Το WFP,την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και την ARRA

Το WFP, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και η ARRA κάνουν έκκληση για χρηματοδότηση για την αποφυγή περικοπών σιτηρεσίου σε περισσότερους από 700.000 πρόσφυγες στην Αιθιοπία

ADDIS ABABA – Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (WFP), η Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) και η ARRA, η εθνική υπηρεσία για Υποθέσεις Προσφύγων και Επιστροφών, απηύθυναν έκκληση σήμερα για 68 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να αποφευχθεί η περικοπή του σιτηρεσίου για περισσότερους από 700.000 πρόσφυγες στην Αιθιοπία .
Οι υπηρεσίες προειδοποίησαν για αυξανόμενους κινδύνους, όπως αυξημένο υποσιτισμό και αναιμία, καθυστερημένη ανάπτυξη των παιδιών, επιδείνωση της κατάστασης της υγείας λόγω ευαισθησίας σε ασθένειες/λοιμώξεις και μυριάδες κινδύνους προστασίας που επιδεινώνονται περαιτέρω από την πανδημία COVID 19.

Οι ελλείψεις χρηματοδότησης θα αναγκάσουν τις περικοπές σιτηρεσίου έως και 60 τοις εκατό της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης των ανθρώπων, που σημαίνει ότι περίπου 710.000 πρόσφυγες που επηρεάζονται από τις περικοπές θα λαμβάνουν μόνο 1.262 χιλιοθερμίδες ανά άτομο/ημέρα. Οι περικοπές, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο, θα επηρεάσουν όλους τους πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς στη Γκαμπέλα, στην Αφάρ, στη Σάιρ, στη Μελκαντίντα, στην Ασσόσα και στην Τζιτζίγγα στην Αιθιοπία.

Οι περικοπές του σιτηρεσίου είναι η τελευταία λύση για να αποφευχθεί η πλήρης διακοπή των προμηθειών τροφίμων σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, ακόμη και με αυτή τη μείωση, εάν το WFP δεν λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση, θα ξεμείνει εντελώς από τρόφιμα για πρόσφυγες έως τον Ιανουάριο του 2022.

«Καλούμε τους δωρητές μας να έρθουν γρήγορα στη βοήθεια των προσφύγων, οι οποίοι βασίζονται αποκλειστικά στα τρόφιμα του WFP και στις μεταφορές μετρητών για επιβίωση», δήλωσε ο Δρ.Ομαμο

«Δυστυχώς, οι παρατεταμένες περικοπές σιτηρεσίου επηρεάζουν τη διατροφή και την υγεία των προσφύγων. Η άμεση προτεραιότητα για όλους μας πρέπει να είναι η αποκατάσταση της βοήθειας σε τουλάχιστον ελάχιστα επίπεδα για τους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη σωτηρία των εμβασμάτων λόγω των παγκόσμιων επιπτώσεων του COVID-19». είπε ο γιατρός Ομάμο.

Εάν, ωστόσο, υπάρξει άμεση ανταπόκριση από τους δωρητές, το WFP θα είναι σε θέση να αγοράσει τρόφιμα διαθέσιμα στην περιοχή και να μεταφέρει γρήγορα για να καλύψει τις επείγουσες διατροφικές ανάγκες των προσφύγων και να αποτρέψει τις περικοπές του σιτηρεσίου. Το WFP θα μπορεί επίσης να μεταφέρει μετρητά στους πρόσφυγες αμέσως, ώστε να μπορούν να αγοράζουν τα τρόφιμα που χρειάζονται από τις τοπικές αγορές και να
καλύπτουν τις επείγουσες διατροφικές τους ανάγκες.
Είμαστε ευγνώμονες στους δωρητές που συνεχίζουν να παρέχουν χρηματοδότηση για την κάλυψη των επισιτιστικών και μη επισιτιστικών αναγκών των προσφύγων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αιθιοπία, Δρ Mamadou Dian Balde. «Ωστόσο, η έλλειψη χρηματοδότησης για τη διατήρηση της επισιτιστικής βοήθειας θα υπονομεύσει σε μεγάλο βαθμό τις συνολικές ανάγκες προστασίας του προσφυγικού πληθυσμού στην Αιθιοπία, με αρνητικές επιπτώσεις στην ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ προσφύγων και κοινοτήτων υποδοχής και εύλογα να ανατρέψει τα κέρδη που έχουν επιτευχθεί στη μείωση του υποσιτισμού».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το WFP και η ARRA συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στις επισιτιστικές ανάγκες των προσφύγων, σύμφωνα με το Τριμερές Μνημόνιο Κατανόησής τους, και έχουν δημιουργήσει αποτελεσματικά συστήματα αναγνώρισης επισιτιστικής βοήθειας μέσω της βιομετρικής επαλήθευσης, η οποία διασφαλίζει τη λογοδοσία και το δικαίωμα της επισιτιστικής και χρηματικής βοήθειας στους
πρόσφυγες σε μηνιαία βάση. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί όλους τους εταίρους να αυξήσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων έως μακροπρόθεσμων αναγκών σε τρόφιμα των προσφύγων, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Κυβέρνησης της Αιθιοπίας για τους Πρόσφυγες το 2019, και τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες (GCR) και το Συνολικό του Πλαίσιο Αντιμετώπισης Προσφύγων (CRRF). «Πρέπει να κάνουμε όλοι περισσότερα, για την υποστήριξη των προσφύγων και των πληθυσμών υποδοχής τους», είπε ο Balde.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας παρέχει προστασία σε περισσότερους από 800.000 πρόσφυγες, η πλειοψηφία των οποίων είναι από το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία και την Ερυθραία. Από αυτούς τους πρόσφυγες, οι 710.000 εξαρτώνται πλήρως από την επισιτιστική βοήθεια. Η ARRA, η κυβερνητική υπηρεσία για τους πρόσφυγες, διανέμει τα τρόφιμα τόσο σε είδος όσο και σε μετρητά με πιο υπεύθυνο και διαφανή τρόπο. Το πλήρες
προφίλ των προσφύγων καταγράφεται στο τρίτο επίπεδο εγγραφής και η διανομή της βοήθειας βασίζεται στη βιομετρική βάση δεδομένων. Η ARRA θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση στην εγγραφή στο τρίτο επίπεδο για να καλύψουν τις ανάγκες προστασίας και βοήθειας.

Η ARRA, το WFP και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες συνεχίζουν να βασίζονται στην κοινότητα των δωρητών για την εκτεταμένη χρηματοδότηση της στήριξης των προσφύγων βάσει της αρχής της κοινής ευθύνης για την υλοποίηση βασικών ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων διάσωσης.

«Η ARRA καλεί σθεναρά την κοινότητα των δωρητών να απλώσει τα γενναιόδωρα χέρια της στους πρόσφυγες, σύμφωνα με την αρχή της κοινής ευθύνης προτού οι πρόσφυγες επηρεαστούν σοβαρά, συνεχίζοντας να αποκόπτονται από το συνιστώμενο ελάχιστο καλάθι τροφίμων», δήλωσε ο Ato Eyob Awoke, αναπληρωτής διευθυντής της ARRA.

Το WFP παρέχει επίσης εξειδικευμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες, για να αποτρέψουν τον υποσιτισμό. Ως πρόσθετο μέτρο για την αποφυγή διακοπής του αγωγού - η διατροφική υποστήριξη θα περιοριστεί μόνο σε παιδιά κάτω των δύο ετών (αντί για την τρέχουσα ηλικία κάτω των πέντε ετών), καθώς και σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.
Το τριπλό βάρος της επισιτιστικής ανασφάλειας, του υποσιτισμού και των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά αναμένεται να επιδεινωθεί, πίσω από τα ήδη υψηλά παγκόσμια ποσοστά οξείας υποσιτισμού (GAM) σε 16 από τους 24 (2/3) προσφυγικούς καταυλισμούς.
Σε 19 από τα 24 στρατόπεδα τα επίπεδα αναιμίας είναι πάνω από το πρότυπο της UNHCR (<20% για παιδιά ηλικίας 6-59 μηνών).

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το WFP και η ARRA εφαρμόζουν από κοινού τις περικοπές των σιτηρεσίων και έχουν αρχίσει να εργάζονται από κοινού για την ευαισθητοποίηση των ηγετών των προσφύγων και των προσφύγων στους καταυλισμούς των αλλαγών στα δικαιώματά τους.


ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Από πηγες του ΠΕΠ κεντρικες και τοπικες

Listen Live