Fri, Oct 11, 2024

Αγωνία για την κατάσταση στην Ουκρανία: Από την ελπίδα για αποκλιμάκωση, στον κίνδυνο εισβολής

Αγωνία για την κατάσταση στην Ουκρανία: Από την ελπίδα για αποκλιμάκωση, στον κίνδυνο εισβολής

Έντονες κινήσεις στο διπλωματικό επίπεδο και μπρα ντε φερ με αβέβαια αποτελέσματα

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθούν να βαδίζουν Δύση και Ρωσία πάνω από την Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν στο παρά πέντε να επαναφέρουν την κατάσταση στο επίπεδο της διπλωματίας, θεωρώντας πως η εισβολή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Πηγές του Λευκού Οίκου που μίλησαν στο Reuters είπαν ότι σήμερα ο Τζο Μπάιντεν θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.

Επίσης, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώθηκε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα συναντηθεί με τον Σεργκέι Λαβρόφ, «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει γίνει εισβολή στην Ουκρανία».

Η πρόταση για συνάντηση προέρχεται από την αμερικανική πλευρά, σε ουδέτερο έδαφος, σε ευρωπαϊκή χώρα.

Η κρίση στην Ουκρανία αναμένεται να απασχολήσει και τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που ξεκινά σήμερα, για πρώτη φορά διά ζώσης έπειτα από δύο χρόνια. Φέτος η Ρωσία δεν θα εκπροσωπηθεί, καθώς η Μόσχα θεωρεί ότι «έχει χαθεί η αντικειμενικότητα» και η Διάσκεψη έχει εξελιχθεί σε «ατλαντικό φόρουμ».

Στο Μόναχο, ωστόσο, βρίσκονται μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας, το Interfax μετέδωσε ότι αρκετές μηχανοκίνητες μονάδες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων επέστρεψαν στις βάσεις τους μετά από γυμνάσια στην Κριμαία. Επίσης, από τη χερσόνησο μετακινήθηκαν δέκα βομβαρδιστικά Su-24 προς άλλες βάσεις, και πάλι στο πλαίσιο ασκήσεων.

Παρόλο που η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι αποσύρει στρατεύματα που είχε αναπτύξει σε περιοχές κοντά στη μεθόριο, το Κίεβο και οι σύμμαχοί του θεωρούν πως απλά κάποιες μονάδες αντικαθίστανται από νέες. Μάλιστα υπάρχουν δορυφορικές φωτογραφίες που μαρτυρούν πως οι ρωσικές δυνάμεις όχι μόνο δεν αποχωρούν, αλλά φαίνεται να ενισχύονται.

Στη δε Ανατολική Ουκρανία, φιλορώσοι αυτονομιστές δήλωσαν πως οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν σήμερα σε άλλες δύο επιθέσεις με ολμοβόλα. Το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται από χθες για την κλιμάκωση της έντασης και την αύξηση των πληγμάτων με πυροβόλα και ολμοβόλα κατά μήκος της γραμμής επαφής.

Πηγή: pontosnews.gr

Listen Live