Mon, Jan 20, 2025

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο φονικός σεισμός ρίχνει «γέφυρες» επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Ακόμη και… ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής ευχαρίστησε στα ελληνικά τους Θρακιώτες.

Μπορεί μία τραγωδία τεράστιου βεληνεκούς όπως ο φονικός σεισμός της Τουρκίας να έχει έστω ένα… θετικό αποτέλεσμα; «Πιστεύω ότι μέσα από το αυτό το δράμα μπορεί να προκύψει κάτι καλύτερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» υπογράμμισε στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα ελληνοτουρκικά αφορούν ιδιαίτερα τη Θράκη, αφού σε περιόδους τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, πάντοτε η ακριτική Ελλάδα τελεί σε πολύ μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε σχέση με το κλεινόν άστυ. Την ίδια αντίληψη με τον Έλληνα πρωθυπουργό φαίνεται πως συμμερίζεται -για τώρα τουλάχιστον καθώς κανείς δεν γνωρίζει τη επιφυλάσσει το μέλλον- ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο της επίσκεψης του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια στις περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό.

Η ανταπόκριση των Ελλήνων ήταν και παραμένει, αντικειμενικά, συγκινητική με την αποστολή πολλών δεκάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, διασωστών που κατάφεραν ν’ ανασύρουν αθώους εγκλωβισμένους μέσα από τα συντρίμμια, αλλά και μέσα από τα χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης. Ειδικά στη Θράκη, η ανταπόκριση πολιτών της μειονότητας και της πλειονότητας ήταν τόσο μαζική από την πρώτη στιγμή, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που μέχρι κι ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Αϊκούτ Ουνάλ, μίλησε -έστω και για μία κουβέντα- ελληνικά σε βίντεο λέγοντας: «Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη για εμάς, ευχαριστώ πολύ». Αναμένουμε κι εκείνος, εάν θα θυμάται πως έπραξαν οι Έλληνες στα δύσκολα.

«Γέφυρες» ρίχνουν Μητσοτάκης-Τσαβούσογλου
«Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου της Κοζάνης απαντώντας στην ερώτηση, αν ο σεισμός στην Τουρκία και η βοήθεια που έσπευσε άμεσα να δώσει η χώρα μας, βοήθησαν στην βελτίωση των σχέσεων, κάτι που αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα, μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι, που δε στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας».

«Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία με βοήθεια, ξέρουμε ότι έχει ανάγκες ο λαός της. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα.

Για νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας έκανε λόγο νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ισραηλινό ομόλογό του, ο τούρκος ΥΠΕΞ εκλήθη να σχολιάσει την αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα μετά την καταστροφή. «Με τον σεισμό ανοίξαμε μια νέα σελίδα με την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ και συνέχισε: «Όπως όλες οι χώρες της περιοχής, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη της περιοχής μας».

Υπενθυμίζοντας τους σεισμούς το 1999 σε Τουρκία και Ελλάδα, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «Πρώτα έτρεξε να βοηθήσει η Ελλάδα την Τουρκία και μετά εμείς πήγαμε στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε τους γείτονες. Θυμάμαι ότι εκείνο το διάστημα το περιοδικό TIME είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό». Στην Αθήνα, πάντως, υπάρχει διπλωματική αυτοσυγκράτηση, καθώς η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι μια βαθιά πληγωμένη χώρα, που μπορεί τους προσεχείς μήνες να βρεθεί σε κατάσταση μετάβασης προς μια εντελώς διαφορετική εποχή. Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι πολιτικοί άλλα λένε στη ώρα της κρίσης κι άλλα πράττουν εν καιρώ ειρήνης.

Ιλ. Αχμέτ: «Το θέλουν οι λαοί»
Ο ελληνικός κι ο τουρκικός λαός θέλουν την ειρήνη και την αλληλεγγύη των δύο κρατών κι αυτή η διαπίστωση… επιταχύνθηκε λόγω της ανθρωπιάς της Ελλάδας στον φονικό σεισμό, περιέγραψε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ στο ράδιο Χρόνος 87.5fm.

«Αυτό το τραγικό γεγονός πρόλαβε κάποιες εξελίξεις που πίστευα πάντοτε ότι θα γίνονταν μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα. Όταν είχα επισκεφτεί την Τουρκία πριν τρεις μήνες κι είχα κάνει μία πρωτοβουλία για “θετική ατζέντα”, να μιλούν μεταξύ τους Έλληνες και Τούρκοι βουλευτές, ότι η ρητορική πολέμου μεταξύ των δύο χωρών (πρέπει) να πέσει, το είχα αντιληφθεί αυτό. Τότε, οι βουλευτές από την αντιπολίτευση αλλά και από το κόμμα του κου Ερντογάν ήταν θετικοί, απλώς φοβούνταν να πουν κάτι, γιατί κι από τις δύο πλευρές υπήρχε πάντοτε ο κίνδυνος να κατηγορηθείς ότι είσαι εκτός εθνικής γραμμής» σημείωσε αναλυτικά και συνέχισε την πολιτική του εκτίμηση: «η διπλωματία των σεισμών νομίζω θα αποκαταστήσει τη διπλωματία του μεγαφώνου. Το έχει κι ο Γιώργος Παπανδρέου. Αλλά δεν έχουμε αυταπάτες, (ελληνοτουρκικές) διαφορές θα υπάρξουν, αλλά έχουμε μπει σε μία άλλη φάση, η οποία οπωσδήποτε θα είναι θετικοί κι όχι επειδή το είπαν οι κκ Δένδιας ή Τσαβούσογλου, αλλά επειδή το θέλουν οι λαοί. Ο τουρκικός λαός αγκάλιασε τη βοήθεια της Ελλάδας και των Ελλήνων δείχνοντας ένα υπερβολικό ενδιαφέρον. Δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που έστειλε σωστικά συνεργία, αλλά η κοινή γνώμη της Τουρκίας αποδέχθηκε αυτό το γεγονός, το ίδιο κι η κοινή γνώμη της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον τοπικό βουλευτή, η τραγική αυτή ιστορία μας διδάσκει «ότι το δηλητήριο που υπήρχε από κάποια ΜΜΕ σε Ελλάδα και Τουρκία που από το πρωί μέχρι το βράδυ προσπαθούσαν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, ότι η Ελλάδα ή η Τουρκία θα επιτεθεί, είδαμε ότι αυτό δεν είχε μεγάλη βάση. Αντιθέτως επικράτησε η λογική, η αγάπη και η αλληλεγγύη».

Πάντως, ενώ ο βουλευτής έστειλε το μήνυμα ειρήνης κι ενότητας, το ζήτημα είναι εάν αυτό θα εφαρμοστεί με βάση… το διεθνές δίκαιο στην ώρα της κρίσης, ή με βάση το ανατολίτικο παζάρι και τα «θέλω» των γειτόνων.

Πηγή: xronos.gr

Listen Live