Mon, Nov 25, 2024

Νεκρή η φάλαινα που είχε φτάσει στην παραλία του Αλίμου

Νεκρή η φάλαινα που είχε φτάσει στην παραλία του Αλίμου

Τη ζωή της έχασε η τραυματισμένη φάλαινα που πριν από μερικές ημέρες εθεάθη στην παραλία του Αλίμου και καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σωθεί.

Η φάλαινα από τον Άλιμο βρέθηκε νεκρή σήμερα το πρωί από το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας στα παράλια της Χερσονήσου Κυνόσουρα, στην ανατολική πλευρά του νησιού, σκορπώντας απέραντη θλίψη με αυτή τη τραγική εξέλιξη.

Σκάφος του Λιμενικού, που τα τελευταία 24ωρα διενεργούσε περιπολίες γύρω από το νησί της Σαλαμίνας εντόπισε τον «Σωτήρη» στο συγκεκριμένο σημείο.

Oμάδα κτηνιάτρων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθώς και ειδικών επιστημόνων μαζί με τον Δήμο Σαλαμίνας, μετέφεραν το άτυχο ζώο σε χώρο ώστε να γίνει νεκροψία-νεκροτομή και λήψη των αναγκαίων βιολογικών δειγμάτων για την πραγματοποίηση εξιδεικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων.


«Τα ευρήματα που θα προκύψουν θα καταστήσουν δυνατή τη διαπίστωση και τυχόν άλλων παθολογικών προβλημάτων, εκτός αυτών που είχαν ήδη εντοπιστεί κλινικά και επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τις προηγούμενες ημέρες» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, θα εξεταστεί και η τυχόν παρουσία νοσημάτων που αφορούν τόσο στην υγεία των ζώων όσο και τη δημόσια υγεία, ενώ τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής επιβλέπει η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Νατάσσα Κομνηνού.

«Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν από την προηγούμενη Παρασκευή οι δύτες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και οι εξειδικευμένοι κτηνίατροι, νοσηλευτές και εθελοντές, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας κυρίας Κομνηνού, να κρατήσουν το τραυματισμένο και αδύναμο θηλαστικό στη ζωή, δυστυχώς η νεαρή φάλαινα δεν τα κατάφερε. Γνωρίζαμε από τις πρώτες κλινικές και αιματολογικές εξετάσεις που είχαν διενεργηθεί στο κήτος, ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, κάναμε ωστόσο ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να το σώσουμε» υπογράμμισε από πλευράς του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

«Άνθρωποι χωρίς γνώσεις τον τρυπούσαν, σε ζώο 2 τόνων έβαλαν ορό για κατοικίδιο»

Χτες, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» αποδόμησε την επιχείρηση διάσωσης, εστιάζοντας στα σφάλματα που έχουν γίνει και τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες του θηλαστικού.

Η μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική οργάνωση επεσήμανε ότι ο ζιφιός που ξεβράστηκε τραυματισμένος στις ακτές του Σαρωνικού αποκάλυψε την έλλειψη υποδομής για την περίθαλψη θαλάσσιων ζώων, αλλά και την ανεπάρκεια γνώσεων.

«Οι δύτες και οι διασώστες που, παρά τις δύσκολες συνθήκες και το κρύο, παρέμειναν επί ώρες στο σημείο περιγράφουν μία εικόνα που δεν τιμά τη χώρα μας», σημείωσε και πρόσθεσε πως ενώ «οι κτηνιατρικές επεμβάσεις έγιναν από ανθρώπους που δεν είχαν τις γνώσεις χειρισμού ενός τέτοιου ζώου».

«Επιχείρησαν δεκάδες φορές να κάνουν αιμοληψία, καταφέρνοντας πολλαπλά ανεπιτυχή τρυπήματα, ενώ, σε ένα ζώο βαρύτερο από 2 τόνους, χορηγήθηκε ποσότητα ορού κατάλληλη για κατοικίδιο ζώο. Το μεγάλο λάθος, όμως, είναι ότι επιχειρήθηκε, ενάντια σε κάθε πρωτόκολλο και λογική, η επαναπροώθηση του άρρωστου ζώου στα ανοιχτά, την ώρα που μετά βίας κατόρθωνε να κρατηθεί στην επιφάνεια, ενώ έφερε, όπως αναφέρεται, πολλαπλά κατάγματα στο ρύγχος και ορατά τραύματα στο σώμα του» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, από την οργάνωση.

Ξεκαθαρίζει δε πως «το μεγάλο λάθος, όμως, είναι ότι επιχειρήθηκε, ενάντια σε κάθε πρωτόκολλο και λογική, η επαναπροώθηση του άρρωστου ζώου στα ανοιχτά, την ώρα που μετά βίας κατόρθωνε να κρατηθεί στην επιφάνεια, ενώ έφερε, όπως αναφέρεται, πολλαπλά κατάγματα στο ρύγχος και ορατά τραύματα στο σώμα του».

Listen Live