Mon, Nov 25, 2024

Το 2ο κύμα της επιδημίας δεν θα είναι το τελευταίο - Η εικόνα διεθνώς

Το 2ο κύμα της επιδημίας δεν θα είναι το τελευταίο - Η εικόνα διεθνώς

Το δεύτερο κύμα της επιδημίας του Covid-19 δεν θα είναι το τελευταίο, προειδοποιεί το γαλλικό Επιστημονικό Συμβούλιο, την ώρα που η Πορτογαλία τιμά τους νεκρούς της και ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.
 
Επιπρόσθετα, στο Ιράν καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ θανάτων λόγω του Covid-19, ενώ τέθηκαν σε ισχύ ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και στην Ιταλία, "πανεθνικά και τοπικά νέα περιοριστικά μέτρα" κατά του κορωνοϊού ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κοντε.
 
Ευρώπη - Δεύτερο κύμα του Covid-19
 
Το δεύτερο κύμα της επιδημίας του Covid-19, το οποίο αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, αναμφίβολα δεν είναι το τελευταίο και εκφράζονται φόβοι για "διαδοχικά κύματα μέχρι το τέλος του χειμώνα" και την ερχόμενη άνοιξη, εκτιμά το Επιστημονικό Συμβούλιο που καθοδηγεί τη δράση της γαλλικής Κυβέρνησης. 
 
"Έχουμε συνεπώς μπροστά μας πολλούς μήνες με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση", προβλέπει στην τελευταία γνωμοδότησή του το όργανο αυτό που είναι αρμόδιο για να συμβουλεύει τη γαλλική Κυβέρνηση. 
 
Η γνωμοδότηση αυτή, η οποία αναρτήθηκε στο Ίντερνετ αυτό το Σαββατοκύριακο, φέρει ημερομηνία Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενός νέου lockdown το οποίο κατέστη απαραίτητο εξαιτίας του δεύτερου κύματος.
 
"Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο χρόνο θα διαρκέσει το δεύτερο κύμα, διότι αυτό εξαρτάται από τον ίδιο τον ιό, από το κλιματικό περιβάλλον του, από τα μέτρα που θα ληφθούν για να περιορισθεί η κυκλοφορία του ιού, από την αποδοχή τους και συνεπώς από τον αντίκτυπό τους", γράφει το Επιστημονικό Συμβούλιο. 
 
"Μπορούμε να κάνουμε μια υπόθεση για έξοδο από το 2ο κύμα στο τέλος του χρόνου ή στην αρχή του 2021. Η έξοδος αυτή θα πρέπει να συνδυασθεί με επιστροφή της κυκλοφορίας του ιού σ` ένα πολύ ελεγχόμενο επίπεδο (το πολύ 5.000 έως 8.000 νέες μολύνσεις την ημέρα)", συνεχίζει το εν λόγω όργανο. 
 
Όποια κι αν είναι η επιτυχία των μέτρων που εφαρμόζονται, "δεν θα είναι αρκετή" πιθανόν "για να αποφευχθούν άλλα κύματα, μετά το δεύτερο", προειδοποιεί το Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο συνιστούσε το lockdown που τελικά αποφασίσθηκε.
 
"Μπορούμε έτσι να έχουμε διαδοχικά κύματα στη διάρκεια του τέλους του χειμώνα και της άνοιξης του 2021, ανάλογα με διάφορα στοιχεία: κλιματική κατάσταση, επίπεδο και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της στρατηγικής Τεστ/Ιχνηλάτηση/Απομόνωση (των θετικών κρουσμάτων)", πρόσθεσε. 
 
Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα βρεθούν συνεπώς αντιμέτωπες "με τη διαχείριση διαδοχικών κυμάτων επανεμφάνισης" της επιδημίας, "μέχρι την έλευση των πρώτων εμβολίων και/ή θεραπειών", ίσως κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. 
 
Η διαχείριση αυτών των διαδοχικών κυμάτων μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.
 
Κατ` αρχάς, "μπορούμε να εξετάσουμε μια στρατηγική τύπου on/off", δηλαδή μια εναλλαγή περιόδων περιορισμών (για να μειωθεί η κυκλοφορία του ιού) και περιόδων χαλάρωσης. 
 
"Είναι δυνατό αυτό μακροπρόθεσμα; Οι Γάλλοι θα δεχθούν μια τέτοια στρατηγική, είναι βιώσιμη οικονομικά; Οι ερωτήσεις που τίθενται δεν έχουν μέχρι σήμερα απάντηση", υπογραμμίζει πάντως το Επιστημονικό Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί.
 
Άλλη στρατηγική: "να κρατήσουμε τον ιό σε μια χαμηλότερη αναλογία" στο όριο των 5.000 μολύνσεων ημερησίως, με μια πολιτική "εξουδετέρωσης της ιικής κυκλοφορίας", όπως έκαναν "χώρες της Ασίας, η Δανία, η Φινλανδία και η Γερμανία".
 
"Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει ισχυρά και πρώιμα μέτρα σε κάθε επιστροφή της επιδημίας" και αποτελεί "την καλύτερη εγγύηση για τη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας", εκτιμά το Συμβούλιο.
 
 
Πορτογαλία
 
Ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα του κορωνοϊού έχει κηρυχθεί σήμερα στην Πορτογαλία, με τη χώρα να αποτίνει φόρο τιμής στους 2.544 ανθρώπους που πέθαναν από την πανδημίας, ενώ μεγάλο μέρος της προετοιμάζεται για νέο lockdown και τον πρωθυπουργό να εξετάζει να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.
 
Στη διάρκεια μιας σύντομης τελετής στο προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα και ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα τήρησαν ενός λεπτού σιγή, αφού η φρουρά παιάνισε τον εθνικό ύμνο της Πορτογαλίας, ενώ η σημαία στο μέγαρο κυμάτιζε μεσίστια.
 
Από την πλευρά του ο Κόστα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μπορεί να λάβει πιο περιοριστικά μέτρα για να ανασχέσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού. 
 
"Προτείνουμε να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αρθούν οι νομικές αμφιβολίες" που ενδέχεται να δημιουργηθούν από το μερικό lockdown που ανακοινώθηκε το Σάββατο και τίθεται σε ισχύ την Τετάρτη, επισήμανε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός έπειτα από συνομιλία που είχε με τον ντε Σόουζα, ο οποίος είναι αυτός που μπορεί να κηρύξει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από διαβούλευση με το κοινοβούλιο.
 
Στους δρόμους της Λισαβόνας οι Πορτογάλοι συνέχιζαν τις δραστηριότητές τους κανονικά, παρά τα ολοένα και πιο περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές για να ανασχέσουν την εξάπλωση του δεύτερου κύματος της covid-19. 
 
Η Πορτογαλία ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 4.000 ημερήσιων νέων κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και αυτό των 40 θανάτων.
 
Από την Τετάρτη, 7,1 εκατομμύρια Πορτογάλοι, δηλαδή περίπου το 70% των κατοίκων της χώρας θα υπόκεινται εκ νέου σε μερικό lockdown για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. 
 
Ωστόσο το lockdown θα είναι πιο αυστηρό από αυτό της άνοιξης. Όπου είναι δυνατό, η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική, όμως τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, όπως και τα εστιατόρια και τα καταστήματα, αν και θα πρέπει να κλείνουν νωρίτερα.
 
Προκειμένου να αποφευχθούν οι παραδοσιακές συγκεντρώσεις της γιορτής των Αγίων Πάντων, η πορτογαλική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει ως αύριο, Τρίτη, τις μη δικαιολογημένες μετακινήσεις μεταξύ των δήμων και έχει καταστήσει επιβεβλημένη τη χρήση μάσκας στον δρόμο.
 
Ιράν
 
Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ 440 θανάτων λόγω της COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χειρότερο πληγείσα χώρα της Μέσης Ανατολής να φθάνει τους 35.738 την ώρα που τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τις μεγάλες πόλεις. 
 
Η Κυβέρνηση έχει κλείσει σχολεία, τεμένη, καταστήματα και εστιατόρια στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας από τις αρχές Οκτωβρίου και σήμερα επέβαλε τετραήμερη απαγόρευση στις μετακινήσεις προς και από 25 πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Τεχεράνη, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
 
Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις αναφορικά με ένα πλήρες lockdown δύο εβδομάδων στην πρωτεύουσα, χωρίς, ωστόσο, να δίνουν άλλες λεπτομέρειες. 
 
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 8.289 κρούσματα COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στη χώρα να φθάνει τα 628.780.
 
Το Ιράν ανακοίνωσε τους δύο πρώτους θανάτους λόγω κορωνοϊού στις 19 Φεβρουαρίου. 
 
Ο επικεφαλής του Ιατρικού Συμβουλίου του Ιράν Μοχαμαντρέζα Ζαφαργκάντι αμφισβήτησε χθες τον επίσημο απολογισμό και προειδοποίησε ότι το Ιράν έχει φθάσει σε ένα "καταστροφικό ποσοστό θνησιμότητας", όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA. 
 
Ιταλία
 
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κοντε, μιλώντας στην Βουλή της Ρώμης, αναφέρθηκε στα νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία η Κυβέρνησή του αναμένεται να υιοθετήσει επίσημα αύριο, Τρίτη.
 
Όπως τόνισε, πρόκειται να εγκριθεί απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες σε όλη την χώρα, να επεκταθεί σε όλα τα λύκεια η τηλεκπαίδευση, να κλείσουν μουσεία και εκθέσεις, όπως και τα μαγαζιά με ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια.
 
Παράλληλα, οι ιταλικές περιφέρειες θα χωριστούν σε τρεις ζώνες κινδύνου και, ανάλογα με την διάδοση του ιού, θα αποφασίζονται νέα μέτρα.
 
Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι ο δείκτης μετάδοσης του ιού έχει φτάσει στο  1,7 και ότι, αν χρειαστεί, θα ζητηθεί η συνδρομή στρατιωτικών γιατρών και νοσηλευτών. 
 
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σε δέκα περιφέρειες και αυτόνομες περιοχές της χώρας η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αν και η κρατική υποδομή είναι σαφώς πιο ισχυρή, σε σύγκριση με την περασμένη άνοιξη.
 
"Κατανοούμε τον θυμό  και την αγωνία που εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά το υπέρτατο αγαθό είναι η υγεία των πολιτών και είμαστε υποχρεωμένοι να την προστατεύουμε", κατέληξε ο Τζουζέπε Κόντε. 

Listen Live