Mon, Nov 25, 2024

Στ. Κυριακίδου: Το δίδαγμα της ΕΕ από την πανδημία είναι πως πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα σε μια ένωση υγείας

Στ. Κυριακίδου: Το δίδαγμα της ΕΕ από την πανδημία είναι πως πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα σε μια ένωση υγείας

Το δίδαγμα της ΕΕ από την πανδημία είναι πως πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα σε μια ένωση υγείας, τόνισε σήμερα η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου, απευθυνόμενη σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος  (ΕΛΚ)

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι "μόνο πριν από λίγους μήνες, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι είναι δυνατό να υπάρχει ήδη ένα αποτελεσματικό εμβόλιο COVID-19. Αλλά επιτεύχθηκε - χάρη επίσης σε επιστήμονες όπως ο καθηγητής Sahin και ο Δρ Tuereci. Ένα από τα διδάγματα αυτής της πανδημίας είναι ότι η επένδυση στην επιστήμη, στην έρευνα και στη βιομηχανική μας ικανότητα είναι μια πολύ καλή επένδυση. Δεν πρέπει να το ξεχάσουμε".

"Στις 6 Ιανουαρίου εγκρίθηκε το δεύτερο εμβόλιο και θα κυκλοφορήσει μόνο έξι μήνες μετά την παρουσίαση της στρατηγικής εμβολιασμού τον Ιούνιο. Πρόκειται για μια ιστορική επιτυχία για την Ένωση. Σας ρωτώ: πώς θα έμοιαζε η Ένωση, εάν μόνο οι μεγάλες ή μερικές χώρες είχαν λάβει τα εμβόλια", τόνισε η Επίτροπος.

"Το 2020 μας έχει διδάξει ότι η αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι μια κενή λέξη και το ίδιο ισχύει και για τον συντονισμό. Και, ας μην ξεχνάμε, ολόκληρος ο κόσμος κυνηγάει εμβόλια από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ήδη από τον Μάιο του 2020 και αποφασίσαμε να μοιράσουμε το ρίσκο και να μην ποντάρουμε σε ένα μόνο εμβόλιο. Εάν όλα τα εμβόλια της ΕΕ είναι επιτυχημένα, θα έχουμε περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις για 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους και τους στενούς γείτονές μας", ξεκαθάρισε. 

Τόνισε ότι "προς το παρόν και έως ότου αρκετοί άνθρωποι έχουν λάβει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, όλοι πρέπει να δείξουμε υπομονή για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας και την κοινωνία γενικότερα."

"Γνωρίζω πολύ καλά ότι το lockdown και τα μέτρα COVID δεν είναι εύκολο για κανέναν και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι και ακόμη και απογοητευμένοι. Ωστόσο, η κόπωση της πανδημίας, συχνά σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης στις συμβουλές των ειδικών, είναι η επόμενη μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον ιό", ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη ότι "η στρατηγική για τα εμβόλια είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας, αλλά ήταν επίσης μια ad-hoc λύση. Αυτή η πανδημία κατέστησε πολύ σαφές ότι το πλαίσιο ασφάλειας της υγείας μας δεν ήταν έτοιμο για μια κρίση αυτού του μεγέθους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε προτείνει μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, και παρουσιάσαμε το όραμά μας για την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταπόκρισης για θέματα υγείας, την πρόταση για HERA και Ευρωπαϊκή BARDA, τον Νοέμβριο. Αυτές οι προτάσεις είναι τα πρώτα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία μέχρι στιγμής. Αυτές οι διασυνοριακές απειλές για την υγεία όπως το COVID δεν μπορούν να ξεπεραστούν στα εθνικά στεγανά", εξηγεί.

"Η πανδημία έδειξε ότι η συντονισμένη δράση είναι ο καλύτερος δρόμος από αυτήν την πανδημία και προς μια υγιέστερη, πιο δίκαιη και καλύτερα προετοιμασμένη ΕΕ. Αυτό είναι το βασικό μάθημα που πρέπει να διδαχθούμε από αυτήν την κρίση και ισχύει και για άλλους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης - συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Οι ασθενείς με καρκίνο έχουν επηρεαστεί σημαντικά από το COVID-19. Η πανδημία διέκοψε τη θεραπεία, καθυστέρησε τον έλεγχο και τα προγράμματα εμβολιασμού, σταμάτησε τις κλινικές δοκιμές και επηρέασε την πρόσβαση σε φάρμακα. Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε τεράστια αβεβαιότητα για εκατομμύρια καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους. Το σχέδιο θα αντιμετωπίσει τον καρκίνο με ολιστικό τρόπο, καλύπτοντας την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση, τη διάγνωση και τη θεραπεία και την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων", επεσήμανε η Επίτροπος.

Listen Live