Sun, Nov 24, 2024

Επιστολή στο Υπ. Υγείας για εμβολιασμό παιδιών με αναπηρία, θα αποστείλει η Επιτροπή Παιδείας

Επιστολή στο Υπ. Υγείας για εμβολιασμό παιδιών με αναπηρία, θα αποστείλει η Επιτροπή Παιδείας

Επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας, με την οποία θα ζητεί να προσπαθήσει να εμβολιαστούν τα παιδιά με αναπηρία με προτεραιότητα, όπως και άλλες ευπαθείς ομάδες, θα αποστείλει η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ενημερώθηκε την Τετάρτη σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν και πώς αυτά αντιμετωπίζονται ως προς τη διενέργεια των γρήγορων τεστ για το κορωνοϊό για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες ως προς τον τρόπο που διεξάγονται αυτά τα τεστ, με αποτέλεσμα παιδιά με συγκεκριμένες παθήσεις να έχουν πρόβλημα, έστω και αν αυτός ο αριθμός είναι ελάχιστος, που δεν ξεπερνά το 1% με 2%, στο να κάνουν αυτό το τεστ.
 
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ζήτησαν από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας να καθορίσουν διαδικασίες εναλλακτικών τρόπων διεξαγωγής των τεστ ή των εξετάσεων της γρήγορης ανίχνευσης με τρόπο που να σέβονται την ιδιαιτερότητα που έχουν τα παιδιά ΑΜΕΑ.
 
Σημείωσε ότι ως Επιτροπή ζήτησαν από το Υπουργείο Υγείας να δοθεί προτεραιότητα για τους εμβολιασμούς στα παιδιά.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας εξέτασαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διενέργεια των γρήγορων εξετάσεων για τον κορωνοϊό, γνωστών ως rapid test, για τους μαθητές με αναπηρία.
 
«Στις περιπτώσεις αυτών των μαθητών καταγράφονται αντικειμενικές δυσκολίες στη διεξαγωγή των rapid test, με τη διαδικασία λήψης δείγματος από τη μύτη. Ως Επιτροπή έχουμε εντοπίσει αυτά τα κενά και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και απαιτήσαμε από τα δυο συναρμόδια υπουργεία, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας, να αναζητήσουν και να δώσουν εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες να ανταποκρίνονται στα ειδικά δεδομένα αυτών των συνανθρώπων μας, ώστε να τους διευκολύνουμε και όχι να τους ταλαιπωρούμε», πρόσθεσε.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του είπε ότι «στην Επιτροπή Παιδείας συζητήσαμε σήμερα το θέμα που αναδείξαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που ταλαιπωρούνται μέσα από τη διαδικασία των rapid test».
 
«Ήταν πολύ θετική η συζήτηση, καθώς το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας ανέλαβαν την ευθύνη να συντονιστούν, ούτως ώστε να ενημερωθούν και οι γονείς και τα παιδιά ότι υπάρχουν και άλλες διαδικασίες, οι οποίες δεν θα είναι τόσο δύσκολες και επίπονες για τα παιδιά». Υπενθύμισε ότι και την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησαν την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για τα παιδιά με αυτισμό, «που ταλαιπωρούνται αφάνταστα για να υποβληθούν σε rapid test». Επομένως αυτή η λύση, η εξεύρεση δηλαδή άλλων τρόπων εξέτασης των παιδιών αυτών, για παράδειγμα στα ειδικά σχολεία, στον Απόστολο Λουκά και αλλού, θα βοηθήσει πολύ και τα παιδιά και τους γονείς τους, σημείωσε.
 
Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι το δεύτερο που συζήτησαν ήταν η απαίτηση από τους Συνδέσμους Γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες να δοθεί προτεραιότητα για τους εμβολιασμούς τους.
 
«Ήταν θετική η αντίδραση του Υπουργείου Υγείας, ως εκ τούτου η Επιτροπή, δια του προέδρου της, θα στείλουμε επιστολή επίσημα στο Υπουργείο και θα ζητούμε να προσπαθήσει να εμβολιαστούν αυτά τα παιδιά με προτεραιότητα όπως και άλλες ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε.
 
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ότι υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης στα δημόσια νοσοκομεία με τη λήψη σάλιου, το οποίο στη συνέχεια υποβάλλεται σε εξέταση PCR και οι γονείς μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέσω των σχολείων των παιδιών τους.
 
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, το τεστ με σάλιο δεν είναι αξιόπιστο σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες.
 
Σημειώθηκε ότι χρησιμοποιείται το σάλιο για μοριακά τέστ και όχι για γρήγορα τεστ και πως ακόμη δεν υπάρχει αξιοπιστία και για τα προσωπικά τεστ, τα οποία χρησιμοποιούν διάφορες χώρες και ήδη κάποιες χώρες τα αποσύρουν.
 
Εκ μέρους των οργανωμένων γονέων παιδιών με αναπηρία, ο Χρίστος Αυγουστίνος, σε δηλώσεις του είπε ότι είχαν την ευκαιρία σήμερα να εκφράσουν τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο rapid test στα παιδιά με αναπηρίες.
 
«Αναφέραμε διάφορα παραδείγματα και με χαρά έχουμε καταγράψει δύο πράγματα: Πρώτον ότι η Επιτροπή Παιδείας θα συμβάλει στον εμβολιασμό των μαθητών με αναπηρίες το συντομότερο δυνατόν και το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι ότι το Υπουργείο Υγείας εδώ και αρκετό καιρό ψάχνει για εναλλακτικές λύσεις για να γίνεται το rapid test όσο το δυνατό πιο ανώδυνα προς τους μαθητές με αναπηρία».

Ως Ομοσπονδία, συνέχισε, «έχουμε δηλώσει στην Επιτροπή ότι όταν οι γονείς δεν αποδέχονται τα παιδιά τους να περνούν από το τεστ κορωνοϊού θα πρέπει να βρίσκουν υπαλλακτική λύση για την φοίτηση τους και όχι στο σχολείο. Είναι πλέον θέση την οποία έχουμε καταλήξει ως Ομοσπονδία και θα στείλουμε επιστολή εντός των ημερών στο Υπουργείο Παιδείας».
 
Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι αυτοί οι μαθητές θα μπορούν με ένα email, με μια επικοινωνία στο Υπουργείο Υγείας, να παίρνουν την άδεια να πηγαίνουν στα δημόσια νοσηλευτήρια για το τεστ μέσω σάλιου.
 
Ο δικηγόρος Γιάννος Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του είπε ότι εκπροσωπεί μια μεγάλη μερίδα γονιών, «περίπου 4.000 άτομα, τα οποία θεωρούν ότι δε πρέπει να είναι υποχρεωτικό το τεστ στα σχολεία».
 
«Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας. Θεωρούμε ότι δεν είναι αναγκαίο το rapid test, υποχρεωτικά να γίνεται στο σχολείο. Από κάποιες στατιστικές και αριθμούς του Υπουργείου Υγείας, φαίνεται ότι το ποσοστό θετικών είναι 0,9%, δηλαδή κάθε χίλια είναι λιγότερα από 1 τα κρούσματα που βρίσκονται και θεωρούμε ότι υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση χωρίς να υπάρχει το ανάλογο όφελος», πρόσθεσε.
 
Σημείωσε, επίσης, ότι αρκετά παιδιά προσπάθησαν να δείξουν τεστ που έχουν πάρει από άλλο εναλλακτικό τρόπο, όπως για παράδειγμα σάλιου, και δυστυχώς δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους.
 
«Παράλληλα, δεν υπάρχει υποδομή για την τηλεδιάσκεψη και φαίνεται να περιορίζουν το δικαίωμα τηλεδιάσκεψης σε αντίθεση με το διάταγμα του Υπουργού σε αυτούς που πραγματικά έχουν ιατρικό πρόβλημα . Κάτι τέτοιο δεν προβλέπει το διάταγμα. Επίσης οι γονείς θέλουν να γίνουν παραστάσεις προς τα σχολεία και τους διευθυντές ώστε να μην υπάρχει αυτή η πίεση προς τα παιδιά τους, οι οποίοι δεν θέλουν να κάνουν το τεστ και να μην απειλούνται ότι θα χάσουν τις χρονιές τους, θα τους βάλουν απουσίες, κ.λπ.», συμπλήρωσε.
 
Η Κατερίνα Μιχαήλ, εκπροσωπώντας επίσης μερίδια γονιών, σε δηλώσεις της είπε ότι ζητούν να έχουν τα παιδιά και μια δεύτερη επιλογή όσον αφορά την εξέταση, όπως επίσης και να είναι σεβαστό το συνταγματικό τους δικαίωμα να μην κάνουν το τεστ και να δέχονται εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Listen Live