Sun, Nov 24, 2024

Ιωάννου: «Oι φόβοι για πισωγύρισμα γίνονται πιο έντονοι» μετά τα αυξημένα κρούσματα COVID -19

Ιωάννου: «Oι φόβοι για πισωγύρισμα γίνονται πιο έντονοι» μετά τα αυξημένα κρούσματα COVID -19

Μετά και τα τελευταία αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, «οι φόβοι για πισωγύρισμα γίνονται πιο έντονοι και είναι μια ηχηρή προειδοποίηση την οποία εάν αγνοήσουμε θα οδηγηθούμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις» τόνισε την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι «είναι κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει στις πλείστες χώρες και εάν δεν διδαχθούμε από τα παθήματά τους, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στο απευκταίο σενάριο».
 
Σε Διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός Υγείας, πλαισιωμένος από μέλη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, ανακοίνωσε ότι σήμερα το απόγευμα θα γίνουν επιπλέον 3000 διαγνωστικές εξετάσεις σε σημεία και εκεί όπου παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, αν και στόχος ήταν αυτό να αρχίσει από τη Δευτέρα, έπρεπε όμως να τηρηθούν κάποιοι κανονισμοί.
 
Σημείωσε ότι «μας θορυβούν, περιστατικά με κρούσματα που παρουσίαζαν συμπτώματα επί μέρες αλλά αμελούν να υποβληθούν σε εξέταση, θετικά στον ιό άτομα με πολλές στενές επαφές, αλλά και κρούσματα που δεν δηλώνουν όλες τις επαφές τους, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να δυσχεραίνει το έργο της ιχνηλάτησης».
 
Απηύθυνε «για πολλοστή φορά, και με κίνδυνο να γίνω γραφικός, θερμή έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να γνωρίζουν ότι η μείωση της διασποράς του ιού εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς τους ίδιους όπως και η λήψη ή όχι επιπλέον μέτρων, εξαρτάται και πάλι μόνο από τη δική μας συμπεριφορά και στάση».
 
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «έχουμε χαρακτηρίσει πολλές φορές αυτή την προσπάθεια με μαραθώνιο» για αυτό και «χρειάζεται υπομονή και αντοχές από όλους μας, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση και υποτροπή».
 
Πρόσθεσε ότι «για μια ακόμη φορά ζητούμε τη συνεργασία των πολιτών και στηριζόμαστε στην ατομική και συλλογική ευθύνη που διακρίνει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας».
 
«Σας ζητώ να μην αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχό μας γιατί επιστροφή δεν υπάρχει. Όλα εξαρτώνται από τη δική μας συμπεριφορά. Κρατούμε τις ζωές μας στα χέρια μας» είναι η έκκληση και υπόδειξη του Υπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε «ικανοποιητική» αλλά και «εξαιρετικά εύθραυστη» την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε τώρα στην Κύπρο σε σχέση με τον κορωνοϊό.
 
Είπε ότι «ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενος και σίγουρα περιμένουμε ότι όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα ο αριθμός των νέων περιστατικών θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή και θα αυξηθεί».

Ο Υπουργός Υγείας, εξέφρασε «ιδιαίτερη ανησυχία» για την επιδημιολογική ανάλυση των κρουσμάτων, η οποία, όπως είπε, «σε πολλές περιπτώσεις δείχνει ότι δυστυχώς δεν γίνεται σωστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».
 
Πρόσθεσε ότι «από τα δεδομένα διαπιστώνει κανείς ότι αρκετά από τα κρούσματα που εντοπίζονται αφορούν περιπτώσεις στις οποίες η επιμόλυνση ή η μετάδοση του ιού θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υπήρχε περισσότερη προσοχή στις οδηγίες».

Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, «για αυτό και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έως ότου εξευρεθεί εμβόλιο ή θεραπευτική αγωγή κατά του ιού, η ευθύνη για τον περιορισμό της είναι στα χέρια του κάθε ενός από εμάς και η ασπίδα προστασίας μας παραμένει το τρίπτυχο ‘χέρια – μάσκα – απόσταση’, το οποίο θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για όλους μας».

Σημείωσε ότι «ως πολιτεία, θέσαμε από την αρχή σε πρώτη προτεραιότητα την προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε τη στρατηγική μας, την οποία επικαιροποιούμε σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν».

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «η στρατηγική μας για την αντιμετώπιση του ιού συνεχίζει να στηρίζεται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες που είναι ο μεγάλος αριθμός τεστ στην κοινότητα, σε ομάδες υψηλού κινδύνου και στις πύλες εισόδου στη Δημοκρατία, η σχολαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων για απομόνωση των στενών επαφών και η επιτήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ενημέρωση του κοινού».
 
Συνέχισε λέγοντας ότι «επιπρόσθετα, λαμβάνουμε μέτρα στοχευμένα σε συγκεκριμένους τομείς και γεωγραφικές περιοχές, όπου διαπιστώνονται συρροές κρουσμάτων» και μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι που επιπλέον «έκτακτα μέτρα εφαρμόστηκαν τον περασμένο Αύγουστο στην Λεμεσό, ενώ είναι σε ισχύ μέτρα στις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου».
 
 Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και η εφαρμογή των πρωτοκόλλων θα μας βοηθήσει ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, χωρίς πρόσθετη αναστάτωση και ταλαιπωρία».
 
Πρόσθεσε ότι «η στρατηγική μας στοχεύει ακριβώς στο να διατηρήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς και τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε χαμηλά και ελεγχόμενα επίπεδα, προφυλάσσοντας το Σύστημα Υγείας και τη Δημόσια Υγεία».
 
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε και το γεγονός ότι, «την ίδια ώρα, μπαίνουμε σε περίοδο αυξημένων εποχικών λοιμώξεων για αυτό και ο σχεδιασμός μας λαμβάνει υπόψη αρκετές άλλες παραμέτρους που θα συνυπάρξουν το προσεχές διάστημα με τον κορωνοϊό».
 
Ενδεικτικά, αναφέρθηκε «στο πλάνο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά της Γρίπης Α’, που θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα, αφού έχουν παραληφθεί ήδη οι πρώτες ποσότητες των εμβολίων, ενώ σε εξέλιξη είναι και ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο».
 
Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση ο Υπουργός Υγείας εξήρε «τη συνδρομή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στις προσπάθειες για την υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη».
 
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Γεώργιος Νικολόπουλος, Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στην  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, δήλωσε ότι «από τα μέσα Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, η εκτίμησή του είναι ότι είχαμε ένα δεύτερο εθνικό κύμα αλλά με τις παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν αποχώρησε αρκετά.
 
Πρόσθεσε ότι «εκείνο το οποίο βλέπουμε τον Σεπτέμβριο είναι μια αναζωπύρωση η οποία πρέπει να έχει πιάσει την κορυφή της αλλά προς το παρόν δεν έχουμε εικόνα κατά πόσον υποχωρεί ή όχι, ωστόσο το σημαντικό, σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας είναι ότι «μολύνθηκαν περισσότερο νέοι άνθρωποι».

Ο κ. Νικολόπουλος είπε, επίσης, ότι «είναι σαφές πως έχουμε συρροές περιστατικών αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι κατά πόσον αυτό θα εξελιχθεί σε μια γενικευμένη μετάδοση σε επίπεδο κοινότητας, δηλαδή κατά πόσον οι συρροές θα αυξηθούν σε αριθμό, θα είναι ευμεγέθης, και εάν θα εμφανίζονται και σε άλλες περιοχές της Κύπρου».
 
Ανέφερε ότι «εάν έχουμε γενικευμένη μετάδοση θα περάσει ο ιός και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τότε η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι μεγαλύτερη» ενώ στόχος μας με αυτά που κάνουμε είναι να διατηρήσουμε σε αυτά τα επίπεδα την κατάσταση και να διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα τις βραχείες νοσηλείες περιστατικών κορωνοϊού.

Από την πλευρά της η Ζωή-Δωροθέα Πανά, επίσης μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας και Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι παρατηρήθηκε παγκύπρια πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων που στην Κύπρο αυτή τη στιγμή είναι τα 31 έτη.
 
Πρόσθεσε ότι «στο διάστημα 15 με 30 Σεπτεμβρίου από το σύνολο των 227 θετικών κρουσμάτων περί το 8% αφορούσε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών ενώ γνωρίζουμε ότι έχουμε μια ενεργή αλυσίδα με συμμετοχή 50% ανήλικων κρουσμάτων και με εμπλοκή 4 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
 
Ως εκ τούτου, είπε η κ. Πανά, πρέπει να επαναληφθεί η αναφορά σε σχέση με την υγιεινή στα σχολεία, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και γενικά του ρόλου που έχουν τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που είναι και αυτά ένα σημαντικό κομμάτι που δεν είμαι απομονωμένο από την κοινότητα και με δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου.
 
Σημείωσε ότι τα παιδιά μπορεί να είναι και ασυμπτωματικοί φορείς και από την αρχή της πανδημίας όσον αφορά τα δικά μας δεδομένα είχαμε αναφέρει ένα ποσοστό περίπου 30% με 40% μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί για αυτό και όλοι μας πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούμε με ευλάβεια την εξέταση απλών συμπτωμάτων στα παιδιά που είναι συμβατά με τη νόσο COVID – 19.
 
Στη δική της παρέμβαση η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι «ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την προστασία του πληθυσμού από την εποχική γρίπη Α’ είναι ο έγκαιρος και σωστός εμβολιασμός με τα εμβόλια της γρίπης και φέτος το Υπουργείο Υγείας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο λόγω της πανδημίας».
 
Πρόσθεσε ότι «έχουν παραγγελθεί φέτος από το Υπουργείο Υγείας 135 χιλιάδες εμβόλια ποσότητα 40% μεγαλύτερη από ότι τα προηγούμενα χρόνια και ενδείκνυται να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες οι οποίες κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της νόσου ήτοι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και άτομα τα οποία πάσχουν από κύρια νοσήματα όπως νοσήματα του καρδιοαναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, μεταβολικά νοσήματα και ζαχαρώδη διαβήματα καθώς και άτομα σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα».
 
Η κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η παροχή του εμβολίου θα γίνει μέσω του συστήματος Προσωπικών Ιατρών Ενήλικων και τους Παιδίατρους συμβεβλημένους με το Γενικό Σχέδιο Υγείας διευκρινίζοντας ότι οι εμβολιασμοί δεν θα γίνουν ταυτόχρονα σε όλο τον πληθυσμό αλλά θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα γιατί θα πρέπει να τηρηθούν και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να μην δημιουργηθεί κοσμοσυρροή και μετάδοση των ιώσεων.
 
Ο Υπουργός Υγείας ερωτηθείς για τις αλυσίδες κρουσμάτων που συναντώνται για παράδειγμα στο χώρου του ποδοσφαίρου, απάντησε ότι μας ανησυχεί το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες μέσω της ιχνηλάτησης και της διερεύνησης των επιβεβαιωμένων και ύποπτων περιστατικών, διαπιστώνεται ότι κάποιοι δεν δηλώνουν τις επαφές τους κάτι που συνεπάγεται ότι χάνεται κρίσιμο χρονικό διάστημα ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω διασπορά του ιού.

Αναφέρθηκε και σε περιστατικό ατόμου που για πέντε ημέρες είχε συμπτώματα και μόλις την έκτη μέρα επικοινώνησε με τον Προσωπικό Γιατρό του και υποβλήθηκε σε διαγνωστική εξέταση κορωνοϊού με θετικό αποτέλεσμα, συμπεριφορά που εάν ακολουθηθεί «είναι θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση στην Κύπρο και να μην είναι ελεγχόμενη».
 
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν είναι αυτοσκοπός να καταγγέλλουμε κόσμο» που δεν εφαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αποκαλύπτοντας ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε συνάντηση υπό την προεδρία της Προϊστάμενης της Ομάδας Επιδημιολογικής Παρακολούθησης με εκπροσώπους  από όλες της αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν ρόλο στην επιτήρηση ούτως ώστε η κάθε μία να αναλάβει την δική της ευθύνη. Θα εκδίδονται και σχετικές ανακοινώσεις μετά την υποβολή και αξιολόγηση των δεδομένων.
 
Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown ο Υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχουν δεδομένα τα οποία αξιολογούν οι επιστήμονες και εάν η επιδημιολογική εικόνα πληροί τα κριτήρια για κάτι τέτοιο η συμβουλή προς το Υπουργείο την οποία υιοθετούμε είναι η επιβολή τοπικών lockdown όπως έγινε και στη Λάρνακα και Λεμεσό, αν και ο σωστός όρος είναι «τοπικά μέτρα».



Listen Live