Sun, Nov 24, 2024

ΥΠΠΑΝ: Το ΑΚΕΛ δημιουργεί αρνητικό κλίμα για ένα βήμα προόδου στον πολιτισμό

ΥΠΠΑΝ: Το ΑΚΕΛ δημιουργεί αρνητικό κλίμα για ένα βήμα προόδου στον πολιτισμό

Παρά τους προεκλογικούς ισχυρισμούς με λογική άρνησης, παραμένει γεγονός ότι η Κυβέρνηση υλοποιώντας το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας έφερε νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδροος Προδρόμου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, σε δήλωσή του, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι προωθείται στην πράξη μια από δεκαετιών αναμενόμενη εξέλιξη προ πολλού αναμενόμενη.
 
"Με αιτιάσεις και ανακριβείς ισχυρισμούς το ΑΚΕΛ επανέρχεται και προσπαθεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα γύρω από ένα αδιαμφισβήτητο βήμα προόδου στο χώρο του πολιτισμού, για το οποίο εδώ και δεκαετίες υπήρχε ανάγκη, αλλά και επιζητούσε η κοινωνία" προσθέτει.

Η Κυβέρνηση, αναφέρει ο κ. Προδρόμου, υλοποιώντας την πολιτική της και το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ετοιμάσει και καταθέσει νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία Υφυπουργείου για τον Πολιτισμό και πιστεύουμε ότι αυτό ανταποκρίνεται και στις διακηρυγμένες θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, που αναγνωρίζουν αυτή την αναγκαιότητα.

"Η ουσία είναι ότι έτσι ανοίγει μια νέα εποχή για την πολιτική και τη φροντίδα της Πολιτείας για τον πολιτισμό και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί καμία προεκλογική σκοπιμότητα", συνεχίζει.

Με αφορμή "σημερινό δημοσίευμα και σε επανάληψη ισχυρισμών του ΑΚΕΛ" ο Υπουργός αναφέρει ότι απάντηση δίνουν τα γεγονότα.

Πρώτον, σημειώνει, "ό,τι και αν ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ και όποιες και αν είναι οι ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας του, γεγονός είναι ότι η Κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να στηρίξει τους ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με τον πολιτισμό, αποφάσισε στις 3 Φεβρουαρίου 2021 και υλοποιεί σχέδια στήριξης διαθέτοντας συνολικά για το 2021 ποσό 4.045.000 ευρώ για τον κόσμο και τις δραστηριότητες του πολιτισμού, επιπρόσθετα από τα κονδύλια που προβλέπονται ήδη στον Προϋπολογισμό του κράτους".

Έχει ήδη καταβληθεί, αναφέρει, το δεύτερο έκτακτο επίδομα ενίσχυσης (1500 ευρώ) σε σχεδόν δυο χιλιάδες πρόσωπα που απασχολούνται σε πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ αποφασίστηκε ακόμα ότι και τα κονδύλια που προβλέπονται στα τακτικά προγράμματα στήριξης πολιτιστικών δραστηριοτήτων θα διατεθούν στο σύνολό τους, είτε με προκαταβολές είτε με άλλες διευθετήσεις που διευκολύνουν τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να υπερπηδηθούν προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

"Αποτελεί γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει πρακτικά διπλασιάσει τη στήριξη στις πολιτιστικές δραστηριότητες στη διάρκεια του 2021. Όσο και αν ίσως τα ίδια τα γεγονότα δεν εξυπηρετούν την εύκολη αντιπολιτευτική ρητορική που επιλέγουν κάποιοι, η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τον πολιτισμό"

Δεύτερον, σημειώνει ότι μετά από πολλά χρόνια διεργασιών και προβληματισμών, που δεν είχαν όμως καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα η Κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατέθεσε νομοθετική πρόταση και υλοποιεί κάτι που όλοι συμφωνούν ότι έπρεπε να είχε γίνει πριν πολλά χρόνια, δηλαδή τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Τρίτον, ο κ. Προδρόμου προσθέτει, "το ΑΚΕΛ γνωρίζει πολύ καλά ότι υπήρξε ενημέρωση και όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των οργανωμένων φορέων. Αφού έγινε σχετική συνάντηση του Υπουργού με την ηγεσία του ΑΚΕΛ, στα γραφεία του κόμματος, με αντικείμενο τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού". Τη συνάντηση εκείνη και την ενημέρωση, αναφέρει, ακολούθησαν και δημόσιες δηλώσεις του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στα μέσα ενημέρωσης.

"Στη συνέχεια έγιναν μάλιστα και διαβουλεύσεις ανάμεσα στο αρμόδιο γραφείο του ΑΚΕΛ και το ΥΠΠΑΝ. Εξάλλου, σε όλο το διάστημα που προηγήθηκε της ετοιμασίας του σχετικού νομοσχεδίου έγιναν διαβουλεύσεις, υπήρξε ενημέρωση και ακούστηκαν απόψεις από όλους τους οργανωμένους φορείς στο χώρο του πολιτισμού".
 
Επίσης, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι  "προβλέπεται σαφώς σχεδιασμός για τους οργανισμούς που θα εποπτεύονται από το Υφυπουργείο και αυτό είναι κάτι που δεν συμπεριλαμβάνεται συνήθως στα νομοσχέδιο, αλλά ισχύει. Φορείς του δημοσίου, ημικρατικοί οργανισμοί, επιτροπές ή άλλοι φορείς που έχουν αντικείμενο και δραστηριότητα σε ζητήματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό θα τεθούν υπό την εποπτεία του Υφυπουργείου από τη στιγμή που ψηφιστεί και ισχύσει η νομοθεσία".

"Αναντίλεκτα αυτό ισχύει και για τον Θ.Ο.Κ. και για την Εθνική Επιτροπή ΟΥΝΕΣΚΟ και για το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κύπρου και για άλλους. Είναι μάλιστα ακατανόητο που το ΑΚΕΛ προσπαθεί εκ του μη όντος να δημιουργεί «πολιτικό θέμα»".
 
Τέλος, αναφέρει ότι το γεγονός που θα πρέπει να αξιολογηθεί από τους πολίτες και ίσως ειδικότερα από όσους έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από αυτά τα θέματα, είναι ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει και μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε στη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.

"Ανοίγει έτσι μια νέα εποχή για την πολιτική και τη φροντίδα στο χώρο του πολιτισμού και γίνεται ένα βήμα προς τα εμπρός" καταλήγει ο Υπουργός.

Listen Live