Sun, Nov 24, 2024

Το Πανεπιστήμιο Frederick «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος»

Το Πανεπιστήμιο Frederick «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος»

Στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία για Οργανισμούς/Επιχειρήσεις 2023 του ΚυΚΠΕΕ

Το Πανεπιστήμιο Frederick απέσπασε το Βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις 2023, που απονέμει το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κ.Μαρίας Παναγιώτου και με την υποστήριξη άλλων συνεργαζόμενων φορέων.

Η απονομή των Βραβείων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Τα Βραβεία (Χρυσός, Αργυρός και Χάλκινος Προστάτης του Περιβάλλοντος) απονέμονται στη βάση κριτηρίων που αξιολογεί Επιστημονική Επιτροπή και το Βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» απονέμεται στον οργανισμό που διαχειρίζεται τα περιβαλλοντικά θέματα ως αναπόσπαστο μέρος της επιχειρησιακής του πολιτικής, εγκαθιδρύοντας πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον και συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Πανεπιστήμιο Frederick αξιολογήθηκε για τις Περιβαλλοντικές του Πολιτικές, την Πολιτική Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης, την Περιβαλλοντική Εταιρική Κοινωνική του Ευθύνη και τη συνολική του Δέσμευση για Σεβασμό και Προστασία του Περιβάλλοντος.

Το Πανεπιστήμιο Frederick πρωτοπορεί σε θέματα περιβάλλοντος και από την ίδρυσή του υλοποιεί συστηματικά, ολοκληρωμένα και πολύ-επίπεδα περιβαλλοντική πολιτική με στόχο το ίδιο το Πανεπιστήμιο να αποτελεί παράδειγμα και μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του, να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Μέσα από ολόκληρο το φάσμα των δράσεών του, το Πανεπιστήμιο αποσκοπεί στη διαμόρφωση πολιτών, οι οποίοι θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Από το 2019, ο στρατηγικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου περιλαμβάνει τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και οι στόχοι αυτοί έχουν ενσωματωθεί και στους 4 βασικούς πυλώνες λειτουργίας του: (1) έρευνα, (2) διδασκαλία και μάθηση, (3) διοίκηση και λειτουργίες, και (4) διασύνδεση με την κοινωνία.

Ενδεικτικές δράσεις που καλύπτουν και τους τέσσερεις πυλώνες και για τις οποίες αξιολογήθηκε αναφέρονται πιο κάτω:
Το Πανεπιστήμιο Frederick ίδρυσε την Ερευνητική Μονάδα Διατήρησης της Φύσης, η οποία αποτελεί την πρώτη δομή σε ολόκληρο το ακαδημαϊκό σύστημα της Κύπρου που αναπτύσσει και προωθεί λύσεις σε κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα με υπευθυνότητα και μέσα από ολιστική προσέγγιση. Η Μονάδα 
Διατήρησης της Φύσης ειδικεύεται στα θέματα διατήρησης της βιοποικιλότητας, διαχείρισης και διατήρησης φυσικών πόρων και στην περιβαλλοντική ενημέρωση, αγωγή και εκπαίδευση του κοινού.

Το Πανεπιστήμιο οργανώνει εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον εντός και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας και συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε δήμους, κοινότητες, περιβαλλοντικά φεστιβάλ με αντίκτυπο διαφώτισης πολλών χιλιάδων πολιτών.

Σε επίπεδο προπτυχιακών προγραμμάτων, έχει εντάξει σε ένα ευρύ φάσμα των προγραμμάτων του μαθήματα που επιδιώκουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και υπευθυνότητα στο πλαίσιο κάθε κλάδου. Σε επίπεδο Μεταπτυχιακών προγραμμάτων συνιστά το μοναδικό Πανεπιστήμιο το οποίο προσφέρει από το 2010 Μεταπτυχιακά Προγράμματα, στην Εκπαίδευση για Αειφόρο Ανάπτυξη και Κοινωνική Αλλαγή συμπεριλαμβανομένου και Διδακτορικού προγράμματος στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Επίσης προσφέρει Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα Αειφόρα Ενεργειακά Συστήματα και
λειτουργεί την Ερευνητική Μονάδα Αειφόρου Ενέργειας (Sustainable Energy Research Group – SERG) που εστιάζει στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και παρέχει επιστημονική γνώση στον δημόσιο τομέα και σε άλλους φορείς. Παράλληλα, εκπονεί έρευνα σχετική με την παρακολούθηση, διαχείριση και διατήρηση της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων, τη χρήση της τεχνολογίας προς όφελος του περιβάλλοντος, κ.ά.

Το Πανεπιστήμιο, έχει βραβευθεί αρκετές φορές για έρευνα και δράσεις του σε σχέση με το περιβάλλον. Ενδεικτικά, το 2022, το έργο LIFE Kedros, στο οποίο το Πανεπιστήμιο Frederick είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, απέσπασε το Βραβείο «Best of the Best LIFE Nature Project» στα LIFE Awards που απονέμει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεχωρίζοντας ανάμεσα στα 116 έργα της ίδιας κατηγορίας που υλοποιήθηκαν την ίδια περίοδο στην Ευρώπη. Τον Οκτώβριο 2023, το ερευνητικό έργο D^2EPC, στο οποίο συμμετέχει
το Frederick Research Center (FRC) απέσπασε το Βραβείο Ερευνητικού Έργου για την Καινοτομία στην Τυποποίηση στον ετήσιο θεσμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τυποποίησης (CEN CENELEC). Το έργο, πραγματεύεται τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης κτηρίων επόμενης γενιά, στη λογική έξυπνων κτηρίων και έξυπνων πόλεων.

Η βράβευση του Πανεπιστημίου ως Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον και συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και σε ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.

Listen Live