Fri, Jan 10, 2025

Αβέρωφ: Ενημέρωσε Νουρή για τις επαφές που είχε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Αβέρωφ: Ενημέρωσε Νουρή για τις επαφές που είχε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

"Θεωρώ ταπεινά πως με τη συνέχιση των προσπαθειών εκ μέρους της κυβέρνησης έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε ίσως η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που θα πετύχει διμερή συμφωνία με το Κονγκό. Αποστολή δύσκολη, πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, στηρίζω και τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών" δήλωσε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή. 

Με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από συνεργάτες του. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το μεταναστευτικό ενώ ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε τον κ. Νουρή για τις επαφές που είχε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε τα εξής:

«Συναντήθηκα σήμερα με τον φίλο Υπουργό Εσωτερικών, τον Νίκο Νουρή, που συζητήσαμε το μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού αλλά είχα και την ευκαιρία και αυτό ήταν το κυρίαρχο θέμα της σημερινής μας συζήτησης για να τον ενημερώσω για την επίσκεψη μου και τις επαφές μου με την κυβέρνηση του Κονγκό. Το μεταναστευτικό είναι κοινή διαπίστωση μας, μαζί με την κυβέρνηση, ότι δυστυχώς εξελίσσεται ως το δεύτερο εθνικό μας πρόβλημα με μεγάλους κινδύνους. Η Κύπρος έχει ξεπεράσει τα όρια που μπορεί να δεχτεί, τους παράτυπους μετανάστες. Θέλω ακόμα μια φορά να δηλώσω εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού τη στήριξή μας προς τις ενέργειες της κυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών γι’ αυτό το μεγάλο εθνικό ζήτημα.

Το μεταναστευτικό έχει τους ακόλουθους κινδύνους.

Πρώτον, ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος. Δεύτερον, αυξάνει δυστυχώς την εγκληματικότητα. Τρίτον, τίθενται θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια αλλά και τέταρτον, ορατός πλέον ο κίνδυνος της δημογραφικής αλλοίωσης. Ουδέποτε υπήρξαμε ρατσιστές και θέλω να το δηλώσω: Η προσπάθεια της κυβέρνησης με τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού να στηρίξει την κυπριακή κοινωνία, την κυπριακή πολιτεία δεν είναι ρατσισμός.

Όσον αφορά το ταξίδι μας στο Κονγκό, ενημέρωσα τον Υπουργό Εσωτερικών για την πρωτοβουλία και τις επαφές μας. Είναι εν γνώση μου οι προσπάθειες του ίδιου του Υπουργού Εσωτερικών και της κυβέρνησης μας προς την κυβέρνηση του Κονγκό και άλλων χωρών. Η προσπάθεια μας ήταν ενισχυτική, δεν θέλω να δημιουργούμε ούτε μεγάλες προσδοκίες ούτε μηδενιστική προσέγγιση. Θεωρώ ταπεινά πως με τη συνέχιση των προσπαθειών εκ μέρους της κυβέρνησης έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε ίσως η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που θα πετύχει διμερή συμφωνία με το Κονγκό. Αποστολή δύσκολη, πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, στηρίζω και τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών και απλώς για ενημέρωση, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει διμερής συμφωνίες επαναπατρισμού είναι το Βέλγιο λόγω και των ειδικών σχέσεων γιατί για πολλά χρόνια, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πρώην Ζαΐρ, ήταν αποικία του Βελγίου».

Από την πλευρά του ο κ. Νουρής τόνισε τα εξής:

«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, ακριβώς για να ενημερωθώ για τις επαφές που έκανε στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο πρόσφατο ταξίδι του. Θέλω να διασαφηνίσω ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση διαχείρισης του μεταναστευτικού είναι συνεχείς και αδιάλειπτες. Κάθε πρωτοβουλία η οποία είναι ενισχυτική προς την κατεύθυνση των δικών μας προσπαθειών είναι καλοδεχούμενη και έτσι αντιμετωπίζουμε αυτή την προσπάθεια και πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά και για την ενημέρωση αλλά πολύ περισσότερο για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχουμε πει ότι έκδηλα υπάρχει εκ μέρους της Τουρκίας εργαλειοποίηση των Αφρικανών κατά κύριο λόγο μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική. Καταγράφονται από τον περασμένο Σεπτέμβρη του 2021 σε συστηματική και καθημερινή βάση συνεχείς ροές τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποτελούν υπήκοοι των χωρών που προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική μεταξύ αυτών και του Κονγκό που σήμερα μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα αποτελούν την πρώτη εθνικότητα σε αφίξεις.

Σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία διαμένουν περίπου γύρω στις 4.500 Κονγκολέζοι οι οποίοι είτε έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους είτε είναι σε διαδικασία απόρριψης. Παρά ταύτα, συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν υπάρχει. Συμφωνία και οι δύο επιστροφές που καταφέραμε να κάνουμε προς το Κονγκό, έγιναν αφού προηγούμενα έγινε συνεννόηση των δύο Υπουργών Εσωτερικών Κύπρου και Βελγίου και σε δύο πτήσεις που το Βέλγιο είχε επαναπατρίσει Κονγκολέζους προς το Κονγκό μπορέσαμε να προσθέσουμε 15 και 16 τις δύο συγκεκριμένες φορές υπηκόους στο Κονγκό που είχαν απορριφθεί και μάλιστα ήταν προερχόμενοι από τις κεντρικές φυλακές.

Ως εκ τούτου είναι επάναγκες στα πλαίσια αυτής της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλουμε για τις επιστροφές να συναφθούν συμφωνίες. Εδώ και μήνες λοιπόν συζητούμε με τη συγκεκριμένη χώρα σε μία προσπάθεια να συνάψουμε μια τέτοια συμφωνία και προς αυτή την κατεύθυνση η όποια στήριξη και βοήθεια και στην προκειμένη περίπτωση από τον φίλο Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν και είναι καλοδεχούμενη. Όπως βεβαίως καλοδεχούμενες θα είναι και ανάλογες πρωτοβουλίες αν άλλοι θα ήθελαν να αναλάβουν πάντοτε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Γνωρίζετε και έχουμε ανακοινώσει ότι οι ανάλογες προσπάθειες γίνονται προς την κατεύθυνση του Πακιστάν και του Βιετνάμ, είναι πιο προχωρημένες οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες γιατί ο σκοπός και ο στόχος είναι αφενός μεν όπως έχουμε δηλώσει να περιορίσουμε τις αφίξεις αλλά την ίδια ώρα να μεγιστοποιήσουμε τις επιστροφές για να μπορέσουμε να κατεβάσουμε και τον αριθμό ο οποίος σήμερα είναι υπέρμετρα μεγάλος για τα δεδομένα της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος και σκοπός δεν είναι να εκδιώξουμε από τη χώρα μας ανθρώπους. Στόχος και σκοπός είναι να δώσουμε πραγματική στήριξη σ’ αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη και όσοι δεν νομιμοποιούνται να παραμένουν στη Δημοκρατία να επιστραφούν σ’ αυτές τις χώρες. Θέλω εδώ καταληκτικά να εκφράσω για ακόμα μια φορά και τις ευχαριστίες μου προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση που συνδράμει σ΄ αυτή μας την προσπάθεια μέσω των μνημονίων που έχουμε ήδη υπογράψει και μέσω του Οργανισμού Frontex ο οποίος αναλαμβάνει όλα τα αεροπορικά έξοδα επιστροφής στην περίπτωση που διενεργούνται τέτοιες επιστροφές.

Το γραφείο επιστροφών του Υπουργείου Εσωτερικών που δημιουργήθηκε μέχρι αυτή τη στιγμή αξιολογείται με πολύ καλές επιδόσεις αφού έχουμε καταφέρει στο πρώτο 7μηνο του 2022 να πετύχουμε 4000 επιστροφές σε διάφορες χώρες κάτι που φέρνει τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ των επιστροφών κατ’ αναλογία πληθυσμού μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Να πω ότι προσωπικά δεν με αφήνει ικανοποιημένο αυτός ο αριθμός των επιστροφών γιατί πάρα πολύ απλά οι αφίξεις είναι υπέρμετρα μεγαλύτερες και δημιουργούν μία ανισότητα. Επομένως η προσπάθεια συνεχίζεται, η πρωτοβουλία που ανελήφθη και οι ενέργειες που έγιναν εκ μέρους του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού σαφέστατα προσθέτουν στη δική μας προσπάθεια και θα προσπαθήσουμε να τις αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό για να επιτύχουμε την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας που θα μας δώσει τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσουμε τις επιστροφές.

Βεβαίως να στείλουμε και ένα μήνυμα γιατί χρειάζεται να ξέρουμε όλοι μας ότι σήμερα η Κύπρος και λόγω της γεωγραφικής της θέσης και λόγω του γεγονότος ότι δεν ανήκει στην ζώνη Σένγκεν και λόγω του γεγονότος ότι είναι ένα νησί το οποίο περιβάλλεται από θάλασσα ουσιαστικά αποτελεί μια παγίδα για πολλούς από αυτούς που αφικνούνται στη χώρα μας οι οποίοι δεν ξέρουν πολλές φορές που φθάνουν και όταν αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν στην κεντρική Ευρώπη που ήταν το όνειρο τους τότε το δικό τους πρόβλημα και δικό μας πρόβλημα. Γι’ αυτό λοιπόν τον λόγο θέλουμε μέσω αυτών των πρωτοβουλιών να σταλεί και ένα μήνυμα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται αρκετοί μετανάστες ότι η Κύπρος δεν είναι μεταναστευτικός παράδεισος και είναι γι’ αυτό το λόγο που πριν από δύο εβδομάδες είχα την ευκαιρία να ενημερώσω το σύνολο των πρέσβεων της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι σε διάφορες τέτοιες χώρες και έχει ήδη αναληφθεί πρωτοβουλία σε συνεργασία και των δύο Υπουργείων για να γίνουν ενημερωτικές εκστρατείες σ’ αυτές τις χώρες ακριβώς για να γνωρίζουν όσοι επιλέγουν την χώρα μας για τον επόμενο σταθμό τους ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα».

Listen Live