Κυρ, Νοε 24, 2024

Πραγματικότητα ο Κυπρο-Κουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης

Πραγματικότητα ο Κυπρο-Κουρδικός Σύνδεσμος  Αλληλεγγύης

Με όραμα να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στον Κυπριακό και τον Κουρδικό λαό, οι οποίοι αγωνίζονται για τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της δημοκρατίας, ιδρύθηκε ο Κυπρο-Κουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης.

Η ίδρυσή του ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, στην παρουσία πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων των δύο λαών.

Πέρα από την έμπρακτη αλληλεγγύη, στόχος του Κυπρο-Κουρδικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης, είναι η παροχή βοήθειας στους Κούρδους πρόσφυγες που κατέφυγαν για προστασία την Κύπρο, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Κυπρίων για τον κουρδικό αγώνα και η αλληλογνωριμία και καλύτερη κατανόηση των δύο πολιτισμών.

Στη διάσκεψη μίλησε ο Κούρδος Αγωνιστής Cherkez Korkmaz ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Κύπριο αγωνιστή Θεόφιλο Γεωργιάδη που δολοφονήθηκε το 1994 από Τούρκους πράκτορες. «Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης πίστευε ότι η απελευθέρωση της Κύπρου και του Κουρδιστάν είναι ένας κοινός αγώνας και πλήρωσε με τη ζωή του το τίμημα γι’ αυτό». Ο κ. Korkmaz είπε μάλιστα ότι «μόλις ελευθερωθεί του Κουρδιστάν θα δώσουμε το όνομά του σε σχολεία και πανεπιστήμια».

Εκ μέρους του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) μίλησε ο Yesien Tarboushτονίζοντας ότι οι λαοί της περιοχής αγωνίζονται τα τελευταία 100 χρόνια για να βρουν μια ειρηνική λύση και να επιβιώσουν στη γη τους, βρίσκοντας εμπόδιο τα σχέδια της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων. «Στην περιοχή της Ροζάβα στη Β. Συρία δείξαμε έμπρακτα μια νέα φιλοσοφία, όπου όλοι οι λαοί Κούρδοι, Άραβες, Αρμένιοι, Ασσύριοι, συνυπάρχουν αρμονικά διατηρώντας κάθε ένας τη γλώσσα και τον πολιτισμό του. Αυτή την ιδεολογία και αυτή την φιλοσοφία έχει ο αγώνας μας, της ειρηνικής συνύπαρξης».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευθυμίου αναρωτήθηκε «τι κάνουμε εμείς εδώ στην Κύπρο όπου έχουμε ένα κράτος και θέλουμε να το διαλύσουμε για να δημιουργήσουμε συνεταιρισμό με μια Τουρκία η οποία δεν σέβεται τις υπογραφές της και το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να καταδιώκει και να εξοντώνει τους λαούς». Ο Κουρδικός λαός είναι ένα φιλοπρόοδος λαός, συνέχισε ο κ. Ευσταθίου και το απέδειξε στην Ροζάβα όπου μπόρεσε να εφαρμόσει τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. «Παράδειγμα προς μίμηση και φωτεινός φάρος και για εμάς που θέλουμε τη δημοκρατία να την αντικαταστήσουμε με εγγυημένες πλειοψηφίες και με εκ περιτροπής προεδρία σε ένα κράτος που δεν θα λειτουργήσει ποτέ».

Ο πρώην βουλευτής και πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης τόνισε ότι «μόνο η αλληλεγγύη των λαών μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα μετα-ιμπεριαλιστικά σχέδια της Τουρκίας που θέλει να δημιουργήσει μια περιφερειακή ζώνη επιρροής και να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η δημιουργία της αυτόνομης ζώνης στη Ροζάβα του Συριακού Κουρδιστάν απέδειξε ότι οι λαοί της περιοχής μπορούν να ζήσουν αδελφωμένα και ειρηνικά όταν απελευθερωθούν από τις έξωθεν παρεμβάσεις. Αντίθετα η σύγχρονη Τουρκία του Ερντογάν απέδειξε ότι δεν μπορεί να ενσωματώσει τις ιδέες για αυτοδιάθεση και συνεργασία των λαών». Πρόσθεσε ότι ως Κυπρο-Κουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης «θα εργαστούμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες φιλοξενίας και φιλίας προς τους Κούρδους αδερφούς μας που βρήκαν καταφύγιο στην πατρίδα μας μέχρι την επιστροφή τους σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό Κουρδιστάν».

Η πρόεδρος του κόμματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, έκανε αναδρομή στην ιστορία της έμπρακτης έκφρασης της Κυπρο-Κουρδικής φιλίας και αλληλεγγύης και χαιρέτησε την παρουσία των ανθρώπων που παραμένουν αφοσιωμένοι στον αγώνα της απελευθέρωσης του Κουρδικού λαού. Μίλησε για τις επισκέψεις της στο στρατόπεδο της Δαμασκού, όπου διενήργησαν εγχειρήσεις και γνώρισε τον ιστορικό ηγέτη των Κούρδων
Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Έκανε λόγο για την πολιτική στήριξη του κουρδικού αγώνα μέσω της Κυπριακής βουλής και του Ευρωκοινοβουλίου όπου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με διεθνείς κουρδικές προσωπικότητες, όπως η Λεϊλά Ζανά. «Η αλληλεγγύη μας στον κουρδικό λαό θα συνεχιστεί έμπρακτα» κατέληξε «και είμαστε στη διάθεση των Κούρδων αδερφών για να στηρίξουμε όπως μπορούμε τα δίκαια αιτήματα του».

Στην δική του παρέμβαση ο διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, Χρήστος Ιακώβου, αναφέρθηκε στο γεωπολιτικό πλαίσιο του κουρδικού αγώνα τον οποίο χαρακτήρισε «μια μορφή αυτοάμυνας στην ηγεμονική καταπίεση». Τόνισε ότι «ο αγώνας που διεξάγουν σήμερα οι Κούρδοι στην Τουρκία είναι και δικός μας αγώνας και αποτελεί μία πρόκληση για τις αρχές και την αξιοπιστία του πολιτισμένου κόσμου».

Listen Live