Τετ, Απρ 24, 2024

Βράβευση ΑΗΚ: Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (CY GPP Awards 2022)

Βράβευση ΑΗΚ: Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (CY GPP Awards 2022)

Το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου προκήρυξαν τον Ιούνιο 2022, τα Βραβεία των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων (GPP-Green Public Procurement) CY GPP AWARDS 2022. Τα Βραβεία αυτά είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναγνώριση των προσπαθειών και της φιλοπεριβαλλοντικής δράσης των Δημόσιων Φορέων και Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου, καθώς και των Οργανισμών Ιδιωτικού Δικαίου οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο θεσμό των CY GPP AWARDS.

Στην τελετή βράβευσης, η οποία διοργανώθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Τράπεζας απονεμήθηκαν στην ΑΗΚ δύο βραβεία:

1. Βραβείο στην κατηγορία Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
2. Βραβείο στην κατηγορία Γενική Πολιτική

Το βραβείο αφορά το έργο εγκατάστασης Φωτοβολταϊκού Συστήματος στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ. Στο πλαίσιο προγραμματισμού της ΑΗΚ για αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εγκαταστάθηκε Φωτοβολταϊκό Σύστημα (ΦΒ) ισχύος 425 kW, στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ στην οδό Αμφιπόλεως, στον Στρόβολο, το οποίο λειτούργησε τον Μάρτιο 2021 με το καθεστώς συμψηφισμού λογαριασμών (net billing). Το όλο σύστημα σχεδιάστηκε με γνώμονα την αρμονική ενσωμάτωση στο κτήριο και την υποστήριξη της λειτουργικότητάς του.

Για την κατασκευή του έργου προκηρύχθηκε διαγωνισμός ο οποίος κατακυρώθηκε στην εταιρεία που υπέβαλε την καλύτερη τεχνοοικονομική προσφορά. Το κριτήριο ανάθεσης ήταν η βέλτιστη σχέση ποιότητας–τιμής και έλαβε υπόψη τόσο το κόστος όσο και τη συνολική παραγωγή του ΦΒ συστήματος για τη ζωή του έργου. Παρόλη την τεχνική πολυπλοκότητα και τα περιοριστικά μέτρα που επικρατούσαν λόγω πανδημίας, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Το έργο αποτελείται από τρία υποσυστήματα, αξιοποιεί όλο τον διαθέσιμο χώρο του κτηρίου και είναι ενσωματωμένο και υποστηρίζει τη λειτουργία του κτηρίου. Τα τρία υποσυστήματα του είναι:

1. ΦΒ στην οροφή του κτηρίου που καλύπτει ολόκληρη την μεταλλική κυρτή οροφή του κτηρίου.

2. Ενσωματωμένα ΦΒ πλαίσια σε σκίαστρα των κουφωμάτων που βρίσκονται στη νότια όψη του κτηρίου. Πέραν της παραγωγής ενέργειας τα σκίαστρα προσφέρουν σκίαση στα γραφεία της νότιας πτέρυγας, περιορίζοντας σημαντικά την ηλιακή ακτινοβολία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

3. ΦΒ στον χώρο στάθμευσης επισκεπτών των Κεντρικών Γραφείων και Κέντρου Εξυπηρέτησης Πελατών. Κατασκευάστηκε στέγαστρο με ενσωματωμένα ΦΒ πλαίσια το οποίο εξασφαλίζει παράλληλα με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη σκίαση των οχημάτων των επισκεπτών του κτηρίου.

Στο κτήριο υπήρχε παλαιό ΦΒ σύστημα, ισχύος 82 kW, το οποίο αποξηλώθηκε και αφαιρέθηκε πλήρως. Όλος ο εξοπλισμός του παλαιού ΦΒ συστήματος, καθώς και τα μπάζα που προέκυψαν από την εκσκαφή θεμελίων στον χώρο στάθμευσης ανακυκλώθηκαν ή/και έτυχαν χειρισμού σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Οι εργασίες κατασκευής του ΦΒ συστήματος απαιτούσαν εργασία σε ύψος μέχρι και 40 μέτρων. Επίσης ήταν απαραίτητο να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία τόσο των κεντρικών Γραφείων της ΑΗΚ όσο και του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πελατών. Για τον σκοπό αυτό ακολουθήθηκαν εξειδικευμένες μέθοδοι και προγραμματισμός εργασίας, ενώ εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας που διασφάλισαν την ασφαλή ολοκλήρωση των εργασιών.

Το ΦΒ σύστημα λειτουργεί για 1,5 χρόνο περίπου και η παραγωγή του είναι εντός των σχεδιαστικών παραμέτρων του. H ετήσια παραγωγή του συστήματος είναι περίπου 600.000 kWh και καλύπτει το 40% της ετήσιας κατανάλωσης των Κεντρικών Γραφείων της ΑΗΚ.

Σε συνέχεια του έργου αυτού η ΑΗΚ προγραμματίζει την εγκατάσταση ΦΒ συστημάτων και στα υπόλοιπα κτήρια της ΑΗΚ Παγκύπρια καθώς επίσης είναι σε εξέλιξη η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων της.
Μήνυμα στους

Listen Live