Τετ, Ιαν 22, 2025

Ημερίδα «20 Χρόνια Ανίχνευσης Ακοής» στα πλαίσια της ετήσιας εκστρατείας Νοέμβριος – Μήνας Προληπτικής Παιδιατρικής

Ημερίδα «20 Χρόνια Ανίχνευσης Ακοής» στα πλαίσια της ετήσιας εκστρατείας Νοέμβριος – Μήνας Προληπτικής Παιδιατρικής

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024, η ημερίδα «20 Χρόνια Ανίχνευσης Ακοής» την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων του Κέντρου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στα πλαίσια της ετήσιας εκστρατείας Νοέμβριος - Μήνας Προληπτικής Παιδιατρικής και στόχο είχε να προβάλει τα 20 χρόνια προσφοράς των Δωρεάν ανιχνευτικών ελέγχων ακοής σε όλα τα νεογνά της Κύπρου και να παρουσιαστούν τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Προγράμματος που με επιτυχία υλοποιεί το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» από το 2004. Το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών, στόχο έχει την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση της συγγενούς βαρηκοΐας, δηλαδή βαρηκοΐας, που φέρει ένα νεογνό με τη γέννησή του. Στα πλαίσια του ανιχνευτικού προγράμματος έχουν εξεταστεί πέραν των 150,000 νεογνών από όλη την Κύπρο και πέραν των 150 παιδιών έχουν εντοπιστεί με μερική ή πλήρη απώλεια ακοής.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο έντιμος Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανού, ο οποίος σημείωσε ότι το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμέρικος Αργυρίου» ‘αποτελεί διαχρονικό συνεργάτη και υποστηρικτή των προγραμμάτων του Υπουργείου Υγείας’. Ανέφερε επίσης ότι ‘η εφαρμογή των Ανιχνευτικών Προγραμμάτων, για όλο τον πληθυσμό και ειδικά για τα παιδιά, αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας εξέχουσα προτεραιότητα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και περιλαμβάνονται στη Στρατηγική του για την τριετία 2024-2026’.

Ο κύριος Δαμιανού επεσήμανε εξάλλου πως ‘οι χώρες που παρέχουν προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης και πρώιμης παρέμβασης, έχουν μειωμένο κόστος για την εξειδικευμένη εκπαίδευση, την κοινωνική ευημερία και την καλύτερη κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών με απώλεια ακοής’. Παράλληλα, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου», κυρία Φωτεινή Τσιρίδου και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου, Δρ. Αργύρης Αργυρίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στη ζωή των διαγνωσμένων νεογνών και υπερτονίστηκε η θεμελιώδης σημασία της έγκαιρης παρέμβασης. Διακεκριμένοι επιστήμονες, ακουολόγοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί και λογοπαθολόγοι οι οποίοι συμπληρώνουν την αλυσίδα που ακολουθεί τη διάγνωση, κατέθεσαν τις εμπειρίες και τις επιστημονικές μεθόδους τεκμηριωμένης παρέμβασης στην βαρηκοΐα, την εκπαιδευτική προσέγγιση που ακολουθείται σε περιπτώσεις παιδιών με απώλεια ακοής και την αναγκαιότητα εκπαίδευσης της ίδιας της οικογένειας.

Σημαντική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση των ίδιων των οικογενειών παιδιά των οποίων ανιχνεύθηκαν και παραπέμφθηκαν έγκαιρα ώστε να λάβουν είτε ακουστικό βαρηκοΐας είτε κοχλιακό εμφύτευμα και η κατάθεση των δικών τους εμπειριών και βιωμάτων. Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας δικτύων γονέων ώστε να μπορούν να αλληλοβοηθηθούν και να ενισχύσουν τη φωνή τους για διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων των παιδιών τους. Καταγράφηκε επίσης η περαιτέρω αναγκαιότητα παρακολούθησης και ψυχολογικής στήριξης των οικογενειών εκ μέρους της πολιτείας και εκφράστηκαν οι ανησυχίες για το πόσο εφικτή θα είναι η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τα παιδιά αυτά και αν θα τους επιτραπεί να ενσωματωθούν χωρίς διακρίσεις και με ίσους όρους στην κοινωνία. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η εν λόγω πάθηση αποτελεί μία μορφή αναπηρίας η οποία θα συνοδεύει τους πάσχοντες εφόρου ζωής και ως τέτοια, να τύχει της αρμόζουσας ενίσχυσης και υποστήριξης από την πολιτεία.

Τέλος, από τα απορρέοντα της ημερίδας, αναδείχθηκε η σημασία της συνεργασίας και της ανατροφοδότησης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών και της ενίσχυσης του εποπτικού φορέα που επιβλέπει όλη την αλυσίδα, όπως άλλωστε πρέπει να ισχύει σε όλα τα ανιχνευτικά προγράμματα. Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» αποτελεί το αρχικό σημείο αναφοράς το οποίο συντονίζει την ανιχνευτική διαδικασία του προγράμματος ελέγχου ακοής των νεογνών. Αναμένεται ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργαστούν και να μεριμνήσουν για τη δημιουργία τέτοιων δικλείδων, ώστε κανένα παιδί να μην στερηθεί το δικαίωμα στην επικοινωνία.

Listen Live