Σαβ, Δεκ 21, 2024

Γήρανση: Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο ο 70χρονος να γίνει 30άρης

Γήρανση: Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο ο 70χρονος να γίνει 30άρης

Οι επιστήμονες έχουν κάνει μια «συναρπαστική» ανακάλυψη στην έρευνα για τη γήρανση, καταφέρνοντας να αντιστρέψουν επιτυχώς τη γήρανση του εγκεφάλου σε ποντίκια.

Σε μια αξιοσημείωτη σύγκλιση, οι επιστήμονες από 3 διαφορετικές μελέτες ανακάλυψαν ότι ο ίδιος παράγοντας αίματος είναι υπεύθυνος για τη γνωστική ενίσχυση που σχετίζεται με την άσκηση, τη μετάγγιση αίματος νεαρής ηλικίας και την ορμόνη μακροζωίας klotho.

Αυτή η εκπληκτική αποκάλυψη είναι το αποτέλεσμα τριών μελετών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Απίστευτη μεταμόρφωση
Η μεταμόρφωση που παρατηρήθηκε στα ποντίκια του εργαστηρίου στην πρώτη μελέτη αποδόθηκε στην PF4, μια πρωτεΐνη που υπάρχει φυσικά στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν χορηγήθηκε σε μεγαλύτερα ποντίκια, οι επιστήμονες παρατήρησαν μια αποκατάσταση της γνωστικής ευκρίνειας συγκρίσιμη με τη μέση ηλικία τους. Στα νεότερα ποντίκια, η πρωτεΐνη ενίσχυσε σημαντικά τη νοημοσύνη τους.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις επιπτώσεις της PF4 σε μεγαλύτερα ποντίκια, ηλικίας περίπου δύο ετών, που μπορεί να εξισωθεί με ανθρώπινη ηλικία περίπου 70 ετών. Παραδόξως, οι γνωστικές ικανότητες αυτών των ποντικών αναζωογονήθηκαν σε επίπεδα ισοδύναμα με ανθρώπους ηλικίας 30 ή 40 ετών.

Ο ρόλος της PF4 στην αντίστροφη γήρανση
Η φλεγμονή είναι ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει στη γήρανση τόσο του εγκεφάλου όσο και του σώματος. Φαίνεται ότι το PF4, το κύτταρο αίματος που δημιουργείται από τα αιμοπετάλια, παίζει καθοριστικό ρόλο στον μετριασμό της φλεγμονής ρυθμίζοντας την ανοσολογική απόκριση.

Οι ερευνητές της δεύτερης μελέτης χρησιμοποίησαν πολλαπλές στρατηγικές για να εισάγουν περισσότερο PF4 στο σώμα. Αυτές περιελάμβαναν μεταγγίσεις αίματος από νεότερα σε μεγαλύτερα ποντίκια, σωματική άσκηση και περιέργως, την επίδραση του klotho, ενός γονιδίου που εμπλέκεται περίπλοκα στην τροχιά της γήρανσης.

«Το νεότερο αίμα, το klotho και η άσκηση μπορούν με κάποιο τρόπο να πουν στον εγκέφαλο να βελτιώσει τη λειτουργία του. Με το PF4, αρχίζουμε να κατανοούμε το λεξιλόγιο πίσω από αυτήν την αναζωογόνηση», είπε ο Saul Villeda, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature και αναπληρωτής διευθυντής στο Ινστιτούτο Έρευνας Γήρανσης του UCSF Bakar.

Απαιτείται έρευνα για την αντιστροφή της γήρανσης
Όπως συμβαίνει με κάθε επιστημονική ανακάλυψη, απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παραμένουν ερωτήματα, ειδικά σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του χειρισμού του ανοσοποιητικού συστήματος με τέτοιο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών επιπτώσεων στις ικανότητες του ανθρώπου να καταπολεμά της ασθένειες.

Ωστόσο, οι μελέτες έχουν αποκαλύψει αξιοσημείωτες γνώσεις. Στη μια μελέτη, τα ποντίκια που έλαβαν ενέσεις PF4 εμφάνισαν αντίστροφη γήρανση και βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου, που αποδίδεται σε μια υποτονική ανοσολογική απόκριση στον εγκέφαλο και το σώμα τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα καλύτερη μνήμη και μαθησιακά αποτελέσματα.

«Το PF4 κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να φαίνεται νεότερο, μειώνει όλους αυτούς τους ενεργούς ανοσολογικούς παράγοντες που ενισχύουν την γήρανση, οδηγώντας σε έναν εγκέφαλο με λιγότερη φλεγμονή, περισσότερη πλαστικότητα και τελικά περισσότερη γνώση», σημείωσε ο Δρ. Villeda.

«Παίρνουμε ποντίκια 22 μηνών, ισοδύναμα με έναν άνθρωπο στα 70 τους και το PF4 τα επαναφέρει στη λειτουργία τους κοντά στα τέλη της δεκαετίας των 30, στις αρχές της δεκαετίας του 40», συμπλήρωσε ο ειδικός.

Η άλλη μελέτη έδειξε ότι η εισαγωγή του klotho ώθησε το σώμα να παράγει περισσότερο PF4, το οποίο είχε βαθιές επιπτώσεις στην αντίστροφη γήρανση στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα στις περιοχές που διέπουν τη δημιουργία μνήμης.

Η Tara Walker, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, διαπίστωσε ότι τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν PF4 στην κυκλοφορία του αίματος μετά από άσκηση. Όταν δοκίμασε το PF4 από μόνο του, όπως είχαν κάνει και οι Dubal και Villeda, βελτίωσε τη γνωστική ικανότητα σε ηλικιωμένα ζώα.

Αξιοσημείωτη ευθυγράμμιση
Η αξιοσημείωτη ευθυγράμμιση αυτών των ανακαλύψεων τονίστηκε από την Δρ. Dena Dubal, καθηγήτρια νευρολογίας στο UCSF.

«Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε βρει ανεξάρτητα το ίδιο πράγμα, εντυπωσιαστήκαμε. Το γεγονός ότι τρεις ξεχωριστές παρεμβάσεις συνέκλιναν στους παράγοντες αιμοπεταλίων αναδεικνύει πραγματικά την εγκυρότητα και την αναπαραγωγιμότητα αυτής της βιολογίας. Ήρθε η ώρα να επιδιώξουμε τους παράγοντες αιμοπεταλίων για την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική ενίσχυση», είπε η Δρ. Dubai.

«Σε ανθρώπους με παθήσεις υγείας, προβλήματα κινητικότητας ή προχωρημένης ηλικίας, η άσκηση δεν είναι δυνατή. Η φαρμακολογική παρέμβαση είναι σημαντικός τομέας έρευνας. Μπορούμε λοιπόν να στοχεύσουμε τα αιμοπετάλια για να προωθήσουμε τη νευρογένεση, να ενισχύσουμε τη γνωστική λειτουργία και να εξουδετερώσουμε τη γνωστική έκπτωση λόγω ηλικίας», κατέληξε ο Δρ. Walker.

Πηγή:oloygeia.gr

 

Listen Live