Παρ, Νοε 22, 2024

Απόψε ή αύριο τα αποτελέσματα του ελέγχου για εξάπλωση ή μη του νέου στελέχους κορωνοϊού

Απόψε ή αύριο τα αποτελέσματα του ελέγχου για εξάπλωση ή μη του νέου στελέχους κορωνοϊού

Απόψε ή το αργότερο αύριο θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα από τον έλεγχο που διεξάγει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου σε δείγματα Κυπρίων, οι οποίοι νόσησαν την τελευταία βδομάδα και τα οποία θα καταδείξουν κατά πόσον το νέο στέλεχος του ιού έχει εξαπλωθεί εντός της κοινότητας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και Καθηγήτρια Ιολογίας στη Σχολή του ΙΝΓΚ, Χριστίνα Χριστοδούλου.

Έλεγχος σε 24 τυχαία θετικά δείγματα από την κοινότητα

Σύμφωνα με την κ. Χριστοδούλου, ο έλεγχος διενεργείται σε 24 τυχαία δείγματα από την κοινότητα, τα οποία είχαν διαγνωστεί ως θετικά την τελευταία εβδομάδα του Δεκέμβρη.

Όπως είπε, το ΙΝΓΚ εργάζεται πυρετωδώς, ώστε να βγει το αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν, αφού αυτό όπως διευκρίνισε, θα καταδείξει κατά πόσον κυκλοφορεί ή όχι στην κοινότητα το νέο στέλεχος του ιού, που κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται ότι από τον έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας Κύπρου τις προηγούμενες μέρες σε 19 δείγματα ταξιδιωτών, που έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο, μεταξύ των ημερομηνιών 6 με 20 Δεκεμβρίου, διαπιστώθηκε η παρουσία του μεταλλαγμένου ιού, σε 12 δείγματα.

"Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας", λέει η Διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας του ΙΝΓΚ

Σε ερώτηση εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην περίπτωση που τα αποτελέσματα καταδείξουν ότι το νέος στέλεχος του ιού κυκλοφορεί και στην κοινότητα της Κύπρου, η κ. Χριστοδούλου είπε στο ΚΥΠΕ ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, εξηγώντας πως  μέχρι σήμερα καμιά σοβαρή επιστημονική πηγή δεν έχει δηλώσει ότι το νέο στέλεχος ιού είναι πιο επικίνδυνο από την αρχική του μορφή, να δίνει δηλαδή χειρότερα κλινικά συμπτώματα.

Ερωτηθείσα εάν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως η αυξημένη μεταδοτικότητά του, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι «αυτό έχει επιβεβαιωθεί στατιστικά».

Εξήγησε πως «ουσιαστικά η μοριακή ιολογία ακόμη δεν έχει βγάλει αποτελέσματα, αφού πρόκειται για χρονοβόρες μελέτες».
«Από ό,τι φαίνεται είναι πολύ πιο γρήγορος ο μεταλλαγμένος ιός. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει πανικός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθούν τα  μέτρα αυτοπροστασίας και να αλλάξουμε τρόπο ζωής», σημείωσε.

Οι παρασκευαστές των εμβολίων καθησυχάζουν

Κληθείσα να αναφέρει εάν υπάρχει πιθανότητα η μετάλλαξη του ιού να επηρεάσει το αποτέλεσμα του εμβολιασμού, η Διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας του ΙΝΓΚ είπε ότι οι παρασκευαστές των εμβολίων καθησυχάζουν, για να προσθέσει ότι η αλλαγή  που επιφέρουν οι μεταλλάξεις αυτού του στελέχους δεν είναι τέτοιες, ώστε να αλλάξουν τη δομή του ιού από την αρχική του μορφή.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «αυτό θα πρέπει να το δούμε στην πράξη», για να σημειώσει ότι  εάν θα υπάρχουν επιπτώσεις στους εμβολιασμούς θα φανεί στις κοινότητες που έχουν ψηλή συχνότητα μετάδοσης του μεταλλαγμένου ιού, όπως στην Αγγλία.

Listen Live