Παρ, Νοε 22, 2024

ECDC: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος για τον πληθυσμό από τις μεταλλάξεις

ECDC: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος για τον πληθυσμό από τις μεταλλάξεις

Ο  ECDC εφιστά την προσοχή των κρατών μελών στη μετάδοση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος από αυτές είναι πολύ υψηλός και αντιτίθεται στις ταξιδιωτικές διευκολύνσεις για εμβολιασμένους, σύμφωνα με σημερινή επικαιροποίηση της  αξιολόγησης κινδύνου για την πανδημία που έδωσε στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon δήλωσε ότι "από την τελευταία αξιολόγηση κινδύνου, η επιδημιολογική κατάσταση παρέμεινε ιδιαίτερα ανησυχητική, με τα ποσοστά εισαγωγής σε νοσοκομεία και ΜΕΘ σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μελέτες μοντελοποίησης δείχνουν ότι, εκτός εάν συνεχιστούν ή δεν ενισχυθούν οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων που σχετίζονται με το COVID-19 τους επόμενους μήνες".

Όπως είπε, "σύμφωνα με τα στοιχεία, η παραλλαγή B.1.1.7 είναι σήμερα πολύ πιο διαδεδομένη στην ΕΕ / ΕΟΧ από τις παραλλαγές B.1.351 και P.1. Συνιστούμε στα κράτη μέλη να συνεχίσουν να αναπτύσσουν ή να αυξάνουν τις ικανότητές τους σε τεστ ανίχνευσης και να χρησιμοποιούν την καθοδήγηση και την υποστήριξη του ECDC σχετικά με αυτά μαζί με συμπληρωματικά μέτρα, όπως πολλά τεστ, εντοπισμό επαφών, απομόνωση περιπτώσεων και απομόνωση των επαφών τους".

Ο ECDC αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ότι "λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας των παραλλαγών, που προκαλούν ανησυχία, η πιθανότητα να προκαλέσουν αυξημένη σοβαρότητα της νόσου και η πιθανότητα τα υπάρχοντα εγκεκριμένα εμβόλια COVID-19 να είναι μερικώς ή σε μεγάλο βαθμό λιγότερο αποτελεσματικά έναντι μιας παραλλαγής, σε συνδυασμό με την υψηλή πιθανότητα ότι το ποσοστό του SARS-CoV-2 που οφείλεται στο B.1.1.7, και πιθανώς επίσης το B.1.351 και το P.1, θα αυξηθεί, ο κίνδυνος που σχετίζεται με την περαιτέρω εξάπλωση των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 στην ΕΕ / ΕΟΧ είναι επί του παρόντος αξιολογείται ως υψηλός - πολύ υψηλός για τον συνολικό πληθυσμό και πολύ υψηλός για ευάλωτα άτομα".

"Η αποτελεσματική εφαρμογή και ενίσχυση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων ως απάντηση στην επιδημιολογική κατάσταση παραμένει απαραίτητη", προειδοποιεί ο ECDC.

"Οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσουν ή να αναβαθμίζουν τις ικανότητές τους ανίχνευσης αλληλουχίας των μεταλλάξεων και να χρησιμοποιούν τις οδηγίες ECDC και WHO σχετικά με τα τεστ για το SARS-CoV-2", αναφέρει.

"Οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τον ρυθμό εμβολιασμού ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, προκειμένου να καθυστερήσουν την εισαγωγή και την περαιτέρω εξάπλωση μεταλλάξεων ανησυχίας", αναφέρει.

Ο ECDC διατηρεί τη συμβουλή ότι το κλείσιμο των σχολείων πρέπει να παραμείνει έσχατη λύση, δομημένη βάσει της ηλικίας των μαθητών, από μεγαλύτερους έως τους νεότερους. Πριν από το κλείσιμο των σχολείων, οι χώρες θα πρέπει να επανεξετάσουν προσεκτικά τις άλλες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που ισχύουν, ενώ παράλληλα ενισχύουν τα μέτρα στο σχολείο για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης SARS-CoV-2 στο σχολικό περιβάλλον.

Ο ECDC υποστηρίζει "ένα πιστοποιητικό εμβολίου για το COVID-19 που θα τεκμηριώνει εάν κάποιος έχει λάβει το εμβόλιο, τον αριθμό των δόσεων και τον τύπο του εμβολίου που χορηγείται, για ιατρικούς σκοπούς".

"Αυτό δεν είναι το ίδιο με ένα  διαβατήριο εμβολίου που θα επέτρεπε στους διεθνείς ταξιδιώτες να εξαιρούνται από τη συμμόρφωση με μέτρα μείωσης του ταξιδιωτικού κινδύνου και για το οποίο ο ECDC θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης σε απαλλασσόμενους ταξιδιώτες με απόδειξη εμβολιασμός από καραντίνα ή / και δοκιμές", ξεκαθαρίζει.

"Τα ταξιδιωτικά μέτρα μπορούν να συμπληρώσουν κοινοτικά μέτρα (μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δοκιμές, εντοπισμός επαφών, απομόνωση περιπτώσεων και απομόνωση των επαφών τους).

"Τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται", συνιστά ο οργανισμός.

"Σε περιοχές με κοινοτική μετάδοση του COVID-19, η χρήση ιατρικής ή μη ιατρικής μάσκας προσώπου συνιστάται σε περιορισμένους δημόσιους χώρους (όπως καταστήματα, σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς) και μπορεί να εξεταστεί σε πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους", αναφέρει.

Η πανδημική κόπωση - που ορίζεται από τον ΠΟΥ ως "αποτροπή κίνησης για να ακολουθηθούν τα συνιστώμενα προστατευτικά μέτρα" - φαίνεται να αυξάνεται σε ορισμένα περιβάλλοντα, και αυτό πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί εάν πρέπει να αποφευχθούν περαιτέρω κύματα μόλυνσης και εάν πρέπει να αντιμετωπιστεί η δυσαρέσκεια του πληθυσμού ελαχιστοποιηθεί, καταλήγει.

Listen Live