Σαβ, Νοε 23, 2024

Ανησυχία Υπουργού Υγείας για γηροκομεία, ενεργοποίηση εθελοντών και rapid test

Ανησυχία Υπουργού Υγείας για γηροκομεία, ενεργοποίηση εθελοντών και rapid test

Την ανησυχία του για τα περιστατικά Covid-19 σε γηροκομεία εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των ενεργειών του Υπουργείου ενεργοποιούνται πάνω από 40 εθελοντές επισκέπτες σε τέτοιες δομές για παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων και εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και στέλνονται rapid test σε όλους τους οίκους ευγηρίας για διενέργεια εξετάσεων μια φορά την εβδομάδα.

Ο κ. Ιωάννου απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης κατά την οποία ανακοίνωσε έκτακτα παγκύπρια μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Σε ερώτηση για τις κλειστές δομές και οίκους ευγηρίας κατά πόσο υπάρχει σκέψη για μεταφορά θετικών κρουσμάτων αλλού ή και για επίταξη προσωπικού ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι «τα αυξημένα κρούσματα στις στέγες ηλικιωμένων όντως μας ανησυχούν τις τελευταίες δύο – τρεις εβδομάδες», εξηγώντας ότι αυτό γιατί σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία.

«Για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου τις τελευταίες δύο-τρεις εβδομάδες, επικουρικά και για να βοηθήσουμε και τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας έχουμε ενεργοποιήσει πέραν των 40 εθελοντών που ξεκινούν από αύριο να επισκέπτονται στέγες ηλικιωμένων για να παρακολουθούν την εφαρμογή των μέτρων, να κάνουν παρατηρήσεις εκεί που χρειάζεται αλλά και να εκπαιδεύουν (το προσωπικό) στις στέγες  ηλικιωμένων», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι λήγει σήμερα το τρίτο πρόγραμμα μοριακών ελέγχων στις στέγες ηλικιωμένων και ότι από αύριο με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου θα αποστέλλονται σε όλα τα γηροκομεία τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνων για να κάνουν μια φορά την εβδομάδα εξετάσεις.

«Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή και από το προσωπικό που εργάζεται στις στέγες ηλικιωμένων», είπε.

«Όσον αφορά τον χειρισμό, υπάρχει ένα πρωτόκολλο το οποίο προνοεί ότι όπου εντοπίζονται κρούσματα, αμέσως στέλνεται κλιμάκιο από γιατρούς του ΟΚΥπΥ, στελέχη της υγειονομικής υπηρεσίας, αξιολογούνται, όσοι χρήζουν νοσηλείας μεταφέρονται στο νοσοκομείο αναφοράς ή στις εντατικές αν χρειάζεται», ανέφερε. Οι υπόλοιποι, πρόσθεσε, «παραμένουν και γίνεται διαχωρισμός».

Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στο διαχωρισμό σε κάποιες περιπτώσεις, είπε, προσθέτοντας ότι γίνονται προσπάθειες επιστράτευσης όμως δεν είναι εύκολο να επιστρατευτεί το προσωπικό νοσηλευτηρίων αν δεν το επιθυμεί. Εξήγησε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ φροντιστών και όχι επαγγελματιών υγείας. Αλλά, σημείωσε, «αξιολογείται και αυτή η περίπτωση».

Σε σχέση με τη στέγη ηλικιωμένων στα Λατσιά διευκρίνισε ότι ήταν διαφορετική περίπτωση «γιατί αποφασίστηκε από τον ιδιοκτήτη να το κλείσει οπότε έπρεπε οι υπηρεσίες συντονισμένα να δράσουμε άμεσα. Αυτό πράξαμε και βρέθηκε η προσωρινή λύση στο Νοσοκομείο Λεμεσού».

«Ακριβώς επειδή προέκυψε το συγκεκριμένο πρόβλημα έγινε εισήγηση από τις ιατρικές υπηρεσίες, έχουν εντοπιστεί κάποιοι οίκοι», είπε, προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα που αξιολογείται.

Σε ερώτηση αν υπήρξε διαφοροποίηση στα μέτρα που είχαν συζητηθεί την Τρίτη εξήγησε ότι την Τρίτη η συνάντηση έγινε για αξιολόγηση των δεδομένων. «Ακριβώς επειδή η κατάσταση είναι ρευστή, και τα δεδομένα αλλάζουν σε κάποιες περιπτώσεις καθημερινά, δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις τη περασμένη Τρίτη και δόθηκε ορίζοντας μέχρι σήμερα ούτως ώστε να αξιολογηθούν και τα τελευταία δεδομένα για να ληφθούν αποφάσεις και αυτό έγινε», είπε.

Εν ολίγοις όμως ανέφερε, βλέπουμε μεγάλη βελτίωση στην Πάφο, μικρή βελτίωση στη Λεμεσό και μία αύξηση στις υπόλοιπες επαρχίες. Ο συνδυασμός όλων των πιο πάνω μας ώθησε να πάρουμε τα οριζόντια παγκύπρια μέτρα, διότι δεν υπάρχει λόγος για τοπικά.
 
Διορθώθηκε το πρόβλημα με τις διαδικασίες στην ιχνηλάτηση

Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα στην ιχνηλάτηση ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα πριν δύο με τρεις εβδομάδες. «Έκτοτε έγιναν κάποιες ενέργειες, παραπάνω διαδικαστικά πως λειτουργεί η ιχνηλάτηση», είπε, προσθέτοντας ότι «στελεχώθηκε και με ακόμα περισσότερα άτομα». Διευκρίνισε ότι «δεν είναι θέμα ατόμων, είναι θέμα διαδικασιών».

Το πρόβλημα που προέκυψε πριν από δύο με τρεις εβδομάδες, είπε, είχε να κάνει με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων.

«Πλέον τα θετικά κρούσματα ενημερώνονται άμεσα με οδηγίες όπως καταρτίσουν λίστα των στενών επαφών τους και προχωρήσουν σε ενημέρωση των στενών επαφών τους για να μην υπάρξει καθυστέρηση», ανέφερε, «γιατί, αντιλαμβάνεστε, μπορεί να υπάρξουν και μέχρι 24 ώρες καθυστέρηση μέχρι να πάρουμε εμείς τις στενές επαφές και να επικοινωνήσουμε».

Και πλέον, σημείωσε, «όλα γίνονται ηλεκτρονικά». Δηλαδή, εξήγησε, «τα θετικά κρούσματα στέλνουν την λίστα επαφών τους και ηλεκτρονικά ενημερώνονται οι στενές επαφές τους και τα ενδεικνυόμενα μέτρα που πρέπει να πάρουν».
 
Άμεση η εικόνα της κατάστασης με τα rapid test

Το ίδιο γίνεται και με τα τεστ αντιγόνων, είπε ο κ. Ιωάννου, όσοι είναι θετικοί, που εντοπίζεται άμεσα, ενημερώνονται και λαμβάνουν μήνυμα να μην περιμένουν την επιβεβαίωση της μοριακής εξέτασης.

«Θεωρείστε τον εαυτό σας θετικό», είπε απευθυνόμενος σε όσους πολίτες εντοπίζονται ως θετικοί στην Covid-19 με την μέθοδο των rapid test, προσθέτοντας ότι «ούτως ή άλλως το 96% με 97% επιβεβαιώνονται. Ενημερώστε τις στενές σας επαφές ώστε να πάρουν και αυτοί τα μέτρα τους».

Τα τεστ αντιγόνων, διευκρίνισε, δεν είναι τεστ αντισωμάτων και πρόσθεσε ότι «μας δίνουν την ευκαιρία να έχουμε μια άμεση εικόνα τι συμβαίνει στην Κύπρο, άμεσα να εντοπίζουμε εστίες μετάδοσης».

Γι αυτό και κάνουμε 6 με 7 χιλιάδες την ημέρα, είπε, προσθέτοντας ότι προσπαθούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα αλλά είναι θέμα και επαγγελματιών υγείας που τα κάνουν .

«Μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε μια ακτινογραφία του τι συμβαίνει στην Κύπρο. Εκεί και όπου εντοπίζονται εστίες άμεσα να επεμβαίνουμε», σημείωσε.

Ο Υπουργός Υγείας έκανε εκ νέου αναφορά στα τεστ αντιγόνων που έχουν δοθεί σε γηροκομεία, είπε επίσης ότι έχουν δοθεί 10.000 τεστ αντιγόνων στα στρατόπεδα και ότι ξεκίνησε η Εθνική Φρουρά από τη Δευτέρα να κάνει εξετάσεις καθώς και σε άλλες κλειστές δομές, προσθέτοντας ότι θα αξιοποιηθούν επίσης και στα σχολεία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει γίνει σκέψη να γίνονται τεστ σε επισκέπτες ασθενών με σοβαρά προβλήματα είπε ότι «φυσικά και το έχουμε σκεφτεί αυτό, αλλά πρέπει να αντιληφθείτε και το φόρτο εργασίας». Αναφέρθηκε στον ενδεχόμενο αριθμό των επισκεπτών οι οποίοι θα επιθυμούν να επισκεφθούν τους ασθενείς αλλά και το ιατρικό προσωπικό που θα πρέπει να διενεργεί τα τεστ. Άρα δημιουργούνται άλλα προβλήματα από την εφαρμογή αυτής της λύσης την οποία έχουμε αξιολογήσει και προς το παρόν δεν την προκρίνουμε.

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αυτό κάνουμε» ανέφερε, δίνοντας το πρόσφατο παράδειγμα της νοσηλείας βρεφών στο Μακάρειο.  Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνονται εξαιρέσεις εφόσον προσκομίσουν είτε pcr είτε rapid test, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τους χώρους όπου εντοπίζεται ο ιός απάντησε ότι ο ιός είναι παντού. Τα περισσότερα περιστατικά, είπε, εντοπίζονται στους χώρους εργασίας και στις κοινωνικές συναθροίσεις είτε σε σπίτια, χώρους εστίασης είτε κάπου αλλού.

Επανέλαβε την ανάγκη περιορισμού των επαφών των πολιτών και της τήρησης των μέτρων από τον κόσμο.  

«Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι «είναι εξαιρετικά ρευστή η κατάσταση μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί». «Αν όμως πειθαρχήσουμε στα μέτρα, φορούμε την μάσκα, που είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο αποτροπής της εξάπλωσης του ιού και παίρνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, τότε θα ελέγξουμε τη διασπορά και πολύ πιο γρήγορα θα μπορούμε να προβούμε σε όλες τις χαλαρώσεις, ούτως ώστε όταν έρθει το εμβόλιο να μπορούμε να πούμε ότι ξεμπερδέψαμε από τον θανατηφόρο αυτό ιό», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν υπήρξε κάποια εξέλιξη με την προσπάθεια εξεύρεσης εντατικολόγων από το εξωτερικό είπε ότι η απάντηση από συγκεκριμένη χώρα που προσεγγίστηκε ήταν αρνητική.

Listen Live