Πεμ, Απρ 18, 2024

8 η του Μάρτη : Διεθνής Μέρα της Γυναίκας με €100.

8 η του Μάρτη : Διεθνής Μέρα της Γυναίκας με €100.

Δελτίο τύπου από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων

€100 εφάπαξ παροχή ανά οικογένεια έλαβαν από την κυβέρνηση οι μονογονιοί, τα οποία ακόμα δεν είδαν. Και αυτό το «μεγαλόψυχο» μέτρο όχι για όλες τις γυναίκες μονογονιούς αλλά μόνο τις φτωχότερες με ένα παιδί, και €50 έξτρα για κάθε παιδί. Να σκεφτούμε και που να τα ξοδέψουμε τόσα πολλά.


Αυτή είναι η πολιτική του Κράτους και της νέας κυβέρνησης ή οποία δεσμεύτηκε στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, ότι θα διασφάλιζε την αξιοπρεπή διαβίωση των ευάλωτων ομάδων, θα αύξανε τα επιδόματα των μονογονιών και θα βελτίωνε το κοινωνικό κράτος.

Οι μονογονιοί είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα γυναικών, που αριθμεί περίπου 40.000 μονογονιούς και στην οποία τέμνονται όλες οι διακρίσεις σε βάρος τους γυναικών:
Ψηλότερη ανεργία, τετραπλάσιος κίνδυνος φτώχιας, διπλάσιο ποσοστό σε φτώχια, μείωση απασχόλησης, μείωση εισοδηματικής ικανότητας, χαμηλότερα εισοδήματα, απλήρωτη οικιακή φροντίδα, χαμηλές διατροφές, αδυναμία πρόσβασης στην δικαιοσύνη, θύματα εκποιήσεων, απουσία κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής. Για να μην μιλήσουμε για την συμμετοχή στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή από την οποία παραμένουν αποκλεισμένες.

Έρευνα την οποία διενέργησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως το 2017 και την οποία ο Σύνδεσμος ανέσυρε «σκονισμένη» από τα συρτάρια του Υπουργείου, επιβεβαιώνει τις οικτρές και πολύπλευρες συνέπειες του διαζυγίου τις οποίες βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία γυναικών μονογονιών στην Κύπρο.

Θλιβερότερη παραμένει η στάση της Πολιτείας, η οποία εισακούει μόνο τις εκκλήσεις των Διεθνών Οργανισμών να κάνει Μελέτες για τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων γυναικών, αγνοώντας τα συμπεράσματα και εισηγήσεις αυτών για την υιοθέτηση μέτρων πολιτικής.

Καμία πολιτική, κανένα ουσιαστικό μέτρο πολιτικής δεν έχει υιοθετηθεί εκτός από τα €100 εφάπαξ, για την αντιμετώπιση των ουσιαστικών διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες μονογονιοί, στις οποίες η Πολιτεία αναθέτει το «καθήκον», να μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα σε συνθήκες φτώχιας και υλικών στερήσεων, αποστερώντας από αυτά ακόμα και το δικαίωμα στην μόρφωση τους και ευημερία τους.

Καλούμε λοιπόν το Κράτος να προχωρήσει άμεσα στην σύνταξη και υιοθέτηση Στρατηγικού Σχεδίου, στο οποίο να συμμετέχουν όλα τα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση της έμφυλης φτώχιας και των προβλημάτων των μονογονεϊκών οικογενειών με προγράμματα που να αντιμετωπίζουν την φτώχια, με σωστή επιδοματική πολιτική στήριξης των φτωχότερων ομάδων μονογονιών, που να διασφαλίζουν την ένταξη στην εργασία, λαμβάνοντας υπόψιν την φύλαξη των
παιδιών, να ενισχύουν τον θεσμό της νομικής αρωγής για διασφάλιση της πρόσβασης στην δικαιοσύνη.

Πρωτίστως χρειαζόμαστε ένα κράτος υποστηρικτικό στις ευάλωτες γυναίκες, με κοινωνική υποστήριξη και όχι κράτος εκδικητικό και τιμωρητικό που καταδικάζει και στέλνει στο «ανάθεμα» και στην «μοίρα» τους, όλες τις αβοήθητες γυναίκες.

Η φτώχια είναι γυναικεία και δεν αναχαιτίζεται με €100 εφάπαξ κύριε Πρόεδρε!

Listen Live