Σαβ, Μαρ 2, 2024

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη σε Επιστημονική Ημερίδα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη σε Επιστημονική Ημερίδα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην σημερινή επιστημονική ημερίδα που διοργανώνεται με αφορμή την 30η Μαΐου, ημέρα που καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πολλαπλή Σκλήρυνσης ως η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) ή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι αυτοάνοση, χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα ακριβή αίτια της παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστα, παρότι η παθοφυσιολογία της νόσου είναι γνωστή στους επιστήμονες. Επηρεάζει άτομα στην πλέον παραγωγική περίοδο της ζωής τους προκαλώντας σοβαρή αναπηρία κυρίως σε νεαρούς ενήλικες των 20-40 ετών.

Η νόσος παρουσιάζει μεγάλη κλινική ανομοιογένεια ως προς τον τρόπο εμφάνισης των πρώτων κλινικών εκδηλώσεων, τη συχνότητα, τη βαρύτητα και τα υπολείμματα κάθε υποτροπής. Η χαρακτηριστική κλινική πορεία της, με εμφάνιση αρκετές φορές προϊούσης επιδείνωσης χωρίς εξάρσεις και συσσωρευόμενη αναπηρία, με την πάροδο του χρόνου, καθιστούν αναγκαία την εξατομίκευση τόσο των θεραπειών, όσο και της στήριξης του κάθε πάσχοντα, προσαρμόζοντας μια σειρά υπηρεσιών από διάφορους επαγγελματίες στις εξατομικευμένες ανάγκες του εκάστοτε ασθενή.

Η διοργάνωση της σημερινής ημερίδας πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, που έχουν πλέον καταστεί θεσμός στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας, υπογραμμίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη σημασία που προσδίδεται στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης, από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του στις 6 Μαρτίου του 1986, αναπτύσσει πολυσχιδή δραστηριότητα, η οποία, πέραν της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την ασθένεια, προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε ασθενείς, φυσιοθεραπεία και κατ’ οίκον φροντίδα, όπου υπάρχει άμεση ανάγκη.

Αξιέπαινη είναι η πολυδιάστατη και διαχρονική προσφορά του Συνδέσμου και η προσπάθεια που καταβάλλει για την στήριξη και βοήθεια τόσο στα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση όσο και στις οικογένειες τους, με απώτερο στόχο, την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής των μελών του.

Φίλες και φίλοι,

Η ειλικρινής συμπαράσταση και σθεναρή στήριξη των πασχόντων στη προσπάθειά τους να παραμείνουν ενεργοί πολίτες και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και τις δραστηριότητες τους στο μέγιστο βαθμό όσο τους το επιτρέπουν οι αντοχές και οι δυνάμεις τους, αποτελεί υποχρέωση όλων μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, είμαστε δίπλα σας και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές σας με σκοπό, την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους συμπολίτες μας και την επίτευξη του υψηλότερου επίπεδου διαβίωσης αυτών.

Με την εισαγωγή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2019, οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πάσχοντες με Πολλαπλή Σκλήρυνση έχουν αναντίλεκτα αναβαθμιστεί. Το Σύστημα παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας σε όλους τους δικαιούχους και κατ’ επέκταση στους πάσχοντες με Πολλαπλή Σκλήρυνση, ανεξαρτήτως της πάθησης και οικονομικής τους δυνατότητας. Στόχος μας είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του ΓεΣΥ και η διασφάλιση της παροχής του ψηλότερου δυνατού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου οφείλω πραγματικά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της σημερινής ημερίδας, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης και την Ουρολογική Εταιρεία Κύπρου, τόσο για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, όσο και τη διαχρονική και πολύτιμη προσφορά τους προς την Κυπριακή κοινωνία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημερινή ημερίδα και είμαι βέβαιη πως το αξιέπαινο σας έργο θα έχει όχι μόνο συνέχεια αλλά και περισσότερη στήριξη.

Listen Live