Πεμ, Νοε 21, 2024

ΠτΔ: Η 11η Ιουλίου οδοδείκτης έτσι ώστε να μη ζήσουμε ξανά μια τέτοια τραγωδία

ΠτΔ: Η 11η Ιουλίου οδοδείκτης έτσι ώστε να μη ζήσουμε ξανά μια τέτοια τραγωδία

Η 11η Ιουλίου 2011 αποτελεί τον οδοδείκτη για να πράττουμε όλα όσα απαιτούνται έτσι ώστε να μη ζήσουμε ξανά μια τέτοια τραγωδία, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του στην επιμνημόσυνη δέηση στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», για τους πεσόντες στο Μαρί.

Η θυσία των 13 αδικοχαμένων ηρωομαρτύρων, είναι η συνεχής υπόμνηση του χρέους που έχουν όλοι, ειδικά όσοι τάχθηκαν να υπηρετούν τον λαό αυτό, «να είμαστε προσεκτικοί, να είμαστε υπεύθυνοι αλλά, κυρίως, να είμαστε καθημερινά υπόλογοι», ανέφερε ακόμη.

Για 13η χρονιά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «το πρωινό της 11ης Ιουλίου είναι βουβό και πένθιμο». «Βρισκόμαστε όλοι εδώ για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στους 13 αδικοχαμένους ηρωομάρτυρες, που έφυγαν από τη ζωή εκείνο το μοιραίο ξημέρωμα», είπε, και για «να αποδώσουμε τις δέουσες τιμές στους ήρωές μας και την ίδια ώρα, για εμένα, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σας κοιτάξω στα μάτια και να εκφράσω τις ειλικρινείς απολογίες της Πολιτείας για λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία».

«Είμαι εδώ μαζί σας, ανάμεσά σας, και δίπλα σας, εξ ονόματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού, για να μεταφέρω την ειλικρινή υπόσχεση ότι η θυσία των δικών σας ανθρώπων έγινε το αμετάβλητο σημείο αναφοράς για την υπευθυνότητα που οφείλουν να επιδεικνύουν όσοι λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

Η τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011, σημείωσε οφείλεται σε μια αλληλουχία λαθών, ενεργειών και συμβάντων που έχουν ένα κοινό σημείο, «την έλλειψη έγνοιας και μέριμνας, την οποία όφειλαν να επιδείξουν πολλοί από όσους βρίσκονταν στα ανώτατα επίπεδα της διοικητικής, στρατιωτικής και πολιτικής ιεραρχίας». Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, η Πολιτεία, το Κράτος έμεινε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο στα μάτια των πολιτών του, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Αναφέροντας ότι ατυχήματα πάντοτε θα συμβαίνουν, είπε ότι το ζητούμενο, είναι να δρούμε προληπτικά και να λαμβάνουμε μέτρα για τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό των επιπτώσεών τους. «Αυτός θα πρέπει να είναι και ο οδηγός των πράξεών μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως, η θέσπιση των ορθών διαδικασιών, η εκπαίδευση και οι συνεχείς έλεγχοι, αποτελούν τον μοναδικό τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες ατυχημάτων και θα διασφαλίσει, στον βαθμό του δυνατού, την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και των ζωτικών υποδομών του κράτους. «Την ίδια στιγμή, ως κράτος έχουμε υποχρέωση να εμπεδώσουμε στους πολίτες, με πράξεις και όχι με λόγια, το αίσθημα της ασφάλειας, της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης», ανέφερε.

Απευθυνόμενος προς τους συγγενείς των θυμάτων, είπε ότι γνωρίζει ότι τα όποια λόγια, από οποιονδήποτε, «δεν αρκούν για να απαλύνουν τον πόνο σας». «Επιτρέψτε μου, όμως, να σας μεταφέρω με ειλικρίνεια τη διαβεβαίωση ότι ως Πολιτεία κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η θυσία των αγαπημένων σας να λειτουργεί ως φάρος για τις αποφάσεις μας». «Η 11η Ιουλίου 2011 αποτελεί τον οδοδείκτη για να πράττουμε όλα όσα απαιτούνται έτσι ώστε να μη ζήσουμε ξανά μια τέτοια τραγωδία», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι, η θυσία του Ανδρέα Ιωαννίδη, του Λάμπρου Λάμπρου, του Κλεάνθη Κλεάνθους, του Μιχάλη Ηρακλέους, του Μιλτιάδη Χριστοφόρου, του Χριστάκη Χριστοφόρου, του Αντώνη Χαραλάμπους, του Ανδρέα Παπαδόπουλου, του Γιώργου Γιακουμή, του Βασίλη Κρόκου, του Σπύρου Ταντή, του Παναγιώτη Θεοφίλου, του Αδάμου Αδάμου, δεν αφορά μόνον τις οικογένειές τους.

«Αφορά όλους μας. Η θυσία τους, εξάλλου, είναι η συνεχής υπόμνηση του χρέους που έχουμε όλοι μας, ειδικά όσοι ταχθήκαμε να υπηρετούμε τον λαό αυτό, να είμαστε προσεκτικοί, να είμαστε υπεύθυνοι αλλά, κυρίως, να είμαστε καθημερινά υπόλογοι», σημείωσε.

Πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του 1974, πρόσθεσε, «η πατρίδα μας δεν έχει την πολυτέλεια απωλειών εν καιρώ ειρήνης». Είναι πολύ βαρύ το τίμημα σε όλα τα επίπεδα, ανέφερε, προσθέτοντας πως, γι’ αυτό η συναίσθηση της ευθύνης δεν είναι κάτι δευτερεύον. «Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όσους κατέχουν δημόσιο αξίωμα και ασκούν εξουσία. Πέραν, όμως, της ευθύνης, κάθε αξίωμα προϋποθέτει ένα αξιακό σύστημα που θα προτάσσει την ενσυναίσθηση», είπε.

Σε δηλώσεις του, μετά την τελετή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «βρίσκομαι εδώ, πρώτα και πάνω από όλα εκ μέρους της Πολιτείας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να απολογηθώ για τα τραγικότατα λάθη που έγιναν από πλευράς της Πολιτείας, για όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν και οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία.

«Τουλάχιστον, η θυσία τους θα πρέπει να αποτελεί οδοδείκτη για όλους εμάς που βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης να μην οδηγηθούμε ξανά σε τέτοιες ανθρώπινες τραγωδίες», είπε.

Κατά την εκδήλωση έγινε επιμνημόσυνη δέηση προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, και Δικαιοσύνης, οι Υφυπουργοί Ναυτιλίας και Μετανάστευσης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της Πυροσβεστικής, οι Πρόεδροι του ΔΗΚΟ και του ΕΛΑΜ, βουλευτές, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, η σύζυγος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη και συγγενείς των θυμάτων.

Έγινε επίσης κατάθεση στεφάνων, μπροστά από το μνημείο που έχει ανεγερθεί δίπλα από το εκκλησάκι, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πρόεδρο της Βουλής, τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, την κ. Αναστασιάδη, τον Πρέσβη της Ελλάδας, εκπροσώπους κομμάτων και συγγενείς των θυμάτων, μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Listen Live