Τετ, Μαρ 29, 2023

Ξεκίνησαν οι εργασίες της διευρυμένης Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ΔΣΟ

Ξεκίνησαν οι εργασίες της διευρυμένης Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ΔΣΟ

Έκκληση για προσχώρηση των χωρών τους στην σύμβαση της Λευκωσίας, απηύθυνε προς τους εκπροσώπους κοινοβουλίων 14 χωρών από 3 ηπείρους, οι οποίοι συμμετέχουν στην συνεδρίαση της διευρυμένης Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ΔΣΟ, που διεξάγεται στην Λεμεσό, ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας
στην ΔΣΟ Πανίκος Λεωνίδου.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κύριος Λεωνίδου, κάλεσε τους συμμετέχοντες στην συνεδρίαση να ασκήσουν την επιρροή τους, για προσχώρηση των κρατών τους στη Σύμβαση για τα Αδικήματα που σχετίζονται με τα Πολιτιστικά Αγαθά, η οποία δρομολογήθηκε επί Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Μάιο 2017.

Η εν λόγω Σύμβαση, σημείωσε, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο προστασίας της απανταχού πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της ποινικοποίησης πράξεων παράνομων ανασκαφών, κλοπών, διατήρησης των κλοπιμαίων, εμπορευματοποίησης και καταστροφής παντός είδους πολιτιστικών αγαθών, καθώς και της ποινικοποίησης πλήθους πράξεων που την προσβάλουν.

Ο κύριος Λεωνίδου τόνισε ότι η Κύπρος και η Βουλή των Αντιπροσώπων δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό της ΔΣΟ, στην προσφορά της αυτές τις τρεις δεκαετίες και κυρίως τις προοπτικές της για το μέλλον. Η Κύπρος πρόσθεσε, αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης, το 1993. Έκτοτε, με κάθε ηγεσία, συνεισέφερε δημιουργικά και με συνέπεια στην δραστηριότητα
της ΔΣΟ.

"Πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε", είπε, "στην ανάγκη της ενότητας του Ορθόδοξου κόσμου, στην αξία της συμβολής του στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου γίγνεσθαι, στην ανάδειξη των αρχών και των παραδόσεων που βρίσκονται στο υπόβαθρο των πολιτισμών μας. Στοιχεία πολύτιμα σε μια εποχή που οι αρνητικές πλευρές της παγκοσμιοποίησης απειλούν με ισοπέδωση των διαφορετικών πολιτισμών."

Αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κύριος Λεωνίδου σημείωσε ότι η σημερινή συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού ο πόλεμος δεν αποτελεί μόνον μια πληγή για την Ευρώπη, αλλά συνιστά και ένα βαθύ τραύμα για τον Ορθόδοξο κόσμο.

"Ως Κυπριακή Αντιπροσωπεία" είπε, "συντασσόμαστε με όλους τους στόχους και τις δράσεις της ΔΣΟ, για το μέλλον της Ευρώπης, για την προστασία των διωκόμενων Χριστιανών, κυρίως στη γειτονική μας Μέση Ανατολή αλλά και στην Αφρική και βεβαίως για την προστασία των χριστιανικών μνημείων, τα οποία βεβηλώνονται ή καταστρέφονται. Κάτι που, δυστυχώς,
συμβαίνει κατά κόρον και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, απο το 1974."

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την επιτυχή διοργάνωση της όλης εκδήλωσης, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, για την αμέριστη συμπαράσταση και όλους όσοι εργάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, για την προετοιμασία.

Τέλος ο κ. Λεωνίδου εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχαριστίες του προς τη ΔΣΟ και όλα, τα Μέλη της, για τη στάση αρχών και τη διαχρονική στήριξή όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του.

Αργότερα το πρωί οι σύνεδροι είχαν χωριστές συναντήσεις, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζιη, και επισκέφθηκαν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην παλιά Λευκωσία.

Author’s Posts

Developed by DiGeo LTD. ©2023 Nea Polis. All Rights Reserved