Παρ, Ιαν 10, 2025

Άρχισε η Συνεδρίαση της ΔΓ, των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ)

Άρχισε η Συνεδρίαση της ΔΓ, των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ)

Καλωσόρισμα βουλευτή, κ. Πανίκου Λεωνίδου - Μέλους της Διεθνούς Γραμματείας της Συνέλευσης και Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ΔΣΟ.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Κύριε Πρόεδρε (τηλεδιασκεπτικώς),
Αγαπητά Μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας,
Κυρίες και κύριοι,
Είναι όντως μεγάλη η χαρά μου, όπως και όλων των συναδέλφων, και της Βουλής των Αντιπροσώπων, που έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τη συνεδρίαση της διευρυμένης Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας
στην Κύπρο, και δη στην Λεμεσό.

Είναι τιμή μας να έχουμε μαζί μας, μετά από 3 δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας, εκλεκτούς συναδέλφους από 14 χώρες από 3 ηπείρους.

Μεταξύ αυτών μάλιστα και τον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου του Λιβάνου κ. Μπου Σάαμπ. Μαζί μας είναι έστω και
τηλεδιασκεπτικώς η ρωσική αντιπροσωπεία.

Από δικής μας πλευράς, με την αμέριστη συμπαράσταση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Ανίττας Δημητρίου, και όλων των υπηρεσιακών παραγόντων, εργαστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα για την επιτυχή διοργάνωση της όλης εκδηλώσεως, και της μεγαλύτερης δυνατής προβολής της στην κυπριακή κοινή γνώμη.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχετε πληροφορηθεί από το πρόγραμμα, θα έχουμε αύριο συναντήσεις στο ανώτατο επίπεδο με την
πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και τον
υπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Κόμπο, τον Αρχιεπίσκοπο της Κυπριακής Εκκλησίας Μακαριώτατο κ. Γεώργιο, τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζιη, ενώ θα επισκεφθούμε την τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην παλιά Λευκωσία.

Νομίζω ότι όλα αυτά καταδεικνύουν τη σημασία που δίνει η Κύπρος και η Βουλή των Αντιπροσώπων στο θεσμό της ΔΣΟ, στην προσφορά της αυτές τις τρεις δεκαετίες και κυρίως τις προοπτικές της για το μέλλον.

Θυμίζω ότι η Κύπρος αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης, το 1993. Έκτοτε, με κάθε ηγεσία, συνεισέφερε δημιουργικά και με συνέπεια στην δραστηριότητα της ΔΣΟ, στην επίτευξη των στόχων της.

Γιατί πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ανάγκη της ενότητας του Ορθόδοξου κόσμου, στην αξία της συμβολής του στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου γίγνεσθαι, στην ανάδειξη των αρχών και των παραδόσεων που βρίσκονται στο υπόβαθρο των πολιτισμών μας. Στοιχεία πολύτιμα σε μια εποχή που οι αρνητικές πλευρές της παγκοσμιοποίησης απειλούν με ισοπέδωση των διαφορετικών πολιτισμών, αλλά και της αποκοπής των ριζών, από τις οποίες αρδεύεται η ζωτικότητα των επιμέρους ταυτοτήτων μας.

Αναμφίβολα η σημερινή συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί μόνον μια πληγή για την Ευρώπη, συνιστά και ένα βαθύ τραύμα για τον Ορθόδοξο κόσμο. Ως Κυπριακή αντιπροσωπεία προσδοκούμε σε μια άμεση λύση του δράματος αυτού, και αποκατάσταση της ειρήνης και της δικαιοσύνης.

Ασφαλώς, συντασσόμαστε με όλους τους στόχους και τις δράσεις της ΔΣΟ, τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε (ή
ακούσαμε αν μιλήσεις μετά τον Μάξιμο) από τον Γενικό Γραμματέα. Για το μέλλον της Ευρώπης, για την προστασία των
διωκόμενων Χριστιανών, κυρίως στη γειτονική μας Μέση Ανατολή αλλά και στην Αφρική.
Και βεβαίως για την προστασία των χριστιανικών μνημείων, τα οποία βεβηλώνονται ή καταστρέφονται. Κάτι που, δυστυχώς,
συμβαίνει κατά κόρον και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, δηλαδή σε πάνω από το 37% του εδάφους της Κυπριακής
Δημοκρατίας, μετά την τουρκική εισβολή το 1974.

Νομίζω ότι το ζήτημα των χριστιανικών μνημείων θα πρέπει να το θίξουμε και στη σημερινή μας συζήτησή. Να εμφανίσουμε αυτό το πρόβλημα στην ολότητά του, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις περιοχές που εντοπίζεται, όπως είναι, πλην της κατεχόμενης Κύπρου, το Κοσσυφοπέδιο με τα σερβικά χριστιανικά μνημεία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τα αρμενικά, τα συριακά εδάφη που είναι υπό κατοχή των τουρκικών δυνάμεων ή των ισλαμιστών. Όπως γνωρίζετε, το ζήτημα αυτό θα το αναδείξουμε και στην μεθαυριανή ανοικτή εκδήλωση για την παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας.

Με την ευκαιρία αυτή σας καλούμε και πάλι, αγαπητοί συνάδελφοι, να ασκήσετε την επιρροή σας στα κοινοβούλιά σας
για την προσχώρηση των κρατών σας στη «Σύμβαση της Λευκωσίας» ή άλλως, της Σύμβασης για τα Αδικήματα που
σχετίζονται με τα Πολιτιστικά Αγαθά, η οποία δρομολογήθηκε επί Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Μάιο 2017. Αδιαμφισβήτητα, η εν λόγω Σύμβαση αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο προστασίας της απανταχού πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της ποινικοποίησης πράξεων παράνομων ανασκαφών, κλοπών, διατήρησης των κλοπιμαίων, εμπορευματοποίησης και καταστροφής παντός είδους πολιτιστικών αγαθών, καθώς και της ποινικοποίησης πλήθους πράξεων που την προσβάλουν.

Με την ευκαιρία αυτή, δεν θα ήθελα να παραλείψω να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας προς τη ΔΣΟ και όλους εσάς, τα Μέλη της, για τη στάση αρχών και τη διαχρονική στήριξή σας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες
επίλυσής του.

Ευχόμενος κάθε επιτυχία στις εργασίες μας, να επαναλάβω ότι είμαι βέβαιος ότι αυτές θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου της ΔΣΟ και της ενότητας των απανταχού Ορθοδόξων.

Listen Live