Κυρ, Νοε 24, 2024

Συνεργασία πολιτικών και δημοσιογράφων κατά της διαφθοράς σε διαδικτυακή συζήτηση

Συνεργασία πολιτικών και δημοσιογράφων κατά της διαφθοράς σε διαδικτυακή συζήτηση

Η σημασία της συνεργασίας των πολιτικών και των δημοσιογράφων στον παγκόσμιο αγώνα κατά της διαφθοράς ήταν στο επίκεντρο διαδικτυακής συζήτησης της Κ.Σ του ΟΑΣΕ , η οποία ήταν πρωτοβουλία της Ειδικής Εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για πάταξη της διαφθοράς Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Η συζήτηση είχε τίτλο «Πολιτικοί & Δημοσιογράφοι: εταίροι ενάντια στη Διαφθορά» και συμμετείχαν μέλη κοινοβουλίων και δημοσιογράφοι.

Σε δελτίο Τύπου που στάληκε στα ΜΜΕ αναφέρεται η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημασία των πολιτικών "οι οποίοι θα μπορούσαν καλύτερα να επιτρέψουν στους δημοσιογράφους να συνεχίσουν τις ερευνητικές αναφορές χωρίς φόβο για αντίποινα, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της προστασίας για τους πληροφοριοδότες και των πηγών των δημοσιογράφων".
 
Στο συνέδριο κατέθεσαν τις απόψεις τους εμπειρογνώμονες από διάφορες χώρες μεταξύ αυτών και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην αρχική της τοποθέτηση η Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι τόσο οι Βουλευτές όσο και οι δημοσιογράφοι είναι βασικοί παράγοντες στην παρακολούθηση των ενεργειών των αρχών. "Αυτό επιβάλλει  η  ευθύνη τους έναντι των πολιτών. Πολεμούμε τη διαφθορά και υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον. Όταν ενώσουμε δυνάμεις, μπορούμε να αποτρέψουμε με επιτυχία την κατάχρηση εξουσίας και να αποκαλύψουμε σκάνδαλα διαφθοράς, ενισχύοντας τελικά την εμπιστοσύνη του κοινού στους κρατικούς θεσμούς, καθώς και στο έργο των ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης", ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να αναπτυχθούν ισχυρά νομικά πλαίσια για την προστασία της ταυτότητας και της ασφάλειας των πολιτών, δημοσιογράφων και πολιτικών που έχουν το θάρρος να εκθέσουν τη διαφθορά και να δώσουν η αντίστοιχα να αναδείξουν πληροφορίες και γεγονότα.

«Η εμπειρία μου έδειξε ότι η πλειονότητα των υπεράκτιων εταιρειών χρησιμοποιούνται για εγκλήματα και διαφθορά, όχι για νόμιμες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Drew Sullivan, συνιδρυτής και εκδότης του Organized Crime and Corruption Reporting Project. "Αν θέλετε να σταματήσετε τη διαφθορά, πρέπει να θεσπιστούν αυστηροί νόμοι για εταιρίες κέλυφη και τελικούς δικαιούχους. Κάθε υπεράκτια επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να αποδείξει πέρα ​​από κάθε αμφιβολία που ανήκει αλλιώς  δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να λειτουργεί».
 
«Σε αρκετές χώρες του ΟΑΣΕ, δημοσιογράφοι που γράφουν για διαφθορά υποφέρουν από αυστηρότερους περιορισμούς που επιβάλλονται από τα δικαστήρια", δήλωσε ο Franz Wild, εκδότης του Προγράμματος Enablers του Bureau of Investigative Journalism. «Ισχυροί άνθρωποι που είναι ύποπτοι για σοβαρό αδίκημα συχνά δεν μπορούν να εντοπιστούν, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν δυνητικά τη συμπεριφορά τους».
 
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξήγησε το ρόλο των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων της Κύπρου (SAI) στην καταπολέμηση της διαφθοράς και τη σημασία των ελέγχων τους στην προώθηση της διαφάνειας. Αναφερόμενος στο τρίγωνο λογοδοσίας, οι τρεις κορυφές του οποίου περιλαμβάνουν το εκτελεστικό όργανο, το νομοθετικό σώμα και το SAI, εξήγησε τι μπορούν να κάνουν οι βουλευτές για τη δημιουργία καλών εργασιακών σχέσεων μεταξύ των SAI και των κοινοβουλίων και για τη χρήση των εκθέσεων των SAI για να λογοδοτεί η Κυβέρνηση.
 
«Η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και η προώθηση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της διαφθοράς», δήλωσε ο Gianluca Esposito, Εκτελεστικός Γραμματέας της GRECO. «Δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από τους κατόχους δημοσίων αξιωμάτων από το να λειτουργούν ως πρότυπα».

Listen Live