Δευ, Νοε 25, 2024

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Χαράλαμπο Χριστοφίνα

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Χαράλαμπο Χριστοφίνα

Η επέκταση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων, η εν εξελίξει αναθεώρηση του Στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Κοινοτήτων, καθώς και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Χαράλαμπο Χριστοφίνα.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στη σημερινή πρώτη συνάντηση με τον Επίτροπο, έγινε μια ανασκόπηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών όπως αυτή είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση, ενόψει της επικαιροποίησής της. «Ως διακυβέρνηση, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις ορεινές περιοχές με οδηγίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Έχουμε κάνει μια ανασκόπηση της Στρατηγικής, εντοπίστηκαν κάποια θέματα που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ανέφερε επίσης ότι ο Επίτροπος έχει ήδη επισκεφθεί όλες τις ορεινές Κοινότητες και έχει καταγράψει όλα τα ζητήματα, ενώ τώρα είναι στο στάδιο όπου πραγματοποιεί επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία και Τμήματα, με στόχο να ξεκινήσει η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών.

Κληθείς να πει ποια ζητήματα τέθηκαν στη συνάντηση, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι «υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τις εγγραφές αγροτικών δρόμων, διάφορα άλλα πολεοδομικά έργα, θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και αφορούν το Τμήμα Πολεοδομίας και το Τμήμα Κτηματολογίου. Τα αιτήματα των Κοινοτήτων αφορούν κυρίως έργα και αναπτύξεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών».

Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στις περιφερειακές συναντήσεις που πραγματοποίησε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε όλες τις Επαρχίες, κατά τις οποίες καταγράφηκαν τα διάφορα προβλήματα των Κοινοτήτων. «Έχουμε ήδη επιλύσει αρκετά από τα θέματα, ειδικά των μικρών Κοινοτήτων, και προγραμματίζουμε τον επόμενο μήνα να γίνουν ξανά συναντήσεις για να δούμε την πρόοδο των εργασιών αυτών. Όμως όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Επιτρόπου, όπου ο κύριος του ρόλος είναι να συντονίζει το έργο των διάφορων Υπουργείων», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.

Ακολούθως, σε ερώτηση σχετικά με το τι αφορούν οι τροποποιήσεις στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν πρόκειται για κάποιες ουσιαστικές αλλαγές. Στόχος τους, είπε, είναι να βελτιώσουν τη λειτουργία της μεταρρύθμισης σε τεχνικής φύσης σημεία. «Παρατηρήθηκαν διάφορα λάθη, παραλείψεις και στόχος των τροποποιητικών νομοσχεδίων είναι να τα διορθώσουν. Ήταν καθαρά τεχνικής φύσης», είπε. Επεσήμανε ότι τροποποιήσεις γίνονται και στα τρία νομοσχέδια (περί Δήμων, περί Κοινοτήτων και περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμοι) και αφορούν κυρίως κάποιες αλλαγές για τα εκλογικά ή για την εφαρμογή των νόμων.

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις σχετικά με καθυστέρηση στην κατάθεση νομοσχεδίων, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «αν τα νομοσχέδια δεν είχαν λάθη, δεν θα ήταν ανάγκη να υποβάλουμε τροποποιήσεις. Ως εκτελεστική εξουσία, εντοπίζουμε λάθη στα νομοσχέδια και για αυτό υποβάλλουμε τροποποιήσεις. Δυστυχώς εντοπίσαμε αρκετά λάθη ή βελτιώσεις που έπρεπε να γίνουν στα νομοσχέδια αυτά, είτε αφορούν τον εκλογικό νόμο είτε την πρακτική τους εφαρμογή και για αυτό χρειάστηκε περισσότερος χρόνος. Αλλά αυτό δεν θα δημιουργήσει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην πρακτική εφαρμογή της μεταρρύθμισης».

Σε ερώτηση εάν εκτιμάται ότι η Βουλή θα βάλει φρένο, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι υπάρχει μια άριστη συνεργασία με την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, με τον Πρόεδρο και τα μέλη της. Εξήγησε ότι ο στόχος ήταν οι τροποποιήσεις να υποβάλλονταν τον Νοέμβριο για να έχουν περισσότερο χρόνο μπροστά τους, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι κατά τη μελέτη των νομοσχεδίων εντοπίζονταν περισσότερες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν. «Θα μπορούσαμε να τα υποβάλουμε από τον Νοέμβριο και στην πορεία να εμφανιστούν προβλήματα. Δεν θα ήταν το σωστό αυτό και για αυτό χρειάστηκε περισσότερος χρόνος. Θέλω να τονίσω ότι είναι πρακτικά και τεχνικής φύσεως θέματα και δεν έχουν καμία σχέση με τη φιλοσοφία ή την αρχιτεκτονική των νομοσχεδίων αυτών», διευκρίνισε.

Σε σχέση με το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Κοινοτήτων, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι τον επόμενο μήνα θα αναθεωρηθούν τα στεγαστικά αυτά σχέδια. Πρόκειται, υπενθύμισε, για Σχέδια που εφαρμόστηκαν από το 2019 με μεγάλη επιτυχία και έχουν δοθεί μέχρι τώρα συνολικά €49 εκ. σε περίπου 1.300 δικαιούχους. «Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε κόσμο σε αυτές τις περιοχές, νεαρά ζευγάρια. Λόγω της απήχησης που έχει το Σχέδιο, έχουμε μαζέψει όλο αυτό το διάστημα μέσω των επαφών που κάνουμε με τις Κοινότητες διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στην πρακτική εφαρμογή, ούτως ώστε στην αναθεώρηση να γίνει ακόμα πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό αυτό το Σχέδιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας ότι εκτιμάται πως τις επόμενες 3-4 εβδομάδες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Αναφορικά με τη συμπλεγματοποίηση των Κοινοτήτων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Υπουργός είπε ότι οι διεργασίες προχωρούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όπως επεσήμανε, γίνεται μια πάρα πολύ καλή δουλειά από την Ένωση Κοινοτήτων και από τον Πρόεδρο, τον κ. Κιτρομηλίδη. Αναφέρθηκε δε στη συνάντηση που θα έχει με την Ένωση Κοινοτήτων την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς και σε συναντήσεις που έγιναν τον προηγούμενο μήνα σε όλες τις Επαρχίες, όπου προσκλήθηκαν όλες οι Κοινότητες για να επεξηγηθούν ξανά οι κύριες πρόνοιες της νομοθεσίας. «Θεωρώ ειδικά ότι η συμπλεγματοποίηση και η μεταρρύθμιση στις Κοινότητες θα έχει τεράστια οφέλη για αυτές. Οι μικρές Κοινότητες των 50-100 κατοίκων αυτή τη στιγμή δεν έχουν την ευχέρεια να προσλάβουν διοικητικό προσωπικό, υγειονομικό προσωπικό, λογιστικές υπηρεσίες, δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη συμπλεγματοποιήση θα υπάρχει για κάθε Σύμπλεγμα όλο αυτό το προσωπικό, το οποίο έχει χωριστεί σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του Συμπλέγματος. Άρα θα υπάρχει πλέον το διοικητικό προσωπικό θα προσφέρουν πολύ περισσότερες υπηρεσίες, είτε αφορά υγειονομικές υπηρεσίες είτε συλλογή σκυβάλων που θα είναι σε κεντρικό επίπεδο που θα υπάρχουν οικονομίες κλίμακας. Θα υπάρχει πλέον έμπειρο διοικητικό προσωπικό, να μπορούν οι ίδιοι να βγαίνουν προσφορές για πολεοδομικά έργα και να μην εξαρτώνται από το γραφείο του Επάρχου. Άρα όλα αυτά τα πλεονεκτήματα θα τα έχουν και πολύ σύντομα οι Κοινότητες με τη συμπλεγματοποίηση.

Από πλευράς του, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί την πρώτη από μια σειρά επαφών που θα πραγματοποιήσει με όλα τα Υπουργεία, μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, με συγκεκριμένους στόχους. «Ο Πρόεδρος έχει θέσει ψηλά τον πήχη όσον αφορά τις ορεινές περιοχές και για αυτό είμαστε εμείς εδώ που αναλάβαμε αυτό τον συντονιστικό ρόλο από την Προεδρία, με τις οδηγίες του Προέδρου μας, για να προχωρήσουμε σε όλα εκείνα που αφορούν τις ορεινές Κοινότητες, για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων», ανέφερε ο κ. Χριστοφίνας.

Συμπλήρωσε πως στη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν όλες τις Κοινότητες, στη βάση των επαφών που έγιναν. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν.

Κληθείς να πει ποιες είναι οι προτεραιότητες του Γραφείου του, ο κ. Επίτροπος εξήγησε ότι «οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από εμάς είναι ότι θα πρέπει οι ορεινές Κοινότητες επιτέλους να αποκτήσουν τον ρόλο που τους αξίζει. Για να αποκτήσουν όμως αυτόν τον ρόλο, χρειάζονται να γίνουν τρία σημαντικά πράγματα στους άξονες πολιτικής, και αυτοί έχουν καθοριστεί στο ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρόεδρο, και αφορούν το οδικό δίκτυο, η πρόσβαση δηλαδή προς τις ορεινές Κοινότητες. Το δεύτερο θέμα είναι η υγεία των κατοίκων των ορεινών περιοχών, των οποίων πρέπει να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες παροχής υγείας που έχουμε στα ορεινά μας και είναι συγκεκριμένη δράση εκεί. Και το τρίτο θέμα είναι η παιδεία.

Αλλά, έχουμε μια οριζόντια συνάντηση με όλα τα Υπουργεία, στα οποία θα προωθήσουμε όλες τις στρατηγικές που υπάρχουν στην Εθνική Στρατηγική για το Τρόοδος, υπάρχει ένα σχέδιο, ένα πλάνο που υλοποιήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα, για να νιώσει ο τελευταίος κάτοικος την παρουσία του κεντρικού κράτους στο τελευταίο σπίτι της στις ορεινές μας Κοινότητες».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει κάποια εξέλιξη για το αίτημα των Κοινοτήτων Τροόδους για δημιουργία Πανεπιστημίου Τροόδους, ο κ. Χριστοφίνας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που θα συζητηθεί στις συναντήσεις και η οποιαδήποτε κατάληξη θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα περιοδεία στις ορεινές Κοινότητες και θα ανακοινώσει τα μέτρα στήριξής τους.

Listen Live