Κυρ, Ιαν 12, 2025

Νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση: Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αλλά ανεπαρκές

Νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση: Σημαντικό βήμα  προς τα εμπρός αλλά ανεπαρκές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Η πρόσφατη ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, αποτελεί αναντίλεκτα ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αφού για πρώτη φορά θέτει ένα ενιαίο κοινό πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού στην Ευρώπη.

Παρά ταύτα, οι βασικές πρόνοιες που περιλήφθηκαν σε αυτό, είτε δεν καλύπτουν τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, είτε σε σημαντικούς τομείς, παραγνωρίζουν το πρόβλημα που η Κύπρος, αλλά και τα υπόλοιπα κράτη μέλη πρώτης γραμμής αντιμετωπίζουν.

Η ενίσχυση των διαδικασιών, η επιτάχυνση της εξέτασης αιτήσεων και η αναβάθμιση των ελέγχων ασφαλείας, που απορρέουν από το νέο Σύμφωνο, καταγράφονται στα θετικά.

Ωστόσο, η εφαρμογή διαδικασιών ασύλου στα σύνορα των κρατών, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο αφού, ούτε η Πράσινη Γραμμή από την οποία διέρχονται συνεχώς παράτυποι μετανάστες μπορεί επ’ ουδενί λόγω
να θεωρηθεί σύνορο και να εφαρμοστούν τέτοιες διαδικασίες ασύλου, ούτε ασφαλώς σε όσους σωρηδόν κατέρχονται δια θαλάσσης μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογες διαδικασίες.

Την ίδια ώρα, το νέο Σύμφωνο παραλείπει επιμελώς να αγγίξει το ζήτημα της Συνθήκης του Δουβλίνου που εγκλωβίζει τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής με την ευθύνη διαχείρισης και συγκράτησης των αιτητών ασύλου.

Αυτό όμως που προκαλεί έντονα αλγεινή εντύπωση, είναι η μη υποχρεωτικότητα του μηχανισμού μετεγκαταστάσεων στα πλαίσια της αναγκαίας αλληλεγγύης που πρέπει να επιδεικνύουν μεταξύ τους τα κράτη μέλη. Η εναλλακτική επιλογή παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στα κράτη που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των ροών, όπως η Κύπρος, αντί της υποχρεωτικής, έστω και σε ένα ποσοστό μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη μέλη, κάτι που ως κράτος διεκδικούμε για πολλά χρόνια, είναι απαράδεκτη αλλά και ανθρωπιστικά ανήθικη.

Ήδη, προτού καλά καλά ψηφιστεί το νέο Σύμφωνο, Ουγγαρία και Πολωνία έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν μετεγκατάσταση ούτε και ενός αιτητή ασύλου στα κράτη τους, προμηνύοντας βεβαίως ανάλογες στάσεις και από
άλλα κράτη.

Το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου δεν μηδενίζει τα όσα θετικά διαλαμβάνονται στο νέο Σύμφωνο. Ωστόσο οι βασικές ελλείψεις του είναι εκείνες που για την Κύπρο θα έκανα την ειδοποιό διαφορά.

Ως εκ τούτου και ενόψει της εντεινόμενης αστάθειας στην περιοχή μας που αναμένεται με μαθηματική ακρίβεια να εντείνει τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει εκ νέου και σε σύντομο χρονικό διάστημα αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης της Κύπρου και την κυβέρνηση μας να συνεχίσει τη σθεναρή διεκδίκηση τους με κάθε τρόπο.

Στον κοινό αυτό εθνικό αγώνα, θα σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες.

Λευκωσία 15/4/2024

Listen Live