Σαβ, Νοε 23, 2024

Κ. Μαυρίδης: Σωστή αξιοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης από τα κράτη μέλη

Κ. Μαυρίδης: Σωστή αξιοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης από τα κράτη μέλη

Την ανάγκη για διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης για όλους και στήριξη αυτών που το έχουν πρωτίστως ανάγκη τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D), ως εκπρόσωπος της Πολιτικής του Ομάδας για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 750 δισ. ευρώ, στη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των κρατών μελών.  

Στη παρέμβασή του ο Κ. Μαυρίδης ανέφερε αρχικώς τα εξής:

«Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ως Πολιτική Ομάδα συνδιαμορφώσαμε τον πρωτοφανή αυτό Μηχανισμό για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και οικοδόμηση ανθεκτικών οικονομιών, χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το ιστορικό επίτευγμα, του οποίου η πρακτική αξία εξαρτάται από την σωστή αξιοποίηση του στη βάση του συμφωνημένου Κανονισμού. Γι’ αυτό και ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου είναι σημαντικός στην επιτυχία του Μηχανισμού, για να επιβλέπουμε τη διαδικασία στο πλαίσιο του δημοκρατικού ελέγχου».

Συνεχίζοντας, παρέθεσε τέσσερα συγκεκριμένα στοιχεία, που θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη στην διαμόρφωση και αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων, καθώς αποτελούν βασικά συστατικά για την επιτυχία του Μηχανισμού:

«1. Τα σχέδια των κρατών-μελών θα πρέπει να στοχεύουν στην στήριξη αυτών που έχουν πρώτιστη ανάγκη: της δημόσιας υγείας, των εργαζομένων, των νέων και ευάλωτων ομάδων, του πολιτισμού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και άλλων, στο πλαίσιο των 6 πυλώνων που έχουν καθοριστεί στον Κανονισμό.

2. Η κοινωνική διάσταση πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα κρατικά σχέδια στη βάση κοινωνικών δεικτών και κριτηρίων, όπως απορρέουν από τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

3. Τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν ουσιαστική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τα εθνικά κοινοβούλια και αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην αξιολόγηση των προτεραιοτήτων των κρατών-μελών.

4. Τέλος, η επιτυχία του Μηχανισμού απαιτεί ισότιμη πρόσβαση από όλους, ιδιαίτερα από τις μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις και όχι μόνο από τους μεγάλους οργανισμούς».

Listen Live