Σαβ, Νοε 23, 2024

Κ. Μαυρίδης: Προτάσεις για μια δίκαιη εμπορική πολιτική της ΕΕ

Κ. Μαυρίδης: Προτάσεις για μια δίκαιη εμπορική πολιτική της ΕΕ

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με θέμα «Ευρωπαϊκή Εμπορική Πολιτική: πώς προχωράμε προς τα εμπρός;».

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε αρχικώς τα εξής:

«Αυτή η συζήτηση γίνεται καθώς βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη η διοργάνωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Το μέλλον της Ευρώπης και το πως προχωράμε μπροστά συνδέονται διότι αφορούν το θέμα των αξιών μας ως ΕΕ. Ουσιαστικά, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αφορά αν θα παραμείνουμε ένα οικοδόμημα κοινής αγοράς ή θα προχωρήσουμε σε ένα πολιτικό οικοδόμημα στην βάση κοινών αξιών».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε:

«Ως οικοδόμημα κοινής αγοράς, δεν μπορούμε να προάγουμε τις αξίες μας και ταυτοχρόνως τα συμφέροντά μας στο εμπόριο σε όλες τις περιπτώσεις χωρών, ιδιαίτερα όταν η τρίτη χώρα με την οποία έχουμε εμπορικές σχέσεις παραβιάζει θεμελιακούς κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κανόνες της δημοκρατίας, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κ.ά. Επιπλέον, η επιβολή κυρώσεων προϋποθέτει ομοφωνία των κρατών-μελών, με αποτέλεσμα τα πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα κυρίως ισχυρών κρατών-μελών να καθορίζουν την θέση της ΕΕ. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που είδαμε διαφορετική αντιμετώπιση τρίτων χωρών αλλά θα περιοριστώ στο πιο πρόσφατο. Η στάση της ΕΕ απέναντι στο βάναυσο καθεστώς του Ερντογάν στην Τουρκία και στο αυταρχικό καθεστώς της Λευκορωσίας δεν ήταν ανάλογη. Η Τουρκία κατάντησε ένα κράτος-μαφία, μια χώρα φυλακή, αλλά προτείνουμε «θετική ατζέντα» με αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων, ενώ στην άλλη περίπτωση, η αντίδραση μας ήταν άμεση, με επιβολή κυρώσεων. Αυτό δεν συνιστά εμπορική πολιτική στη βάση κοινών κανόνων δικαίου».

Καταλήγοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής παρέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις προς επίτευξη μιας δίκαιης και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής στη βάση ευρωπαϊκών αξιών: «Το εμπόριο αποτελεί σήμερα ίσως το ισχυρότερο εργαλείο της ΕΕ για άσκηση θετικής επιρροής προς τρίτες χώρες στη βάση των κοινών μας αξιών. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο η ΕΕ να προχωρήσει στη δημιουργία δεσμευτικούαμερόληπτου και δίκαιου μηχανισμού επιβολής κυρώσεων στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων-προϋποθέσεων, όπως ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς δίκαιου. Ο μηχανισμός αυτός θα αποτελεί μέρος των εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Μια άλλη εισήγηση αφορά την αποδοχή από την ενδιαφερόμενη χώρα, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ώστε το Δικαστήριο να λειτουργεί για τιμωρία ειδεχθών εγκλημάτων, αλλά πρωτίστως αποτρεπτικά».

Listen Live