Σαβ, Νοε 23, 2024

Κ. Μαυρίδης: Ισότιμη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από Μηχανισμό Ανάκαμψης EE

Κ. Μαυρίδης: Ισότιμη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από Μηχανισμό  Ανάκαμψης EE

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), ως εκπρόσωπος της πολιτικής του ομάδας για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 750 δισ. ευρώ, στην πρώτη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους αρμόδιους Επιτρόπους, Αντιπρόεδρο Β. Ντομπρόβσκις και Επίτροπο Π. Τζεντιλόνι. Ο Μηχανισμός δημιουργήθηκε για την ανάκαμψη από την πανδημία. 

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε αρχικά στην σημαντικότητα αυτού του διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στοχεύει στην αποτελεσματική εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στη συνέχεια ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε τρία συγκεκριμένα σημεία: 
1. Η κοινωνική διάσταση στα εθνικά σχέδια κάθε κράτους:
Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, «έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές οι πραγματικές κοινωνικές δαπάνες είναι χαμηλότερες από αυτές που διακηρύττουμε στις πολιτικές μας και αυτό αφορά και την  περίπτωση του εν λόγω Μηχανισμού, λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμα δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένοι στόχοι για τις κοινωνικές δαπάνες. Πώς σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει πρακτικά όσα διακηρύττουμε για την κοινωνική πολιτική;»

2. Ισότιμη προσβασιμότητα στην χρηματοδότηση για μικρούς οργανισμούς/επιχειρήσεις:
Ο κ. Μαυρίδης ανέδειξε την δυσκολία που αντιμετωπίζουν, σε ορισμένα κράτη-μέλη, οι μικροί οργανισμοί και επιχειρήσεις για πρόσβαση στην χρηματοδότηση, επειδή δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, όπως οι μεγαλύτεροι οργανισμοί και εταιρείες. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «μπορεί θεωρητικά να έχουν όλοι ίση πρόσβαση στην χρηματοδότηση αλλά δυστυχώς στην πράξη υπάρχει δυσμενής διάκριση προς τους μικρούς οργανισμούς/επιχειρήσεις, πράγμα που βολεύει τους μεγάλους».

3. Συμμετοχή των κρατικών κοινοβουλίων (και άλλων εταίρων) στη διαμόρφωση των εθνικών σχεδίων: 
Ο κ. Μαυρίδης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξηγήσει πώς μπορεί να διασφαλιστεί η συμμετοχή των κοινοβουλίων στη διαδικασία διαμόρφωσης των εθνικών σχεδίων καθώς αρκετά κράτη-μέλη δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστική και διαφανή διαβούλευση με τα εθνικά κοινοβούλια ή και άλλους εταίρους,  πριν την κατάθεση των εθνικών τους σχεδίων.

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε την σημαντικότητα της διασφάλισης της συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών στην όλη διαδικασία, δια μέσου και της
αποτελεσματικής συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα ευρύτερο ζήτημα που απασχολεί και την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που ξεκίνησε χθες.

Στις απαντήσεις τους, αρχικά ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι η κοινωνική διάσταση έχει συμπεριληφθεί στα εθνικά σχέδια, που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα και αναφέρθηκε στην πρόσφατη Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο της Πορτογαλίας, όπου όλοι οι εταίροι υιοθέτησαν το σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και δεσμεύτηκαν για την υλοποίησή του. Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι αναγνώρισε την ανάγκη να αποφύγουμε την περιπλοκότητα στα σχέδια για να είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους. Σχετικά με το τρίτο ζήτημα που έθιξε ο κ. Μαυρίδης, τόνισε χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να φανταστώ πώς τα σχέδια αυτά θα μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά τα επόμενα χρόνια χωρίς την έντονη συμμετοχή των εταίρων, αρχίζοντας από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό δεν είναι απλώς κάτι που ζητάμε αλλά κάτι βασικό για τα κράτη μέλη».

Listen Live