Παρ, Νοε 22, 2024

Κ. Μαυρίδης: Η ενέργεια ως αφετηρία συνεργασίας των λαών της Μεσογείου

Κ. Μαυρίδης: Η ενέργεια ως αφετηρία συνεργασίας των λαών της  Μεσογείου

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D), ως Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο, στη συνεδρία της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για την Μεσόγειο (PA-UfM).

Στη συνεδρία, στην οποία προήδρευσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής του Μαρόκου, οι προτεραιότητες ως η προέδρευσα χώρα της Συνέλευσης για την χρονιά και συζητήθηκε ο αντίκτυπος του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου στη Μεσόγειο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής:
«Ως Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο, απευθύνω ένα θερμό καλωσόρισμα στον κ. Rachid Talbi Alami, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μαρόκου και Πρόεδρο της PA-UfM καθώς και προς όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας του. Δεδομένου ότι έχει γίνει ήδη εκτενής αναφορά στα προβλήματα και τις προκλήσεις στη γειτονιά μας, την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε αυτά, αφού είναι παραδεκτά: περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, επισιτιστική κρίση, ενεργειακή κρίση και τόσα άλλα. Θα προτιμούσα να επικεντρωθώ στην εξέταση τρόπων για να βελτιώσουμε την κατάσταση και θα ξεκινήσω υπενθυμίζοντας ότι μέσω μιας ειλικρινούς ανταλλαγής απόψεων, μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινή κατανόηση για το πώς να βελτιώσουμε τη ζωή των λαών μας. Θα αναφέρω ένα καλό παράδειγμα από την ευρωπαϊκή ιστορία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την οποία σήμερα είμαστε υπερήφανοι, ξεκίνησε το 1951 ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, η οποία συνδύαζε δύο συγκεκριμένους στόχους: σοβαρό οικονομικό όφελος για τα εμπλεκόμενα μέρη (μέσω του ελέγχου της παραγωγής και τιμών) και πολιτικό όραμα για συνεργασία, σταθερότητα και ειρήνη. Πιστεύω ότι, κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει και στη Μεσόγειο με επίκεντρο την ενέργεια, η οποία μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία, με την προσδοκία για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ χωρών εντός και εκτός της ΕΕ.»

Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στο βασικό στόχο της ΕΕ για στρατηγική αυτονομία, διευκρινίζοντας ότι «ο τρόπος που στην ΕΕ αντιλαμβανόμαστε την στρατηγική αυτονομία, δεν είναι ως απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Θέλουμε να διαδραματίσουμε πιο αποτελεσματικό και καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή και όχι να απομονωθούμε, αφού παραμένουμε θερμοί υποστηρικτές της πολυμερούς συνεργασίας». Καταλήγοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε χαρακτηριστικά: «Προς τούτο, απαιτούνται για την γειτονιά μας στη Μεσόγειο, κοινά αποδεκτοί κανόνες που θα πρέπει να βασίζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στο σεβασμό βασικών θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Listen Live