Σαβ, Μαρ 2, 2024

ΠτΔ: Θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά

ΠτΔ: Θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος σήμερα στην Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το Κυπριακό και τη συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα María Ángela Holguín ως ακολούθως:

«Ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση. Οφείλω να χαιρετίσω για ακόμη μια φορά δημόσια τον διορισμό της κας Holguín. Φέρνει μια τεράστια εμπειρία από την κατάσταση πραγμάτων στην Κολομβία. Φυσικά είναι διαφορετικά τα δεδομένα στην Κύπρο, αλλά έχει μια σημαντική εμπειρία, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει.

Χαιρετίζω επίσης το γεγονός – και ήταν κάτι που διαπίστωσα και χθες βράδυ στις συζητήσεις που είχα με Ευρωπαίους ηγέτες – ότι είναι γνωστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δουλειά, για τον ρόλο της, για τις ικανότητές της.

Να σας ενημερώσω ότι και αύριο έχω συνάντηση με την κα Holguín. Μιλήσαμε χθες αργά το βράδυ και θα συναντηθούμε αύριο το μεσημέρι στη Λευκωσία ως συνέχεια των επαφών που είχε.

Από εκεί και πέρα είχα την ευκαιρία να μιλήσω και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Τρίτη στην Αθήνα με την κα Holguín, μια συνάντηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, και ελπίζω και από πλευράς Τουρκίας να υπάρξει η ίδια ανταπόκριση, δηλαδή να γίνει η συνάντηση με τον ίδιο τον κ. Ερντογάν.

Από δικής μου πλευράς, θέλω να επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Υπάρχει ένα σημαντικό κεκτημένο της διαπραγματευτικής διαδικασίας το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και ξεκινώντας από εκεί να οδηγηθούμε στην επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Listen Live