Πεμ, Απρ 18, 2024

Μ.Γιωργάλλας: "Θα αγωνιστούμε σθεναρά μέχρις εσχάτων για ότι κινδυνεύει και ότι μας ανήκει"

Μ.Γιωργάλλας: "Θα αγωνιστούμε σθεναρά μέχρις εσχάτων για ότι κινδυνεύει και ότι μας ανήκει"

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας παρέλαβε σήμερα 03 Μαρτίου 2023, από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, ο νέος Υπουργός κ. Μιχάλης Γιωργάλλας.

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου κ. Ανδρέα Λουκά, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, και στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής, ο νέος Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε τα ακόλουθα:
«Είμαι, όπως και εσείς, βαθύτατα συγκλονισμένος από την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Οι σκέψεις, οι ευχές και οι προσευχές μας είναι κοντά στις οικογένειες των θυμάτων, στους τραυματίες και όσους έχουν τραγικά χαθεί ή αναζητούνται.

Η Κύπρος, η κυβέρνησή μας και το Υπουργείο Άμυνας στέκονται συμπαραστάτες για να συνδράμουν το έργο των Ελληνικών αρχών.

Με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια από χθες κυματίζουν μεσίστιες, ως ένδειξη συμμετοχής στο πένθος της Ελλάδος.

Ο πανάγαθος θεός να δίνει δύναμη και κουράγιο στις οικογένειες των τραγικών αθώων θυμάτων και να προστατεύει την υγεία όσων η ανείπωτη τραγωδία έχει σημαδέψει το κορμί και τη ψυχή τους για πάντα.

Μέσα σ’ αυτή τη θλιβερή ατμόσφαιρα ζήτησα η εκδήλωση παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου να είναι σεμνή, λιτή και προσαρμοσμένη στη μέρα. Και ευχαριστώ τους συνεργάτες μου που το έπραξαν. Είναι με εθνική περηφάνεια και ύψιστη τιμή που αναλαμβάνω σήμερα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας. Ενός Υπουργείου εξαιρετικής σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς έχει ταχθεί από την πολιτεία να υπερασπίζεται την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Αποτελεί για εμένα τεράστια τιμή η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη να μου αναθέσει τα καθήκοντα του πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Άμυνας.

Τον ευχαριστώ και τον διαβεβαιώνω ότι θα δώσω το άπαν των δυνάμεών μου ούτως ώστε να φανώ αντάξιος των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης του.

Απ’ αυτή τη θέση θέλω πρώτα να χαιρετίσω την ηγεσία, τα στελέχη, τους συμβασιούχους και κληρωτούς οπλίτες της Εθνικής Φρουράς, τους εφέδρους και εθνοφύλακες, καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου.

Θέλω να σας υποσχεθώ ότι θα εργαστώ σκληρά και μεθοδικά, για να ισχυροποιήσουμε και να ανεβάσουμε μαζί το επίπεδο της Εθνικής Φρουράς ακόμα πιο ψηλά, με νέες ιδέες, νέες πρακτικές, με ρεαλισμό και τόλμη.

Θέλω ακόμα να απευθυνθώ στις οικογένειες των εθνοφρουρών μας και να διαβεβαιώσω τους γονείς τους ότι τα παιδιά τους θα είναι και δικά μου παιδιά.

Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης και του τεράστιου χρέους που αναλαμβάνω.

Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ ακούραστα για να ανυψώσουμε το αγωνιστικό φρόνημα και το ηθικό του λαού μας.

Στόχος μου οι συμπολίτες μας να νιώσουν απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά γιατί η ΕΦ μας είναι αξιόπιστη και ισχυρή έναντι κάθε ξένης επιβουλής.

Θέλω να μη νιώσουν ποτέ ξανά ότι είμαστε μόνοι κι ανυπεράσπιστοι στη μέση της Μεσογείου έρμαιο στις ορέξεις του απρόβλεπτου γίγαντα γείτονά μας.

Θα επιδιώξω στα θέματα της άμυνας του τόπου να δημιουργηθούν συνθήκες καθολικής συνεννόησης, απόλυτης ομοψυχίας και αδιατάρακτης εθνικής ενότητας με όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.

Στόχοι μου είναι η αποτελεσματικότητα, η ευελιξία, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη, η τίμια διαχείριση.

Η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της άμυνας και η αξιοποίηση των προκλήσεων και ευκαιριών που έχουμε ενώπιών μας.

Πάνω απ’ όλα όμως είναι η ανάγκη επαύξησης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος, του αξιόμαχου και της ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς με προμήθεια νέων σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Θα εργαστώ με προσήλωση για την ενίσχυση των αμυντικών συμφωνιών και συνεργασιών µε τρίτες χώρες και επιπλέον, στην αποτελεσματική ανταπόκριση έναντι ασύμμετρων απειλών, όπως οι παράνομες μεταναστευτικές ροές, ο κυβερνοπόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η τρομοκρατία.

Μέλημά μου θα είναι να βελτιώσουμε τις διαδικασίες ελέγχου αγοράς εξοπλιστικών συστημάτων ώστε οι πόροι που διαθέτει η πολιτεία από το υστέρημα του λαού να διατίθενται τίμια και με διαφάνεια για την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου. Προς τούτο έχω ήδη μιλήσει με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και θα συναντηθούμε το συντομότερο.

Προσεγγίζοντας αυτούς τους στόχους μας, έχουμε επίγνωση των δεδομένων. Γνωρίζουμε ότι είμαστε ένα ημικατεχόμενο ευρωπαϊκό κράτος δίπλα από την ισχυρή απρόβλεπτη Τουρκία. Γνωρίζουμε τις αδυναμίες και τις δυνάμεις μας.

Ας γνωρίζουν όμως καλά όλοι ότι θα αγωνιστούμε σθεναρά μέχρις εσχάτων για ότι κινδυνεύει και ότι μας ανήκει.

Ας γνωρίζουν ότι δεν εκχωρούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε κανένα.

Ότι πάνω από όλα για εμάς είναι η Κύπρος.

Και για την ελευθερία, την ειρήνη και την ασφάλεια της θα εργαστούμε σκληρά.

Για την κατάκτηση αυτού του στόχου σας θέλω μαζί μου συναγωνιστές.

Δηλώνω τον απόλυτο, τον ολοκληρωτικό σεβασμό μου και την αγάπη μου προς όλους σας.

Στην προσπάθεια να θωρακίσουμε την πατρίδα μας δεν περισσεύει κανένας.

Προσβλέπω στην απρόσκοπτη συνεργασία όλων σας.

Σας καλώ να εργαστούμε συντεταγμένα με αφοσίωση, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό ώστε να γνωρίσουν όλοι ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να αποκτήσει ισχυρότατη αποτρεπτική ισχύ η οποία θα είναι εργαλείο στον αγώνα μας για αποτίναξη της κατοχής και επίσης θα είναι δεδομένο που θα αποθαρρύνει οποιονδήποτε ορέγεται να βάλει την Κυπριακή Δημοκρατία σε καταστροφικές περιπέτειες.

Στην κοινή μας προσπάθεια για την προάσπιση της ελευθερίας της πατρίδας μας, ο πιο σταθερός σύμμαχος και συμπαραστάτης είναι αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα, με την οποία μας συνδέουν διαχρονικά ακατάλυτοι δεσμοί.

Εντός της ημέρας θα επικοινωνήσω με τον Έλληνα ομόλογό μου κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο για να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις επί όλων των θεμάτων και να του μεταφέρω το συγκλονισμό μου για την τραγωδία των Τεμπών.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα να διαδέχομαι στα καθήκοντα του Υπουργού Άμυνας, έναν άνθρωπο του οποίου η παρακαταθήκη στο Υπουργείο είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή.

Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για όλα όσα προσφέρατε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Θέσατε τον πήχη των απαιτήσεων πολύ ψηλά και ευελπιστώ να φανώ αντάξιος των δικών σας έργων.

Οι διεθνείς συμφωνίες, οι αμυντικές συνεργασίες και οι κοινές συνεκπαιδεύσεις με στρατούς προηγμένων κρατών αποτελούν και δική σας προσωπική επιτυχία και τούτο οφείλουμε να σας το αναγνωρίσουμε.

Επιτελέσατε το καθήκον σας στο ακέραιο και να είστε υπερήφανος για το έργο σας.

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιής με προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και κάθε επιτυχία σε ότι θα κάνετε από εδώ και πέρα.

Από σήμερα κυρίες και κύριοι ξεκινάμε. Με απόλυτο σεβασμό και αγαστή συνεργασία επιβάλλεται να εργαστούμε ακούραστα από κοινού να κτίσουμε την ισχυρή άμυνα που χρειάζεται η Κύπρος μας.

Γιατί μόνο έτσι θα δικαιώσουμε όσους πότισαν με το αίμα τους τα χώματα της.

Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε στη λευτεριά.

Αρκεί να το πιστέψουμε».

Listen Live