Πεμ, Απρ 18, 2024

Με παύση απειλεί τον Οδυσσέα ο Εισαγγελέας

Με παύση απειλεί τον Οδυσσέα ο Εισαγγελέας

Η σύγκρουση των θεσμών καλά κρατεί, με την κόντρα μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, και του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να αναζωπυρώνεται.

Αφορμή ήταν η συνέντευξη του πρώτου προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Προεκτάσεις» του ΡΙΚ. Ο κ. Σαββίδης, σχολιάζοντας τις έξι καταγγελίες που προώθησε η Ελεγκτική Υπηρεσία σε βάρος της Γενικής Εισαγγελίας στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, διερωτήθηκε αν είναι δουλειά της εν λόγω υπηρεσίας να κάνει τον ταχυδρόμο. Έστειλε, μάλιστα, σαφές μήνυμα ότι ο κ. Μιχαηλίδης δεν τηρεί εποικοδομητική στάση και πως δεν περιορίζεται στα καθήκοντα του με βάση το Σύνταγμα. Πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί αυτό, τότε τη λύση θα δώσει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Μάλιστα, έκανε λόγο και για ενδεχόμενο παύσης του Γενικού Ελεγκτή.

Αυτές οι τοποθετήσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή. Σε πρώτη φάση, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προχθές λίγο πριν από τα μεσάνυχτα απάντησε στην διαδικτυακή πλατφόρμα «Χ» (πρώην Τwitter). Αναφέρθηκε στις υποθέσεις που προώθησε η υπηρεσία του στην Ανεξάρτητη Αρχή και διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι «με τη διαβίβαση αυτή, ουδεμία κατηγορία διατυπώνουμε εναντίον οποιουδήποτε προσώπου» και πως δεν ήταν δυνατόν να αποσιωπηθούν τα όσα καταγγέλθηκαν. Στο ίδιο μήνυμα κατέληξε εκφράζοντας «τη δυσάρεστη έκπληξή μου από τις θέσεις αυτές τις οποίες θεωρώ απαράδεκτες από κάθε άποψη». Εντός της χθεσινής ημέρας ο κ. Μιχαηλίδης επανήλθε με νέες τοποθετήσεις του, αυτή τη φορά στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είπε ότι για την απαράδεκτη, όπως την χαρακτήρισε, δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα ενημερώσει άμεσα και τον Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Υπηρεσιών (INTOSAI). Συμπλήρωσε πως «είναι μια κλασσική περίπτωση άσκησης προσπάθειας εκφοβισμού εναντίον του επικεφαλής της Ελεγκτικής».

Στην προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αναφέρει ότι υπάρχει ένας δικαιολογημένος θυμός στην κοινωνία και πρόσθεσε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε την εντύπωση που έχει ο κόσμος για τους θεσμούς, κι αυτές οι συγκρούσεις, σαφώς και δεν εξυπηρετούν καθόλου. Ο κάθε θεσμός πρέπει να περιορίζεται μέσα στα αυστηρά πλαίσια που καθορίζει το Σύνταγμα. Έχουμε ένα Σύνταγμα με όλα τα κακά που έχει, το οποίο ξεκαθαρίζει πλήρως πού μπορεί να κινείται ο καθένας.

Αν η κατάσταση αυτή συνεχίσει και δημιουργείται ή επαυξάνεται το πρόβλημα, τη λύση θα τη δώσουν τα Δικαστήρια». Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Ανδρέα Κημήτρη, απάντησε ως ακολούθως: «Τώρα κάνουμε μια υποθετική συζήτηση με βάση αυτό που σας έχω πει. Αν αυτή η κατάσταση συνεχίσει, αν συνεχίσει να υπάρχει η εντύπωση ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφεύγει των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων, τότε υπάρχει τρόπος. Είτε να λυθεί βάσει του άρθρου 139, με αίτηση δική μας ή αίτηση δική του για σύγκρουση ή αμφισβήτηση αρμοδιοτήτων, είτε με τον άλλον τρόπο: Την παύση».

Ο κ. Μιχαηλίδης σχολιάζοντας ειδικότερα αυτό το σημείο στις χθεσινές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, απέρριψε τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι «έχει την ευχέρεια καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ασκεί πειθαρχικό έλεγχο» επί άλλων ανεξάρτητων αξιωματούχων και έκανε λόγο για «παντελώς απαράδεκτές» δηλώσεις. «Τις απορρίπτουμε και τις θεωρούμε ως παντελώς απαράδεκτες. Αγγίζουν τα όρια του εκφοβισμού οι ψεσινές αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα, δήθεν ισχυριζόμενος ότι έχει και τέτοια αρμοδιότητα. Έχω την άποψη ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ασκεί πειθαρχικό έλεγχο επί του Γενικού Ελεγκτή», είπε.

Πηγή: Φιλελεύθερος 

 

Listen Live