Σαβ, Νοε 23, 2024

Ερωτηματολόγιο Υποψήφιου Βουλευτή Μάριου Σταδιώτη

Ερωτηματολόγιο Υποψήφιου Βουλευτή Μάριου Σταδιώτη

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
1. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : Μάριος Σταδιώτης
2. ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Λεμεσός
3. ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: Γερμασόγεια - Λεμεσός
4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ: 1982
5. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟ/ΣΠΟΥΔΕΣ:Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Frederick το 2007 στην Διοίκηση επιχειρήσεων. Έχω εξειδικευτεί στην διοίκηση προσωπικού και στα οικονομικά.
6. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ/ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:Επαγγελματικά δραστηριοποιούμαι στον οικονομικό τομέα, ως λογιστής και ταυτόχρονα δραστηριοποιούμαι και στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης τα τελευταία 20 χρόνια.
7. ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΕΡΧΕΣΤΕ: ΔΗΚΟ
8. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ: Είμαι ένας έντονα πολιτικοποιημένος νέος, διατελώντας με επιτυχία πρόεδρος των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Frederick, σε 3 νικηφόρες εκλογικές διαδικασίες.

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1. Γιατί κατέρχεστε ως υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;
Με την πρόταση του Πρόεδρου του κόμματος, κου Νικόλα Παπαδόπουλου, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα τιμητική για μένα, για να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, έθεσα ως βασικό στόχο της υποψηφιότητας μου τη σημαντικότητα της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά. Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στις εκλογικές διαδικασίες. Είτε μέσα από το εκλέγειν είτε μέσα από το εκλέγεσθε. Εμένα, μου δίδεται η ευκαιρία να προσφέρω στην κοινωνία μέσα από την συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ και αυτό κάνω.

2. Για ποιους λόγους έχετε κατατάξει την υποψηφιότητα σας στο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα;
Στη ζωή μου υπήρξα πάντοτε δημοκρατικός και ουδέποτε ακραίος. Δεν είχα ιδεολογικές αγκυλώσεις και είμαι πάντα έτοιμος να αναθεωρήσω την άποψη μου όταν έχω μπροστά μου δεδομένα και επιχειρήματα που με επιβεβαιώνουν για την ανάγκη αναθεώρησης και εξέλιξης των θέσεων μου. Επίσης οι θέσεις μου όσον αφορά το Κυπριακό ήταν πολύ συγκεκριμένες αφού σε καμία περίπτωση δε μπορώ να ανάγω την αδικία σε δίκαιο και την όποια καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολιτική ανάγκη όταν μάλιστα αυτή είναι κατάφορη σε βάρος της πλειοψηφίας. Ένα άλλο πολύ σημαντικός λόγος είναι οι θέσεις μου όσον αφορά την οικονομία συνάδονται απόλυτα με το ΔΗΚΟ.

3. Ποιο είναι το όραμα σας
α) για την πατρίδα
Επανένωση της πατρίδας μου, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα. Πολιτική ισότητα και χωρίς βέτο. Θα ήθελα να δω τους πολίτες της Κύπρου να ζουν ειρηνικά, χωρίς αντιπαλότητες και χωρίς ακραίες συμπεριφορές.
β) για την πόλη σας
Θέλω η ανάπτυξη της Λεμεσού να επεκταθεί και στην ύπαιθρο, ώστε μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική να μπορεί να καταστεί ένας σημαντικός πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόοδο και την ευημερία του νησιού μας.
Η Λεμεσός, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες θα πρέπει να γίνει και πάλι ένας από τους οικονομικούς πνεύμονες της Κύπρου.
Όραμά μου, να δω τη Λεμεσό μια ενεργειακά ανεξάρτητη πόλη. Θα ήταν ευχής έργον να επενδύαμε στην Πράσινη Ανάπτυξη. η οποία θα μείωνε σημαντικά το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την αξιοποίηση του δυναμικού σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του θαλάσσιου μας χώρου, την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, την ανάπτυξη προσβάσιμων σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και πολλά ακόμα.
Παράλληλα, μαζί με την πράσινη ανάπτυξη πρέπει να τρέξουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα, περισσότερα πάρκα, πρέπει να αναβαθμιστούν τα σχολεία ή ακόμα και να χτιστούν σύγχρονα σχολεία σε περιοχές της Λεμεσού που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Πρέπει επιτέλους να φτιάξουμε τους δρόμους μας, που βρίσκονται σε μαύρο χάλι.
και
γ) για την κοινωνία
Αν θέλουμε να αλλάξουμε ουσιαστικά προς το καλύτερο την κοινωνία μας, δεν έχουμε παρά να επενδύσουμε στην παιδεία εκείνη που θα διαμορφώσει πιο ενσυνείδητους ανθρώπους.
Ανθρώπους που θα έχουν πιο δομημένες προσωπικότητες, ανθρώπους που θα τους έχουν δοθεί τα εργαλεία της κριτικής και ελεύθερης σκέψης, ανθρώπους που θα διαπνέονται από ανθρωπιστικά ιδεώδη, ανθρώπους που θα μπορούν να λύνουν τα προβλήματα τους, προσωπικά και κοινωνικά.

4. Ποιοι θα είναι οι στόχοι σας αν εκλεγείτε ως βουλευτής;
Σε ότι αφορά τους δικούς μου προσωπικούς στόχους, το πρώτο που θα επιδιώξω είναι να πράξω τα δέοντα για το καλό των δημοτών της Λεμεσού και της επαρχίας. Παράλληλα, στόχος είναι και η καλυτέρευση της ζωής όλων των πολιτών με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά η οποία θα σηκώσει το βάρος των επόμενων χρόνων σε όλους τους τομείς της ζωής. Πρώτιστος στόχος όμως είναι να καταπολεμήσω τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

5. Με ποιους τρόπους και μεθόδους θεωρείτε ότι θα ανταποκριθείτε στα καθήκοντα σας ως βουλευτής….
Καταρχήν για να μπορείς να λύσεις οποιοδήποτε πρόβλημα, πρέπει πρώτα να ακούσεις, να δεις το πρόβλημα. Γι’ αυτό σκοπεύω να ανοίξω ένα συνεχή και συστηματικό δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες της Λεμεσού, να πιάνω τον παλμό της καθημερινότητας, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και των αναγκών τους. Στη συνέχεια θα αγωνίζομαι για την προώθηση αυτών των ζητημάτων μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία θα ανήκω.

6. Συμφωνείτε με την άποψη ότι ο βουλευτής δεν πρέπει να ασχολείται με άλλο επάγγελμα/ενασχόληση για να είναι αφοσιωμένος στα βουλευτικά του καθήκοντα;
Η ενασχόληση με τα κοινά απαιτεί χρόνο για έρευνα, μελέτη, εισήγηση και κατάθεση θέσεων και απόψεων οι οποίες δεν θα είναι προς κατανάλωση αλλά ουσιαστικές, στοχευμένες και αποτελεσματικές. Έχοντας αυτό κατά νου το θεωρώ δύσκολο έως και ακατόρθωτο το να παραμένεις προσηλωμένος στο έργο για το οποίο σε επέλεξε ο λαός να επιτελείς και ταυτόχρονα να εργάζεσαι σε μια άλλη, πλήρης απασχόλησης, εργασία.

Β. ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ:
1. Ποια είναι η άποψη και οι θέσεις σας για την επικείμενη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό;
Η ξεκάθαρη πρόθεση της Τουρκίας για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, σε συνδυασμό με τη σκιά των φημολογιών που βαραίνουν τον Νίκο Αναστασιάδη, ότι έθεσε στο πρόσφατο παρελθόν την ιδέα των δύο κρατών, μου προκαλούν έντονη ανησυχία ενόψει της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Στην επικείμενη Πενταμερή, ο ΓΓ των ΗΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στην Τουρκία να θέσει στο τραπέζι οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σε περίπτωση που η Τουρκία βάλει στο τραπέζι λύση δύο κρατών, το επικρατέστερο σενάριο που υπάρχει είναι ο ΟΗΕ να καλέσει τις δύο πλευρές να βρουν συμβιβαστική λύση, με πιθανή την κατάληξη σε πρόταση συνομοσπονδίας. Μια λύση την οποία δεν πρόκειται να αποδεχθεί ο λαός μας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε κατάρρευση της διαδικασίας και σε ένα νέο αδιέξοδο.

2. Θεωρείτε ότι η ΔΔΟ είναι η μοναδική προοπτική λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα;
Μα αυτό υπαγορεύουν όλα τα ψηφίσματα των Η.Ε και αυτό αποδέχτηκε και η Κυπριακή Κυβέρνηση μετά το βίαιο διαχωρισμό του νησιού το 1974 ως αποτέλεσμα της Τουρκικής εισβολής. Γιια μένα προσωπικά η ΔΔΟ είναι ο καλύτερος συμβιβασμός που μπορεί να υπάρξει.

3. Συμφωνείτε με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε σχέση με το εθνικό θέμα; Σε ποια σημεία διαφωνείτε; Δώστε τις δικές σας εισηγήσεις.
Η τακτική της παρούσας κυβέρνησης στο κυπριακό μας προκαλεί έντονη ανησυχία γιατί οδηγεί σε λύση συνομοσπονδίας δύο κρατών. Η δική μας θέση είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για το σχεδιασμό μιας Νέας Στρατηγικής που να διαφυλάσσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού. Μιας στρατηγικής η οποία θα στοχεύει σε μια αναβαθμισμένη εθνική φρουρά, στη προώθηση του ενεργειακού προγράμματος, στην αποτελεσματική αξιοποίηση της ΕΕ με πρόκληση πραγματικού οικονομικού, πολιτικού και διπλωματικού κόστους στην Τουρκία, προκειμένου να εξαναγκασθεί να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της που εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού. Ζητούμε το σχεδιασμό μιας Νέας Στρατηγικής που θα αναγεννά ελπίδα, θα αναστηλώνει το ηθικό και την αξιοπρέπεια όλων των Κυπριών πολιτών αλλά και πάνω από όλα θα ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας και της σταθερότητας στο νησί μας.

4. Ποιες θεωρείτε ως προτεραιότητες σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού;
Ότι η μορφή της λύσης πρέπει να αφορά ένα ενιαίο κράτος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, στην βάση της ομοσπονδίας με σωστό όμως περιεχόμενο και πως η λύση πρέπει να βασίζεται στη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε λύση Συνομοσπονδίας δυο κρατών συγκεκαλυμμένη ή μη.

5. Ποια η άποψη σας για την πολιτική ισότητα;
Η «πολιτική ισότητα» που εμείς αποδεχόμαστε είναι η πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών (1992), χωρίς βέτο, χωρίς «μία θετική ψήφο», χωρίς «αριθμητική ισότητα».

6. Επιλέξετε τη μορφή λύσης που προτιμάτε στο εθνικό μας πρόβλημα:
Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα ένα Ενιαίο Κράτος, αλλά δυστυχώς στη θέση που μας έφεραν κάποιοι, η Δ.Δ.Ο. είναι ο καλύτερος συμβιβασμός.

Γ. ΔΙΑΦΘΟΡΑ/ΔΙΑΠΛΟΚΗ/ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ
1. Ποιους θεωρείτε ως κύριους λόγους για την επικρατούσα κατάσταση διαφθοράς στη χώρα μας;
Η ανοχή, η συγκάλυψη, η ατιμωρησία, η διαπλοκή συμφερόντων, η επίθεση σε ανεξάρτητες Αρχές και η παρεμπόδιση των αρμοδίων θεσμών να ασκήσουν αποτελεσματικά τον ελεγκτικό τους ρόλο.

2. Μπορείτε να κατανέμετε ευθύνες σε άτομα-αξιωματούχους του κράτους ή θεσμούς για το σημερινό κατάντημα στη χώρα μας;
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία κρατά το πηδάλιο αυτού του κράτους εδώ και 8 χρόνια, φέρει ακεραία την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στον τόπο. Είναι αυτή η κυβέρνηση που εξέδιδε διαβατήρια παράνομα και παράτυπα, είναι αυτή η κυβέρνηση που παρεμποδίζει την Ελεγκτική Υπηρεσία να ασκήσει έλεγχο στους φακέλους των πολιτογραφήσεων, είναι αυτή η κυβέρνηση που όρισε αμέτρητες ερευνητικές επιτροπές με πορίσματα χωρίς ενόχους, είναι αυτή η κυβέρνηση της οποίας στελέχη επανειλημμένα βρέθηκαν εκτεθειμένα σε υποθέσεις σύγκρουσης συμφερόντων.
Είναι η σημερινή κυβέρνηση που έπαιρνε τις λανθασμένες αποφάσεις με τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων και κάποιων άλλων να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
Λόγω της κυβέρνησης Αναστασιάδη βρισκόμαστε σε δυσμενή θέση όσων αφορά τη πενταμερή το κυπριακό.

3. Καταγράψετε συνοπτικά τα μέτρα που εισηγείστε για την αντιμετώπιση της διαφθοράς/διαπλοκής;
Το ΔΗΚΟ, το κόμμα με το οποίο κατέρχομαι ως υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, έχει καταθέσει 11 προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, οι οποίες με καλύπτουν απόλυτα:
1. Παροχή ανεμπόδιστης πρόσβασης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε έγγραφα και στοιχεία κάθε υπόθεσης που επιθυμεί να διερευνήσει.
2. Θέσπιση ασυμβίβαστου διορισμού πρώην υπουργών, βουλευτών ή δημάρχων στις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
3. Δημιουργία πραγματικά Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, η οποία ΔΕΝ θα διορίζεται από την κυβέρνηση αλλά θα εγκρίνεται από τη Βουλή.
4. Δημιουργία ειδικού Συμβουλευτικού Σώματος για την Πάταξη της Διαφθοράς που θα απαρτίζεται από ειδικούς και το οποίο θα καταρτίσει Κώδικα Δεοντολογίας για κρατικούς αξιωματούχους και Βουλευτές.
5. Ετήσιος έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων της εκτελεστικής εξουσίας, ανώτερων κρατικών, ανεξάρτητων αξιωματούχων, ανώτερων δημοσίων λειτουργών και δημάρχων, από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο, ώστε να διαπιστώνεται εάν τα περιουσιακά τους στοιχεία δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους.
6. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ελέγχου του Πόθεν Έσχες των Βουλευτών για να γίνεται πραγματικός έλεγχος.
7. Άμεση προώθηση της νομοθεσίας των πληροφοριοδοτών (whistleblowers).
8. Διορισμός μη-εκτελεστικών διοικητικών συμβούλων στα συμβούλια ημικρατικών οργανισμών που θα έχουν καθήκον να ελέγχουν το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο διορισμός τους θα γίνεται από κατάλογο που δεν θα καταρτίζει η Κυβέρνηση αλλά επαγγελματικές ομάδες.
9. Άμεση και σε πραγματικό χρόνο δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν ή/και σχετίζονται ή/και ωφελούν, άμεσα ή έμμεσα, τον Προέδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και μέλη της οικογένειας τους.
10. Άμεση και αναδρομική δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου των τελευταίων 7 ετών που αφορούσαν ή/και σχετίζονταν ή/και έχουν ωφελήσει, άμεσα ή έμμεσα, τον Προέδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και μέλη της οικογένειας τους.
11. Δημιουργία Καταλόγου Τμημάτων Εναλλαξιμότητας στη δημόσια υπηρεσία, ο οποίος θα περιλαμβάνει τμήματα και υπηρεσίες του κράτους στα οποία δεν θα επιτρέπεται η συνεχής υπηρεσία ανώτατων λειτουργών για περισσότερο από 3 χρόνια.

4. Εάν εκλεγείτε βουλευτής, πως σχεδιάζετε να συμβάλετε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς;
Πέραν από τις τεράστιες θεσμικές ευθύνες που υπάρχουν για την κατάσταση με τη διαφθορά, πιστεύω ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Είτε είσαι ένας απλός πολίτης, είτε φορέας ή οργανωμένο σύνολο, μπορεί να συμβάλλεις στην ανάπτυξη ή συντήρηση φαινομένων διαφθοράς, είτε με την ανοχή ή τη σιωπή σου ή ακόμη και στην προσπάθεια σου να πετύχεις τους επιδιωκόμενους στόχους σου. Γι’ αυτό, σε ατομικό επίπεδο προτίθεμαι να οικοδομήσω μια έντιμη σχέση με τους συμπολίτες μου, μία σχέση η οποία θα στηρίζεται στην ειλικρίνεια και όχι σε υποσχέσεις που δεν μπορούν να εκπληρωθούν.

5. Ποια μέτρα εισηγείστε για την καταπολέμηση της αναξιοκρατίας;
Η θεσμοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων αξιολογήσεις τόσον όσον αφορά προσλήψεις και προαγωγές στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα από ανεξάρτητους οίκους αξιολογήσεις.
Στην ενίσχυση ανοικτών διαδικασιών προσφοριοδότησης όταν αυτές αφορούν έργα δημοσίου συμφέροντος και στην επιβολή αυστηρότερων ποινών όταν τα έργα καθυστερούν στην υλοποίηση ή όταν ξεφεύγουν του αρχικού προϋπολογισμού και της αρχικής καταχωρημένης προσφοράς.
Στη μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα παροχής υπηρεσιών όπως ιατρικές, πρόνοιας και ευημερίας και άλλες υπηρεσίες έτσι ώστε κανένας πολίτης να μη χρειάζεται οποιαδήποτε παρέμβαση προκείμενου να εξυπηρετηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και σε περίπτωση καθυστέρησης αυτή να πρέπει να δικαιολογηθεί επαρκώς από τους λειτουργούς των καθ’ ύλην αρμόδιων τμημάτων.
Η ψηφιοποιήση των διαδικασιών που αφορούν τις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καινοτόμο μέτρο περιορισμού και πάταξης της αναξιοκρατίας.

6. Θεωρείτε ότι η Βουλή (και βουλευτές) έχουν ευθύνες για την επικρατούσα διαφθορά;
Θεωρώ ότι δεν είναι ο θεσμός που νοσεί αλλά τα άτομα. Τα πρόσφατα σκάνδαλα στα οποία έχουν εμπλακεί κάποιοι με ίδιον όφελος έπληξαν ανεπανόρθωτα το θεσμό ο οποίος καλείται σήμερα ενώπιον των πολιτών να πείσει για τις πραγματικές και αληθινές του προθέσεις. Για αυτό και το διακύβευμα της νέας βουλής είναι να αποκαταστήσει το κύρος της απέναντι στη κοινωνία των πολίτων.

7. Ποιες απόψεις έχετε για τα Μ.Ε..Δ των ΠΕΠ. Ποιες οι θέσεις σας για την λίστα Γιωρκάτζη;
Σε καμία περίπτωση δεν είμαι υπερ της οποιασδήποτε μορφής πολιτικού κανιβαλισμού, η τυχαία ανάρτηση ονομάτων χωρίς προηγουμένως να έχει ελεγχθεί κατά ποσόν στο άτομο αυτό έχουν όντως δοθεί παράνομες απαλλαγές χρεών ή άλλες τραπεζικές διευκολύνσεις στις οποίες δεν έχει πρόσβαση ο οποιασδήποτε άλλος πολίτης. Αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και διασταύρωση τότε τα δημόσια πρόσωπα τα οποία έχουν παρανομήσει να βρεθούν υπόλογα απέναντι στην κοινωνία των πολιτών αλλά και με τη δικαιοσύνη αν αυτό χρειαστεί.

8. Ποιες είναι οι απόψεις σας για τις πολιτογραφήσεις και τα διαβατήρια που παραχωρήθηκαν σε αλλοδαπούς/υπηκόους τρίτων χωρών;
Όσον αφορά το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων επιτρέψτε μου να πω ότι ως ιδέα και ως πρόγραμμα δε με βρίσκει εναντίον. Αυτό που δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο όμως είναι η εκμετάλλευση του προγράμματος από λογής επιτήδειους. Δηλαδή, το φαγοπότι που έγινε από συγκεκριμένους κυβερνητικούς κύκλους και την ζημιά να καλείται για άλλη μια φορά να την πληρώσει ο Κύπριος πολίτης. Και για μένα προσωπικά η ζημιά δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ηθική. Για άλλη μια φορά, κλονίστηκε η πίστη του κόσμου προς την πολιτική γενικότερα και αυτό είναι πολύ λυπηρό.

Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρακαλείσθε όπως καταθέσετε πολύ συνοπτικά τις θέσεις και τις απόψεις σας για τα πιο κάτω θέματα κοινωνικού χαρακτήρα:
1. Όραμα Παιδείας: εκσυγχρονιστική, ανθρωποκεντρική με τρόπο που να ενισχύει τις δεξιότητες των μαθητών και όχι να παραμένει στεγνή στοχεύοντας απλά στη βαθμολογήσει

2. Επέτειος ενωτικού δημοψηφίσματος: η διαγραφή και η παραχάραξη της ιστορίας ενός λάου τον οδηγεί σε ένα μέλλον κενό και χωρίς στόχους. Η ιστορία πρέπει να χρησιμοποιείται με τρόπο που να μας εκπαιδεύει στο να γινόμαστε σοφότεροι και να σχεδιάζουμε σε σωστές βάσεις το αύριο.

3. Ο ρόλος και η αποστολή της εκκλησίας στην πολιτεία: η εκκλησία της Κύπρου υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην σύγχρονη ιστορία μας οπότε και ο συμβουλευτικός της ρόλος παραμένει σημαντικός. Αυτό όμως που την κάνει ακόμα πιο σημαντική και απαραίτητη είναι η συνέχιση του πνευματικού της ρόλου έτσι ώστε να αποτελεί ασπίδα και καταφύγιο για όλους του πιστούς της.

4. Μεταναστευτικό και μέτρα αντιμετώπισης: μείζων πανευρωπαϊκό θέμα. Η Κύπρος ως νησί και μάλιστα πλησίον εμπόλεμων ζωνών καλείται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση δυσανάλογη του μεγέθους της για το σκοπό αυτό πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε χρήση όλων των νόμιμων ευρωπαϊκών εργαλείων και δικαιωμάτων μας προκειμένου να παρέχουμε αφενός βοήθεια στους πληγέντες αλλά ταυτόχρονά να μπορούμε να έχουμε έλεγχο της εισόδου μεταναστών στη χώρα μας.

5. Δημογραφικό: αναγκαιότητα παροχής κινήτρων σε νεαρά ζευγάρια προκειμένου η τεκνοποίηση να μη θεωρείται ως οικονομικό βάρος ή μια επιπλέον δυσκολία στους ήδη βεβαρημένους ρυθμούς της σύγχρονης πραγματικότητας πχ επιδότηση φροντίδας παιδιών σε οικογένειες με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, επέκταση ωραρίου δημόσιων και δημοτικών κέντρων απασχόλησης.

6. Απασχόληση αλλοδαπών: εκεί όπου προνοεί και προβλέπει η νομοθεσία. Με ρύθμιση μάλιστα όπου το ποσοστό παροχής άδειων εργασίας σε αλλοδαπούς να είναι αναλογική του ποσοστού ανεργίας.

7. Σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών: μια αναγκαία νομοθετική ρύθμιση στα πλαίσια πάντα του σεβασμού στο σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου.
8. Το επίπεδο δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ στην Κύπρο: ενίσχυση της διερευνητικής και ελεύθερης δημοσιογραφίας.

9. Ποιες είναι οι απόψεις σας για την σύγκρουση των θεσμικών οργάνων στη χώρα: γενικά αρχή της δημοκρατίας είναι πολυφωνία και η ελεύθερη τοποθέτηση. Αυτό όμως που επείγει είναι η αναβάθμιση και ποιότητα του πολιτικού λόγου έτσι ώστε αυτός να στηρίζεται στην επιχειρηματολογία και στην προάσπιση του κοινού συμφέροντος και όχι σε μια κενή λασπολογία για σκοπό εντυπώσεων και εσωτερική κατανάλωσης.

Listen Live