Η έκδοση της επετειακής σειράς γραμματοσήμων για τα διακοσιοστή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης ήταν στις προτεραιότητες της Πολιτείας, η οποία προσάρμοσε το πρόγραμμα των εορτασμών των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, Πρόδρομος Προδρόμου.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση με της επετειακής σειράς εταιρικών γραμματοσήμων για τα 200χρονα από την Ελληνική Επανάσταση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «μια από τις προτεραιότητές μας ήταν να προχωρήσουμε σε έκδοση μιας επετειακής σειράς γραμματοσήμων, αφού το γραμματόσημο είναι μια από τις πιο άμεσες εκφράσεις της κρατικής υπόστασης, ένας από τους τρόπους που γίνεται αμέσως αισθητή η παρουσία και το κύρος του κράτους μας όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και διεθνώς».
«Ο Εορτασμός της Εθνικής Επετείου αποτελεί μια ευκαιρία για εθνική αυτογνωσία και συνειδητοποίηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης σε θέματα που αφορούν τόσο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 όσο και στους αγώνες της Κύπρου για την κατάκτηση της ελευθερίας και την προάσπιση των ιδανικών της ειρήνης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ανεξαρτησίας», είπε.
Σημείωσε ακόμη ότι «ο Εορτασμός των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία στην Κύπρο αναδεικνύει, πέρα από την πνευματική διάσταση και συμβολή της Κύπρου στον πανελλήνιο ξεσηκωμό, τη μεγάλη ανάπτυξη που επιτεύχθηκε στη μεγαλόνησό μας τα 200 αυτά χρόνια, παρά τις ποικίλες εθνικές περιπέτειες και αντιξοότητες, ώστε να καταλήξει στη σημερινή δυναμική ευρωπαϊκή χώρα που αποτελεί την Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο ΥΠΠΑΝ αναγνώριζε μεν ότι «στις μέρες μας η συμβατική έντυπη αλληλογραφία να έχει περιοριστεί σε σχέση με άλλες εποχές», για προσθέσει ωστόσο ότι «το γραμματόσημο, εκτός από τη βασική λειτουργία που επιτελεί, αποτελεί πάντοτε έναν πρόσφορο τρόπο και μέσο επικοινωνίας».
«Το γραμματόσημο ταξιδεύει, μεταφέρει τα μηνύματα, βρίσκεται σε θέα πολλών ματιών. Στην παρούσα περίπτωση δίνει το μήνυμα της επετείου και για την Κύπρο μας, την ευρωπαϊκή σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις επιβουλές και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει», πρόσθεσε.
Όπως είπε, τα γραμματόσημα απεικονίζουν:
- Τη θρυλική μορφή του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, που με το μαρτύριό του σφράγισε με φόρο ζωής την ενότητα και την κοινή μοίρα του Κυπριακού με τον καθόλου Ελληνισμό.
- Την εμβληματική μορφή του αγωνιστή Ιωάννη Σταυριανού από τη Λόφου που πολέμησε στην Επανάσταση και αποστρατεύτηκε με βαθμό Ταγματάρχη.
- Το λάβαρο με το οποίο πολέμησαν οι Κύπριοι αγωνιστές και φέρει την επιγραφή «ΣΗΜΕΑ ΕΛΗΝΗΚΙ ΠΑΤΡΗΣ ΚHΠΡΟΥ». Η σημαία φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών και αντίγραφό της είχε την ευγενική καλοσύνη να μου παραδώσει ο Πρέσβης της Ελλάδος. Ένα τέτοιο αντίγραφο έχει αποσταλεί σε όλα τα σχολεία μας. Χάρηκα σήμερα που στον εορτασμό του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας άκουσα να απαγγέλλεται από μαθήτρια το ποίημα του Κώστα Βασιλείου γι’ αυτή την κυπριακή σημαία της ελληνικής ελευθερίας.
- Το Μαυσωλείο στον περίβολο του Ιερού Ναού Φανερωμένης όπου έγινε η μετακομιδή των λειψάνων των μαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 9 Ιουλίου 1930, στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έγιναν στην περίοδο πριν από τα Οχτωβριανά.
- Τον υπόγειο χώρο κάτω από το Παγκύπριο Γυμνάσιο όπου υπήρξε σήραγγα που ένωνε την Ελληνική Σχολή, τότε, με την Παλαιά Αρχιεπισκοπή.