Σαβ, Μάι 4, 2024

Το Διαπιστευμένο Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου πραγματοποιεί την πρώτη του Δραστηριότητα Σκιώδους Εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1

Το Διαπιστευμένο Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου πραγματοποιεί την πρώτη του Δραστηριότητα Σκιώδους Εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1

• Διαπίστευση Erasmus ΚΑ1 (2023-2027)

Το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου έχει εγκριθεί για τη Διαπίστευση Erasmus, με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2023 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2027. Η Διαπίστευση Erasmus είναι ένα εργαλείο πιστοποίησης των οργανισμών Σχολικής Εκπαίδευσης, που αποδεικνύουν μέσω της αίτησής τους, ότι έχουν την πρόθεση να συμμετάσχουν σε ποιοτικές διασυνοριακές κινητικότητες στα πλαίσια της Βασικής Δράσης 1, του νέου Προγράμματος Εrasmus (2021-2027). Η Διαπίστευση Erasmus δίνει την ευκαιρία στους οργανισμούς και τα σχολεία να λαμβάνουν τακτικά χρηματοδότηση για δραστηριότητες κινητικότητας για όλη την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Προτεραιότητες Προγράμματος Erasmus+
o Ένταξη και πολυμορφία
o Ψηφιακός μετασχηματισμός
o Περιβάλλον και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
o Συμμετοχή στο δημοκρατικό βίο, κοινές αξίες και συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Στόχοι Διαπίστευσης Erasmus+
Η διαπίστευση Erasmus λειτουργεί υποστηρικτικά στους φορείς που επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν και έχει τους ίδιους στόχους που έχει το πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, με τη διαπίστευση Erasmus επιδιώκεται:
- Η ενίσχυση της προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης των νέων με δραστηριότητες μη τυπικής και άτυπης μαθησιακής κινητικότητας.
- Η υποστήριξη της ενεργού συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική ζωή.
- Η προώθηση της ποιοτικής εργασίας για νέους με την καλλιέργεια ικανοτήτων σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται, στον τομέα και την υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης, όσων εργάζονται με και για τους νέους.
- Η υποστήριξη εννοιών όπως ένταξη και πολυμορφία, διαπολιτισμικός διάλογος, αλληλεγγύη, ίσες ευκαιρίες και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νέους στην Ευρώπη.

Το Στ’ Δημοτικό σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) ταξιδεύει στο όμορφο Wissen της Γερμανίας
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1, στο οποίο συμμετέχει το Στ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε για φέτος η πρώτη κινητικότητα σκιώδους εργασίας. Η εκπαιδευτικός Στάλω Βασιλείου επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο Franziskus – Grundschule (www.fgwissen.de) στην πανέμορφη πόλη Wissen της Γερμανίας, από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023. Η επίσκεψη αποτελεί μέρος της συνεχούς προσπάθειας για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και στοχεύει στη βελτίωση των διδακτικών πρακτικών προς όφελος των παιδιών.

Η κινητικότητα αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για την εκπαιδευτικό, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά σε κινητικότητα σκιώδους εργασίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η εκπαιδευτικός του σχολείου μας παρακολούθησε διάφορα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος σε διάφορες τάξεις του Franziskus – Grundschule. Παράλληλα της δόθηκε η ευκαιρία να διδάξει το μάθημα των Αγγλικών στις Ε’ και Στ’ τάξεις του Franziskus – Grundschule.

Το σχολείο Franziskus – Grundschule είναι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο με 410 παιδιά, τα περισσότερα με μεταναστευτική βιογραφία. Το σχολείο φιλοξενεί παιδιά από Ουκρανία, Ρωσία, Ελλάδα, Συρία, Τουρκία και Πολωνία. Όλο το προσωπικό του σχολείου αγκαλιάζει με αγάπη τα παιδιά αυτά και τους παρέχει τις ευκαιρίες έτσι ώστε να ενσωματωθούν ταχύτατα στη μαθησιακή διαδικασία. Στόχος είναι να ενσωματωθούν τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία διατηρώντας παράλληλα την δική τους κουλτούρα. Στις τάξεις εφαρμόζεται εκτεταμένα η διαφοροποίηση εργασίας για να παρέχεται σε όλα τα παιδιά η ευκαιρία ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της μαθησιακής διαδικασίας και να πετύχουν τους μαθησιακούς στόχους. Ως γνωστό, η προώθηση της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, ως διδακτικής πρακτικής στην τάξη, αποτελεί διαχρονική επιδίωξη στη δημοτική εκπαίδευση της Κύπρου.

Στα πλαίσια της επίσκεψης, η εκπαιδευτικός του Σχολείου μας μοιράστηκε διάφορες τεχνικές ενσωμάτωσης παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία. Παράλληλα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη και έθιμα του τόπου και ν’ απολαύσει τη φυσική ομορφιά της πόλης Wissen. Η εβδομάδα Σκιώδους Εργασίας κύλησε πολύ όμορφα δημιουργώντας τις καλύτερες εντυπώσεις στην εκπαιδευτικό, Στάλω Βασιλείου, η οποία εμπλούτισε τις γνώσεις και τις εμπειρίες της, σχετικά με την ομαλή ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία.

Των
Στάλω Βασιλείου, 
Εκπαιδευτικός
Αγγέλας Χριστάκη Φιλίππου,
Συντονίστριας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ KA1 & KA2

Listen Live