Από το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου
Μια μοναδική εμπειρία εκπαιδευτικής κινητικότητας είχε πρόσφατα την ευκαιρία να ζήσει εκπαιδευτικός του Διαπιστευμένου Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου, η Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό σεμινάριο με τίτλο «Structured Educational Visit to Schools & Training Seminars in Iceland». Το εκπαιδευτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ και προσφέρθηκε από τον Οργανισμό English Matters, διεξάχθηκε στην Ισλανδία, στη «Χώρα της Φωτιάς και του Πάγου», μια χώρα που, πέρα από το εντυπωσιακό φυσικό της τοπίο, ξεχωρίζει και για το υψηλό επίπεδο του εκπαιδευτικού της συστήματος.
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού. Μέσα από δράσεις, όπως η εν λόγω κινητικότητα, δίνεται η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές με συναδέλφους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με άλλα λόγια, η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί την ενεργή συμμετοχή του Σχολείου στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της εκπαίδευσης. Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους δράσεις δεν ενισχύει μόνο τις προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες των συμμετεχόντων/ουσών, αλλά συμβάλλει και στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις χώρες προέλευσης.
Το στοχευμένο, επταήμερο σεμινάριο απευθυνόταν σε όσους/ες επιθυμούσαν να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα και τον πολιτισμό της Ισλανδίας, μέσα από έναν συνδυασμό παιδαγωγικών επισκέψεων σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σεμιναρίων, επιτόπιων δράσεων τύπου «Contexts4Content» και εργαστηρίων.
Πιο συγκεκριμένα, το σεμινάριο περιλάμβανε βασικές δραστηριότητες, όπως:
Παιδαγωγικές επισκέψεις σε σχολεία για τη γνωριμία με την εκπαιδευτική οργάνωση και τη διαχείριση της μάθησης.
Σεμινάρια και εργαστήρια για τη διερεύνηση επιμέρους πτυχών του εκπαιδευτικού συστήματος και του πολιτισμού της Ισλανδίας.
Επαγγελματικές και πολιτιστικές συζητήσεις που καταλήγουν σε παρουσίαση των αποκτηθεισών γνώσεων.
Επιτόπια έργα «Contexts4Content» σε περιοχές φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στόχος ήταν η ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού που θα βοηθήσει τους μαθητές/τριες να επιτύχουν τους μαθησιακούς τους στόχους και να γνωρίσουν τον κοινωνικοπολιτιστικό πλούτο της Ευρώπης.
Στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η:
Εξοικείωση με βασικές πτυχές του ισλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Γνωριμία με παραδείγματα διδακτικών πρακτικών στα σχολεία της Ισλανδίας.
Συμμετοχή σε σεμινάρια και εργαστήρια με θεματολογία σχετική με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό της ισλανδικής κοινωνίας.
Συμμετοχή σε επιτόπιες δράσεις «Contexts4Content» σε τόπους φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την υποστήριξη της δημιουργίας διδακτικού υλικού.
Προώθηση της Ευρωπαϊκής
Διάστασης στην Εκπαίδευση μεταξύ των συμμετεχόντων/ουσών και των σχολείων τους.
Το 7ήμερο σεμινάριο στο ισλανδικό νησί πρόσφερε στους/στις συμμετέχοντες/ουσες την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντικότητα της χώρας και των ανθρώπων της από την πρώτη κιόλας στιγμή που έφτασαν στη χώρα. Οι ημέρες που πέρασαν σε πλήρη επαφή με την τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό, σε συνδυασμό με τις παιδαγωγικές επισκέψεις σε σχολεία, πρόσφεραν σε βάθος κατανόηση του ισλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Μέσα από αυτές τις επισκέψεις, αποκτήθηκε άμεση γνώση του ισλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος, των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας που εφαρμόζονται και την εκπαιδευτική οργάνωσης των σχολικών μονάδων. Οι συμμετέχοντες/ουσες συνομίλησαν με τους Ισλανδούς εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων που επισκέφτηκαν και γνώρισαν εκ των έσω το εκπαιδευτικό μοντέλο της χώρας, καθώς επίσης μοιράστηκαν εμπειρίες και ιδέες τους με συναδέλφους από τα άλλα σχολεία της Ευρώπης.
Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι η ισλανδική εκπαιδευτική προσέγγιση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ομαδοσυνεργατική μάθηση, στην ενίσχυση της αυτονομίας των μαθητών/τριών και στη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη διδασκαλία, η εξατομικευμένη προσέγγιση στις μαθησιακές ανάγκες κάθε μαθητή/τριας και η ισχυρή υποστήριξη της συμπερίληψης στο σχολικό περιβάλλον.
Προσθετικά, μέσα από τη συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια και workshops που προσφέρθηκαν από το English Matters, οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να εντρυφήσουν σε σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, να γνωρίσουν στρατηγικές διαχείρισης τάξης και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και να ενισχύσουν τις διαπολιτισμικές τους ικανότητες. Ο τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύονται οι μαθητές/τριες στην Ισλανδία λειτούργησε ως παράθυρο σε μια βαθύτερη θεώρηση της κοινωνίας της. Αυτό οδήγησε και σε αναστοχασμό σχετικά με το γιατί η κοινωνία εκπαιδεύει τους πολίτες της με έναν συγκεκριμένο τρόπο ενθαρρύνοντας τους/τις συμμετέχοντες/ουσες να δουν το δικό τους εκπαιδευτικό σύστημα από μια ανανεωμένη οπτική. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων βοήθησε στην οικοδόμηση μιας ολιστικής αντίληψης για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό στην Ισλανδία, μέσα από πολλαπλές εμπλουτιστικές προσεγγίσεις.
Επιπλέον της επαγγελματικής ανάπτυξης, η εκπαιδευτική κινητικότητα περιέλαβε οργανωμένες εκδρομές σε εμβληματικές περιοχές της Ισλανδίας. Αυτές οι εμπειρίες επέτρεψαν στην Κύπρια εκπαιδευτικό να γνωρίσει τον μοναδικό φυσικό πλούτο της χώρας, την ιδιαίτερη γεωλογία και τον πολιτισμό της, προσφέροντας μια ολιστική κατανόηση του πλαισίου στο οποίο λειτουργεί το ισλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η Χώρα των Ηφαιστείων και των Παγετώνων, όπως αλλιώς αποκαλείται το νησί, πέρα από το πλούσιο εκπαιδευτικό της υπόβαθρο, είναι μια χώρα που γοητεύει με τη φυσική της ομορφιά, το περιβαλλοντικό της ήθος και την ιδιαίτερη κουλτούρα της. Οι κάτοικοί της, φιλικοί και ανοιχτόμυαλοι, διακατέχονται από έντονη αίσθηση κοινοτικής ευθύνης και αγάπη για τη φύση. Η ποιότητα ζωής είναι υψηλή και η κοινωνική συνοχή ενισχύεται από ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας.
Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκόμισε η εκπαιδευτικός του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου αναμένεται να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική πρακτική στο Σχολείο και να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων στη διδασκαλία. Το Διαπιστευμένο Δημοτικό Σχολείο δεσμεύεται να συνεχίσει να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που προσφέρει το Πρόγραμμα Erasmus+ για την επαγγελματική ανάπτυξη του προσωπικού του και την προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση.
Το Erasmus+ απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα πρόγραμμα ανταλλαγής: είναι μια γέφυρα γνώσης, συνεργασίας και πολιτισμού, που συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία μιας πιο ενωμένης, προοδευτικής και εκπαιδευτικά καινοτόμου Ευρώπης. Αναμφισβήτητα, η συμμετοχή σε τέτοιες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής του Διαπιστευμένου Δημοτικού Σχολείου, για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την ενίσχυση των δεσμών με την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα.
Η κινητικότητα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+
Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου
*Εκπαιδευτικός (Συντονίστριας Διαπιστευμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1)