Σαβ, Μάι 4, 2024

2024 ΕΤΟΣ ΔΙΓΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΠΕΛ

2024 ΕΤΟΣ ΔΙΓΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΠΕΛ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ 1955-1959

 Ο ΣΚΟΠΟΣ
Εφέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα – Διγενή, τον Ιανουάριο του 1974.

Ο Σύνδεσμος των Αγωνιστών Πόλεως και Επαρχίας Λεμεσού (ΣΑΠΕΛ), ο αρχαιότερος των Συνδέσμων της ΕΟΚΑ και θεματοφύλακας Ιστορίας και του Ιερού Χώρου του Αρχηγείου του Αγώνα, θα τιμήσει την Εθνική αυτή Επέτειο με ένα ευρύ Πρόγραμμα Εκδηλώσεων και Δραστηριοτήτων.

Σκοπός του Προγράμματος είναι, μέσω της πλήρους και διαφανούς μελέτης της Ιστορικής Διαδρομής του Στρατηγού, να εξαχθούν διαυγή συμπεράσματα και να διαμορφωθούν προτάσεις Αποφάσεων, ικανών να ανακόψουν την Ανασφαλή και Παραπαίουσα Εθνική μας Πορεία και να φωτίσουν Λεωφόρους Ασφαλούς Ειρήνης και Αυτοπεποίθησης.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ
Ο Διγενής οργάνωσε και διεξήγαγε, επί τέσσερα χρόνια, τον Εθνικό Αντιιμπεριαλιστικό – Απελευθερωτικό Αγώνα μας, που δημιούργησε το Κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ δίκαια χαρακτηρίζεται ως Παγκόσμιο Στρατιωτικό, Πολιτικό και Κοινωνικό φαινόμενο και ως υπόδειγμα Επανάστασης, για όλους τους μικρούς υπόδουλους Λαούς του κόσμου.

Ένας Στρατιωτικός Ηγέτης, μόνος, χωρίς επιτελείο και χωρίς Στρατιωτικά Στελέχη, με ένα Λαό χωρίς εκπαίδευση και χωρίς πολεμική παράδοση, χωρίς επαρκή οπλισμό, χωρίς επικοινωνίες και υποδομές, χωρίς ανεφοδιασμούς, σε ένα Νησί υπό Ναυτικό Αποκλεισμό, σε έδαφος ακατάλληλο για Ανορθόδοξο Αγώνα διαρκείας και χωρητικότητας τριακόσιων μόνο Ανταρτών, αλλά με την Πανστρατιά του Λαού, κατανίκησε αντίπαλο σαράντα χιλιάδων επιλέκτων.

Η σχέση Λαού και Ηγέτη ήταν αμφίδρομη: Ο Ηγέτης ενέπνεε και κατηύθυνε, όπως και ο Λαός ενέπνεε τον Ηγέτη, έκανε πράξη τις αποφάσεις του και κατέβαλλε το τίμημα αίματος και δακρύων.

Ο Αρχηγός ανέτρεψε το υλικό Ισοζύγιο Ισχύος του αντιπάλου, με το ψυχικό σθένος των Ελλήνων και με την ασύλληπτη οργανωτική δομή και λειτουργία της ΕΟΚΑ.

Εξελίχθηκε σε θρύλο, όχι μόνο ο ίδιος ο ΔΙΓΕΝΗΣ προσωπικά, αλλά και ο Ελληνισμός στην Κύπρο συνολικά.

Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ συμπλήρωσε και έκανε υπερήφανους όλους τους επί Γης Έλληνες, γιατί η Κύπρος στον εικοστό αιώνα, αναδείκνυε ξανά Λεωνίδες.

ΤΟ ΠΑΝΘΕΟ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ
Το ΠΑΝΘΕΟ θα αναδεικνύει, με τις προσφερόμενες σύγχρονες μεθόδους, την καταγωγή και την Εθνική ταυτότητα των Ελλήνων Προγόνων μας, τη Γλώσσα, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τη Θρησκεία μας, τις Παραδόσεις, τα Ήθη και τα Έθιμά μας, τα Γράμματα και τις Τέχνες, τη συγκρότηση της Κοινωνίας και της Πολιτείας μας, τις διαδοχικές κατακτήσεις μας από εισβολείς, τη δουλεία και τις τραγωδίες μας, καθώς και την Αντοχή, την Αντίστασή μας και τους Εθνικούς μας Άθλους, από την αυγή της Ιστορίας ως σήμερα.

Στο Πάνθεο θα καταγραφεί και θα διασωθεί η Ιστορία της Κύπρου, με απόλυτη εγκυρότητα, για να διδάσκει τους Έλληνες με την ακτινοβολία της Αλήθειας. Το ΠΑΝΘΕΟ θα είναι η ΚΙΒΩΤΟΣ της Ιστορίας του Ελληνισμού στην Κύπρο. Στο ΠΑΝΘΕΟ θα φυλάνε σκοπιά αιωνίως οι αδελφωμένες ψυχές των Ηρώων τριών χιλιάδων Ελληνικών χρόνων.

Ο ΣΑΠΕΛ, με επίγνωση της σοβαρότητας και της διάστασης του έργου, έχει συγκροτήσει επιτελικές ομάδες που μελετούν και σχεδιάζουν κάθε πτυχή του Προγράμματος Ανέγερσης του ΠΑΝΘΕΟΥ.

Στο πλαίσιο αυτών των Ιστορικών Δεδομένων και Στρατηγικών Στόχων καταρτίσθηκε το Πρόγραμμα του "ΕΤΟΥΣ ΔΙΓΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΘΕΟΥ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ".

ΣΑΠΕΛ

Listen Live