Πεμ, Απρ 18, 2024

Στην τροπική Μαδέρα για δραστηριότητες Ρομποτικής

Στην τροπική Μαδέρα για δραστηριότητες Ρομποτικής

Νέα ρομποτικά ταξίδια για το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου με φόντο τον Ατλαντικό Ωκεανό

Της Αγγέλας Χριστάκη Φιλίππου, Συντονίστριας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ KA1, KA2

Στο νησί Μαδέρα της Πορτογαλίας, κάπου στον Ατλαντικό Ωκεανό, πραγματοποιήθηκε η όγδοη κατά σειρά διακρατική κινητικότητα, στα πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2, με θέμα: “Robotics yesterday, today, tomorrow. Its interaction with the environment”. Στην κινητικότητα, η οποία έλαβε χώρα στο χωριό Σαντάνα, το χωριό με τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά τρίγωνα σπιτάκια, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα εννέα εταιρικά σχολεία, από την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, τη Β. Μακεδονία, την Τουρκία, την Κροατία και την Κύπρο.

Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε από τις 18-25 Φεβρουαρίου 2024. Το κυπριακό σχολείο εκπροσώπησαν η διευθύντρια Βασούλα Κούλα και η εκπαιδευτικός Αγγέλα Χριστάκη Φίλιππου, συντονίστρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΚΑ1 και ΚΑ2, οι οποίες συνόδευσαν τέσσερις μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων, τον Γιώργο, τη Μαρία, τον Παντελή και τη Σοφία.
Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, που έλαβαν χώρα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα “Escola Básica e Secundária Bispo D. Manuel Ferreira Cabra” της Σαντάνα, οι συμμετέχοντες στην κινητικότητα μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε δραστηριότητες που οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί του πορτογαλικού σχολείου γύρω από τη Ρομποτική. Εκεί, κάτω από τις οδηγίες και την στήριξη των τοπικών εκπαιδευτικών, αλλά και των εκπαιδευτικών που τους συνόδεψαν, τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικτές ομάδες, ανάλογα με την ηλικία τους και έφτιαξαν τις δικές τους μηχανές, τα δικά τους ρομπότ. Μέσα σε ένα δημοκρατικό, εποικοδομητικό και ευχάριστο κλίμα, αλληλεπίδρασαν, έδωσαν οδηγίες, έπαιξαν, γέλασαν, χάρηκαν, έφτιαξαν τα δικά τους αυτοκίνητα, έκαναν φίλους από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Οι διάφορες δραστηριότητες κέντρισαν το ενδιαφέρον και την προσοχή των παιδιών, κι έτσι μπόρεσαν να βελτιώσουν την ικανότητά τους για επίλυση προβλημάτων και να αναπτύξουν σε σημαντικό βαθμό την υπολογιστική τους σκέψη.

Επιπρόσθετα, οι παρευρισκόμενοι από τα διάφορα εταιρικά σχολεία μπόρεσαν να γνωρίσουν το νησί και να θαυμάσουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου. Ψηλά καταπράσινα βουνά, υπέροχες διαδρομές με ευωδιές από τροπικά λουλούδια και δέντρα, εξωτικές παραλίες και γραφικές μαρίνες με μαγευτική θέα, ήταν μερικά από τα όσα είδαν και θαύμασαν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Οι εκπρόσωποι των εννέα σχολείων επισκέφτηκαν το Capo Girão, το θεματικό πάρκο της Σαντάνα, τις περιοχές S. Jorge, S. Vicente, το Porto Moniz, την περιοχή Machico, το τροπικό πάρκο στην πρωτεύουσα Φουνσιάλ, το μουσείο του Κριστιάνο Ρονάλντο, την ανοικτή αγορά, καθώς επίσης ανέβηκαν σε τηλεφερίκ απολαμβάνοντας τη θέα της πόλης από ψηλά.
Η εβδομάδα κύλησε για όλους όμορφα, ευχάριστα και δημιουργικά. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, για άλλη μια φορά, κατάφερε να δημιουργήσει ξεχωριστές αναμνήσεις και να φέρει πολλά χαμόγελα ικανοποίησης και χαράς σε όλους. Το ραντεβού για το Πρόγραμμα της Ρομποτικής ανανεώθηκε για τα τέλη Ιουνίου 2024, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου εκεί οι τοπικοί συντονιστές των εταιρικών σχολείων θα αξιολογήσουν τη διετή συνεργασία και θα ολοκληρώσουν το διακρατικό Πρόγραμμα.

Η κινητικότητα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

Listen Live