Παρ, Ιουλ 19, 2024

Σημαντική νέα επιτυχία του Frederick Research Center στον τομέα της έρευνας

Σημαντική νέα επιτυχία του Frederick Research Center στον τομέα της έρευνας

Συντονιστής φορέας σε δύο από μόλις επτά προτάσεις που εξασφάλισαν χρηματοδότηση σε προκήρυξη του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας

Τη χρηματοδότηση προτάσεών τους για ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών εξασφάλισαν από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) δύο μέλη του ερευνητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick. Με επικεφαλής οργανισμό το Frederick Research Center (FRC), ο Καθηγητής Συμεών Νικολάου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χάρης Χαραλάμπους πέτυχαν σημαντική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών στο πλαίσιο της προκήρυξης Small Scale Infrastructures. Συνολικά το ΙδΕΚ δέχτηκε 84 προτάσεις από πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς και οργανισμούς. Από αυτές, εξασφάλισαν χρηματοδότηση μόλις οι επτά προτάσεις. Ως εκ τούτου, το FRC ως συντονιστής φορέας πέτυχε χρηματοδότηση σε ποσοστό 29% αυτών των προτάσεων, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο του ερευνητικού δυναμικού του Πανεπιστημίου Frederick.

«Θερμά συγχαρητήρια στον Καθηγητή Νικολάου και στον Δρα Χαραλάμπους για τη σημαντική τους επιτυχία, στην οποία αντανακλάται η υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικότητα του ερευνητικού τους έργου αλλά και της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουν το Πανεπιστήμιο Frederick και το Frederick Research Center ώστε να παραμένουν από τους βασικούς ερευνητικούς φορείς της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το εσωτερικό ποσοστό επιτυχίας του FRC σε αυτή την πολύ ανταγωνιστική πρόσκληση του ΙδΕΚ ήταν 25%!», αναφέρει ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Έρευνας και Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Frederick, κ. Αλέξης Ονουφρίου.

Ο Καθηγητής Συμεών Νικολάου, επικεφαλής της ερευνητικής μονάδας Antennas and Microwaves Group, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 700 χιλιάδων ευρώ για το έργο «LARISSA-6G – Κεραίες υγρής κατάστασης και μικροφλουιδικά επαναδιατασσόμενες έξυπνες επιφάνειες για 6G επικοινωνίες». Στόχος του έργου LARISSA-6G είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων ερευνητικών εγκαταστάσεων των ερευνητικών ομάδων Antennas and Microwaves Group στο Frederick Research Center και στο Κέντρο ΙΡΙΔΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου με έναν υψηλής τεχνολογίας 3D εκτυπωτή ηλεκτρονικών. Ο
ερευνητικός σκοπός του έργου είναι η υλοποίηση και πειραματική αξιολόγηση ρευστών κεραιών για αναδιαμορφώσιμες ευφυείς επιφάνειες με τη χρήση καναλιών όπου θα ρέουν αγώγιμα ρευστά υλικά. Οι αναδιαμορφώσιμες ευφυείς επιφάνειες (Reconfigurable Intelligent Surfaces – RIS) είναι μια τεχνολογία που μπορεί δυνητικά να ξεπεράσει τα προβλήματα απωλειών και παρεμπόδισης ακτινοβολίας που σχετίζονται με επικοινωνίες χιλιοστομετρικών κυμάτων (B5G/6G) προσφέροντας κάποιο έλεγχο στο περιβάλλον ασύρματης διάδοσης. Το LARISSA-6G θα διερευνήσει τη χρήση καναλιών με ρευστά υλικά για την υλοποίηση μεταεπιφανειών (MSF) ως υποψήφιες λύσεις για συστήματα RIS.

O Δρ Χάρης Χαραλάμπους είναι επικεφαλής της ερευνητικής μονάδας CyIRG (Cyprus Ionospheric Research Group). Η πρότασή του με τίτλο «CYRISSA - κυπριακό ιονοσφαιρικό ραντάρ μεγάλης εμβέλειας», εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 700 χιλιάδων ευρώ, με βασικό στόχο την προώθηση της επιστημονικής αριστείας στο πεδίο της μελέτης και παρατήρησης της ιονόσφαιρας και του διαστημικού καιρού μέσα από την εγκατάσταση ενός σύγχρονου SuperDARN (Super Dual Auroral Radar Networκ)
στην Κύπρο. Χάρη στη θέση που κατέχει η Κύπρος στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, το πεδίο παρατήρησης του SuperDARN θα καλύπτει ένα σημαντικό τμήμα των περιοχών της κεντρικής και βορειότερης Ευρώπης, καθιστώντας έτσι την τοποθέτησή του στην Κύπρο ιδανική για την ανάπτυξη συνεργειών με γειτονικά κράτη και ευρωπαϊκά ινστιτούτα, άλλα ερευνητικά προγράμματα, αλλά και με πληθώρα επιστημονικών οργάνων μέτρησης όπως τα ιονοσφαιρικά ραντάρ κάθετης ραδιοβόλισης, οι GNSS σταθμοί, τα μαγνητόμετρα και τα συστήματα LOFAR (Low Frequency Array) και EISCAT (European Incoherent Scatter Scientific Association). Συνεργάτες σε αυτό το έργο είναι ο Cyprus Space Exploration Organisation (CSEO) και η εταιρεία Cloudwater Ltd.

Σημειώνεται ότι άλλες δύο προτάσεις, οι οποίες έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της προκήρυξης Strategic Infrastructure του ΙδΕΚ, με συντονιστή φορέα το Frederick Research Center για ανάπτυξη Στρατηγικών Ερευνητικών Υποδομών και μία τρίτη όπου είναι βασικός ερευνητικός συνεργάτης, έχουν αξιολογηθεί από επιστημονικές επιτροπές και έχουν επιλεγεί για τη δεύτερη φάση αξιολόγησης.

Το ερευνητικό δυναμικό του Πανεπιστημίου Frederick έχει έναν από τους καλύτερους δείκτες παραγωγής επιστημονικής γνώσης στην Κύπρο, όπως φαίνεται από αξιόπιστες αναλύσεις, και εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά για την άντληση και αξιοποίηση κονδυλίων μέσα από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα. Μέσα στην τελευταία δεκαετία συμμετείχε σε περισσότερα από 200 ερευνητικά έργα και έχει αναπτύξει εργαστήρια αιχμής σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του, πολλά από τα οποία διαπρέπουν διεθνώς. Η Μηχανική, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το Περιβάλλον, οι
Επιστήμες της Υγείας, η Εκπαίδευση και τα Αειφόρα Ενεργειακά Συστήματα είναι μόνο μερικοί από τους τομείς δραστηριοποίησης των ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου Frederick.

Listen Live