Σαβ, Μαρ 2, 2024

ΠΡΏΤΟ ΓΡΆΜΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΡΏΤΟ ΓΡΆΜΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Για το ζήτημα των εγκαταστάσεων των σχολείων μια μικρή συμβολή.

Είναι ανάγκη να αληθευει ο βίος μας όσο μπορούμε. Πολυετείς διαδικασίες καταγραφών προβλημάτων υποδομής και ασφάλειας στα σχολεία  έχουν προσφέρει πολυμερή και εκτενή γνώση στα αρμόδια σώματα και στους καθ ύλην αρμόδιους.
Με βάση την νομοθεσία και τις διαδικασίες η καταγραφή αυτή των διευθυντών των σχολείων αποτελεί το θεμέλιο για τον καταρτισμό των προυπο λογισμών για έργα στις υποδομές της Εκπαιδευσης μας. Τα έργα αυτά μικρά και μεγάλα εμπλέκουν και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Ένα οργανισμό του οποίου δεν γνωρίζουμε απόλυτα την διαδικασία λειτουργίας. Οι έχοντες ευθύνη να τον εποπτεύσουν ας αποφανθούν.

Διάλογους για τη λειτουργία υλοποίησης έργων προστασίας και ασφάλειας  στην Εκπαιδευσή μας έχουμε παρακολουθήσει αρκετούς από του 1989 και εντεύθεν. Το όλο πλαίσιο εχεί δεχτεί πλειστάκις προτάσεις βελτίωσης και αγωνιώδεις εκκλήσεις για καθηκόντως δράση.

Σε αγωνιώδεις διαλόγους με ποικίλους εταίρους της Εκπαίδευσης. Ξέρουν οι δεκάδες φίλοι...Άκουσαμε πολλές παραδοχές
για τις δυσκολίες και τις ελλείψεις. Όλα αυτά συνήθως κατ' ιδίαν. Δημοσίως υπήρχε μια ατολμία. Χρειαζόταν σύγκρουση και ρήξη με μια πολυετή νοοτροπία με κέντρο τη Λευκωσία και μια σειρά κατεστημένων συμπεριφορών που είχαν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η καταγραφή χρειάζεται σελίδες.Τα αναπτύξαμε πλειστάκις σε συλλογικά σώματα προφορικώς και γραπτώς.
Σε σειρά υπομνημάτων, σε συσκέψεις με αρμόδια πρόσωπά με κόστος προσωπικό βαρύ είχαμε προειδοποιήσει....

Κατά το παρελθόν μετά από τραγικό συμβάν έιχαν ακουστεί πολλά. Τα μέσα ενημέρωσης περιπτωσιακά και επιθετικά
ερωτούσαν. Ηταν  εμφανές ότι αγνοούσαν το νομικό πλαίσιο και την πολύεπίπεδη πραγματικότητα κατα πόλη, επαρχία, χωριο, Δήμο ή μεγάλη κοινότητα..

Αν θέλουμε να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας  και οι βιαιοπραγίες εις βάρος των Σχολικων κτιριων πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος την πληροφόρηση που φτάνει από όλα τα σχολεία, όλες τις επαρχίες και την υπαίθρο. Να αρθούν οι διακρίσεις. Να ληφθούν μέτρα σε όλη την Κύπρο. Κύπρος δεν είναι μόνον η Λευκωσία. Να βοηθηθούν όλες οι Εφορείες ισότιμά. Πριν τις κλείσουμε και ενταχτουν στο πελατειακο και γεμάτο στρεβλωσεις σύστημα λειτουργιας των Δημων
πολλοί εκ των οποιων είναι από δεκαετιων κομματικά χαλιφάτα. Ας μην κρυβόμαστε και κατηγορούμε δήμαρχους μόνον.

Επειτα ουδείς ομιλεί για τις αντισεισμικές αναβαθμίσεις. Για τις  γερασμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Για τα γερασμένα
κτίρια..

Ποιος αποφάσιζε όλα αυτά τα χρόνια για τα αναπτυξιακά κονδύλια υποδομών. Ύπάρχει η αντίληψη  ότι επαρχίες ολόκληρες αδικούντο για αυτό τα σχολεία τους  έχουν περισσότερες εστίες κινδύνων. Υπαρχουν και υπηρχαν εφορειες που επιστρέφουν
κονδυλια και δεν έχουν στέγαστρα σκίασης σε δεκάδες σχολεία. Αυτά με καλό λογισμό και με σεβασμό  στην αλήθεια και τη
θεσμική της διάσταση.

Για τις τοπικες λύσεις ,τα τοπίκα προβλήματα κάποιων Σχολικων Εφορειων και τις Τεχνικες Υπηρεσιες του Υπουργειου Παιδειας και τις από ετών παθογένειες τους θα επανέλθω ευγενικός και ανευ βλάβης.

Listen Live