Πεμ, Απρ 18, 2024

ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Μια απόφαση που κομίζει ελπίδα για τον τόπο

ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Μια απόφαση που κομίζει ελπίδα για τον τόπο

Οφειλή μας ενάν ευχαριστώ στην Υπουργόν Παιδείας και σε όσους αγωνίστηκαν για αυτό το μεγάλον άλμαν.

Πρό τριών ετών σημείωνα πως ο σοφός διδάσκαλος του Ελληνισμού και της Παιδείας Χρήστος Τσολάκης είχε τονίσει προ καιρού πως αν θέλουμε φωτεινή και πραγματική αλλαγή προς το καλό θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα προνήπια. Από τα νηπιαγωγεία.

Σε έναν τόπο όπου η Προδημοτική Εκπαίδευση άργησε πολύ να γίνει δημόσια, έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να
φτάσουμε στη δωρεάν νηπιακή εκπαίδευση από τα τρία έτη. 

Για δεκαετίες μια ουσιαστικά αντιλαϊκή ελίτ πολέμησε εναντίον της θεσμοθέτησης. Η ίδια ελίτ δεν συζητά ακόμα και τώρα, που οι συνθήκες φτωχοποίησης επιβάλλουν τη φροντίδα των νηπίων από τα τρία έτη, ένα τέτοιο μέτρο. Ζει στις ψευδαισθήσεις του μικρόκοσμου της εύπορης μερίδος της πρωτευούσης.

Αγνοεί τις λαϊκές γειτονιές και τις αντικειμενικές δυσκολίες χιλιάδων οικογενειών.

Για ακόμη μια φορά αδυνατούν να κατανοήσουν, να βιώσουν την πραγματικότητα της ζωής των απλών λαϊκών στρωμάτων που ποτέ δεν ενετάχθησαν στην αεριτζίδική οικονομία του εύκολου πλουτισμού…

Από δεκαετιών, ιδιαίτερα σε κείμενα του 1999 επιμέναμε στη σωστική αυτή κοινωνική πρωτοπορία. Δυστυχώς, η φωτισμένη απόφαση των Αρχών της προηγούμενης δεκαετίας δεν γνώρισε την οραματική εμβάθυνση που χρειαζόταν στα χρόνια που ακολούθησαν…

Σήμερα μετά από μια σειρά ενεργειών της προηγούμενής Κυβέρνησης και ένα κυριολεκτικό μαραθώνιο ενεργειών της νέας Κυβερνήσεως και της Υπουργού Παιδείας ένα όνειρον πολλών από εμάς προχωρεί πρακτικά με χρονοδιαγράμματα και πλαίσιον Υλοποίησης.

Από της αναλήψεως της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είχαμε σημειώσει και τονίσει τόσον γραπτά όσον και προφορικά πως το μεγάλο στοίχημα περα από την ειρήνευση του παιδευτικού τοπίου της Κύπρου το
μεγάλο άλμα θα ερχόταν από την υλοποίησην με τρόπον πρακτικόν της επέκτασης της Προδημοτικής με στόχο την προσέγγισην της δωρεαν προδημοτικής εκπαίδευσης από τα τρία έτη. Παρά τις δυσκολίες και την ύπαρξη από δεκαετιών ενός λόμπυ που πολεμούσε αυτήν την σωστικήν καινοτομίαν ιδιαίτερα στα χρόνια του ενενήντα και συνέχισε να την πολεμά και
μετά την πρώτην θεσμοθέτησην το νέον μεγάλον βήμαν αποτελεί πραγματικότηταν.

Τώρα εισερχόμεθα στον αγώναν της υλοποιήσεως κατά στάδια. Από χθες η κυπριακή κοινωνία και οι κοινωνικά ευαισθητοι για τους πτωχους και τους δυσκολεμένους επέτυχαν μιαν νίκην κατά της αδιαφορίας για τα πτωχότερα στρώματα της κοινωνίας.

Η νέα κυβέρνηση παρά τους συνεχείς μηδενισμούς της από έναν μπλοκ συμφερόντων μπόρεσε να δωρίσει στον λαόν μιαν νέαν κατάκτησην.

Οι λαϊκές γειτονιές με τις αντικειμενικές δυσκολίες χιλιάδων οικογενειών από χθες χαίρουν μαζί με τους ηγέτες τους που πέρα από την αδιαφορίαν πολλών κομμάτων και ελίτ συνεχίζουν να αγωνίζονται τον αγώναν τον καλόν κοντρα στους ασυνείδητους κερδοσκόπους και τους αναίσχηντους ‘’νομίμους ‘’ τοκιστές. Μίαν ανασαν τους την χρωστούσαμεν από ετών .

Οφειλή μας ενάν ευχαριστώ στην Υπουργόν Παιδείας και σε όσους αγωνίστηκαν για αυτό το μεγάλον άλμαν.

Listen Live