Τετ, Μαρ 29, 2023

Νέα Υπουργός Παιδείας: Ποιοτική εκπαίδευση για όλους

Νέα Υπουργός Παιδείας: Ποιοτική εκπαίδευση για όλους

«Υποχρέωση και καθήκον όλων μας» δήλωσε η Αθηνά Μιχαηλίδου

Η υλοποίηση των σκοπών και των στόχων για μια ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες και τους νέους, «είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας», είπε η νέα Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, μιλώντας κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι «πάνω απ’ όλα, πηγή και πυξίδα μας θα είναι η βάση, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/μαθήτριες, για τους οποίους είμαστε όλοι εμείς εδώ – για να διασφαλίσουμε ότι ο καθένας και η καθεμιά θα έχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, γιατί τα παιδιά μας το αξίζουν».

«Πιστεύω ακράδαντα λοιπόν πως η εκπαίδευση ενός τόπου είναι αλληλένδετη με την ποιότητα και το μέλλον της κοινωνίας του, γι’ αυτό και στο επίκεντρο των προσπαθειών μας θα είναι τα παιδιά και το καλώς νοούμενο συμφέρον τους», πρόσθεσε.

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης σε μια σεμνή εκδήλωση, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Δημάρχου Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, του Προέδρου του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, της Γενικής Διευθύντριας του ΚΟΑ, Δρ. Μαίρης Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, καθώς και προσωπικού του Υπουργείου.

Πριν το τελετουργικό μέρος της παράδοσης - παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου, τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή εις μνήμη του πρώην Υπουργού Παιδείας Χρυσόστομου Σοφιανού, ο οποίος απεβίωσε στις 27 Φεβρουαρίου, αλλά και για τα θύματα από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα.

Η νέα Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στην ομιλία της ευχαρίστησε τον κ. Προδρόμου για το έργο που έχει επιτελέσει. Σημείωσε, παράλληλα, ότι «είναι ιδιαίτερη η τιμή για μένα και ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό μου, διορίζοντάς με ως Υπουργό της Κυβέρνησής του».

Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης αυτής, συνέχισε η κα. Μιχαηλίδου, αναλαμβάνει τα καθήκοντά της, σε ένα Υπουργείο γνώριμο, που αγαπά και νοιάζεται και που έχει ταυτιστεί με τη ζωή της.

Όπως είπε, είναι οικείο το περιβάλλον, η εργασία και οι συνάδελφοι στο Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) «και αυτό πιστεύω πως θα διευκολύνει κατά πολύ τα πράγματα».

«Η πλήρης και σε όλα τα επίπεδα αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, τη διευθυντική ομάδα, τα στελέχη και τον καθένα και την καθεμιά από σας, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η υλοποίηση των σκοπών και των στόχων για μια ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες και τους νέους μας, είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας. Η εμπειρία και οι γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς από εσάς είναι πολύτιμες για την υλοποίηση του έργου μας, όπως αυτό καθορίζεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε, ταυτόχρονα, ότι αφού δεν θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής ή γνωριμίας, «να είστε σίγουροι και σίγουρες ότι, με τη βοήθεια και τη στήριξή σας, από σήμερα κιόλας αρχίζουμε δουλειά, σε ένα πλαίσιο επιστημονικό, παιδαγωγικό, όπως αρμόζει σε αυτό το Υπουργείο και που όλοι εμείς γνωρίζουμε καλύτερα».

«Θα εργαστούμε συστηματικά και οργανωμένα αντιμετωπίζοντας τις σοβαρές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, με νηφαλιότητα, με σχεδιασμό, με χρονοδιαγράμματα, μα πάνω απ’ όλα με ξεκάθαρο όραμα, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος», σημείωσε. Τελική επιδίωξή τους, είπε η νέα Υπουργός Παιδείας, είναι το κάθε παιδί να μπορεί και να πετυχαίνει να καλλιεργήσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές του στον μέγιστο δυνατό βαθμό, στο πλαίσιο μιας συμπεριληπτικής, δημοκρατικής εκπαίδευσης, που να στηρίζεται στη λήψη αποφάσεων, με βάση τα ερευνητικά δεδομένα, όπως γίνεται σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως είπε, η συνεργασία, μέσω θεσμοθετημένης διαδικασίας, θα περιλάβει φυσικά τη διαβούλευση και τη συνέργεια σε όλα τα επίπεδα με τους εμπλεκόμενους φορείς, τους γονείς/κηδεμόνες, τους/τις εκπαιδευτικούς, τους/τις μαθητές/μαθήτριες και όλα τα οργανωμένα σύνολα ή άλλα άτομα, που ενδιαφέρονται και έχουν λόγο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Πάνω απ’ όλα, πηγή και πυξίδα μας θα είναι η βάση, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/μαθήτριες, για τους οποίους είμαστε όλοι εμείς εδώ – για να διασφαλίσουμε ότι ο καθένας και η καθεμιά θα έχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, γιατί τα παιδιά μας το αξίζουν. Πιστεύω ακράδαντα λοιπόν πως η εκπαίδευση ενός τόπου είναι αλληλένδετη με την ποιότητα και το μέλλον της κοινωνίας του, γι’ αυτό και στο επίκεντρο των προσπαθειών μας θα είναι τα παιδιά και το καλώς νοούμενο συμφέρον τους», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενη στο προσωπικό και τους συνεργάτες του Υπουργείου, η κα. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «θα πάμε σε πράξεις πια και αρχίζουμε άμεσα, δυναμικά, με χαμηλούς τόνους και όσο το δυνατό καλύτερο προγραμματισμό».

«Θεωρώ δεδομένη τη συνεργασία με όλες και όλους. Εύχομαι σε όλους και όλες καλή συνέχεια, καλή δουλειά, υγεία πάνω απ΄ όλα και θα είμαι εδώ για να τα συζητήσουμε, θα μπει ένα πρόγραμμα, να σας δω όλους για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε καλύτερα» είπε.

Ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, στη δική του ομιλία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «για τις παγκύπριες εξετάσεις και την πρόσβαση των νέων μας στα πανεπιστήμια, όπως το ξέρετε, κάνουμε αναγωγή για να διασφαλίσουμε ότι θα πληρωθούν όλες οι θέσεις, όμως στη ζωή δεν υπάρχει αναγωγή».

«Όπως επίσης και στην ανάγκη να είμαστε διεθνώς πλέον, στο χώρο της Ευρώπης, τουλάχιστον ανταγωνιστικοί, δεν υπάρχει αναγωγή. Βεβαίως, η Κύπρος διαχρονικά, ιστορικά με την εκπαίδευση, έχει ψηλές προδιαγραφές. Πρέπει αυτό να το αναγνωρίζουμε αλλά σήμερα, στο σημερινό κόσμο, όπου σχεδόν όλοι έχουν ένα πτυχίο πανεπιστημίου αντιλαμβάνεται κανένας ότι αρχίζει να έχει ιδιαίτερο ρόλο και σημασία το περιεχόμενο, η ποιότητα», συμπλήρωσε.

Και για αυτό το λόγο, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, είναι που στο Υπουργείου Παιδείας «θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν αξιόπιστες διαδικασίες αξιολόγησης απ΄ άκρου εις άκρον για όλους και για τους εκπαιδευτικούς μας, για τους οποίους κάνει μεγάλη προσπάθεια η πολιτεία για τους στηρίξει, και για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και για το ίδιο το Υπουργείο».

«Θέλω να συγχαρώ τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, γιατί πιστεύω ότι στο Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει μια πολύ καλή και κατάλληλη επιλογή. Είμαι λοιπόν βέβαιος ότι με την Αθηνά Μιχαηλίδου στην κεφαλή του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται οι προσπάθειες, η ευσυνειδησία, το φιλότιμο όλων των εκπαιδευτικών και όλων των ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονται σε αυτό το Υπουργείο για τα παιδιά, για την νεολαία, για το αύριο της Κύπρου», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος προς τη νέα Υπουργό Παιδείας, ο κ. Προδρόμου τις ευχήθηκε κάθε επιτυχία και καλή σταδιοδρομία. Έκανε ακολούθως αναφορά στο έργο που επιτελέστηκε κατά τη θητεία του ως Υπουργός Παιδείας, καθώς και στις προκλήσεις, εκκρεμότητες, προτεραιότητες, και στην υλοποίηση αποφάσεων Υπουργικού, που θα έχει ενώπιον της η νέα Υπουργός Παιδείας.

Παίρνοντας το λόγο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, είπε, απευθυνόμενος προς τον απερχόμενο Υπουργό ότι ο χρόνος θα τον δικαιώσει για πολλές από τις πρωτοβουλίες, τις οποίες έχει αναπτύξει», ενώ απευθυνόμενος στη νέα Υπουργό Παιδείας, ανέφερε ότι θα υποστηρίξουν την προσπάθεια της, σημειώνοντας ότι η περίοδος προσαρμογής είναι μηδενική.

Author’s Posts

Developed by DiGeo LTD. ©2023 Nea Polis. All Rights Reserved